Oamenii au tendinta de a cumpara mai putine alimente cu continut ridicat de sare

Potrivit unui studiu nou, se pare ca dependenta americanilor de sare este in scadere, pe masura ce producatorii de alimente reduc in mod gradual cantitatea de sare din produsele alimentare, iar consumatorii aleg produse mai putin sarate.

Conform unui sondaj desfasurat intre 2000 si 2014, la care au participat peste 172.000 de familii, cantitatea de sare din alimentele si bauturile cumparate de consumatori a scazut cu aproape 400 de miligrame pe zi, de la 2300 la 2000 de miligrame pe zi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In acelasi timp, continutul de sare din alimentele ambalate cumparate de consumatori a scazut cu 12%, a precizat liderul echipei de cercetare, Jennifer Poti, epidemiolog in nutritie si profesor asistent in cercetare la Universitatea North Carolina din Chapel Hill. „Rezultatele noastre sugereaza ca familiile din Statele Unite cumpara mai putine alimente bogate in sare decat acum 15 ani, cu toate acestea nivelul de sodiu din alimentele ambalate continua sa fie prea ridicat” sustine aceasta.

In plus, cercetatorii au descoperit ca media aportului de sare din alimentele cumparate de consumatori a scazut pentru principalele alimente ambalate, inclusiv o scadere cu 49 de miligrame pentru fiecare 113 grame de condimente, sosuri si gustari sarate. In ciuda acestor diminuari, mai putin de 2% din familiile americane au cumparat alimente si bauturi cu un nivel optim de sare, un praf de sare pentru fiecare calorie consumata, a subliniat Poti.

Pentru desfasurarea studiului, Poti si colegii sai au utilizat datele furnizate de societatea Nielsen privind cumparaturile de alimente ambalate si bauturi ale familiilor din Statele Unite. Acestea au utilizat un scanner pentru codurile de bare pentru a tine evidenta cumparaturilor efectuate.

Nivelul ridicat al aportului de sare a fost asociat cu hipertensiunea, care poate conduce la boli cardiace si accident vascular cerebral, potrivit American Heart Association (Asociației Americane a Inimii). Aceasta recomanda nu mai mult de o lingurita de sare pe zi (2300 mg), iar limita maxima ideala ar fi de jumatate de lingurita de sare pe zi (1500 mg) pentru majoritatea adultilor. Dar consumul de sare ridica probleme. Majoritatea aportului de sare provine din alimentele ambalate si mesele la restaurant si prea putin din sarea adaugata in timpul meselor. Sarea in cantitati ridicate exista si in alimente la care nu ne-am astepta, ca painea, pastele si branza, sustine Poti. Avand in vedere ca aportul de sare se aduna pe parcursul unei zile, majoritatea oamenilor consuma mult prea multa sare, in jur de 3400 de mg pe zi, cu mult peste cantitatea recomandata.

Reducerea continutului de sare din alimentele ambalate din acest studiu ar putea sa aiba un impact semnificativ asupra sanatatii populatiei, cu conditia ca scaderea cantitatii de sare din alimentele cumparate sa se transpuna in scadearea consumului de sare, a spus Poti. „Studiile anterioare au aratat ca reducerea aportului de sare de o asemenea amploare (400 de mg pe zi) este suficienta pentru diminuarea semnificativa a incidentei bolilor cardiovasculare” a tinut sa precizeze aceasta. Este posibil ca diminuarea continutului de sare de catre producatori si schimbarile privind produsele alese de consumatori sa fi contribuit la reducerea cantitatii de sare din alimentele ambalate, a spus Poti.

 

 

In ultimii 15 ani, eforturile, precum National Salt Reduction Initiative (Initiativa Nationala de Reducere a Consumului de Sare), solicitarile voluntare venite din partea producatorilor de alimente de reducere a cantitatii de sare din produsele alimentare si eforturile din sistemul de sanatate de schimbare a alegerilor alimentare, este posibil sa fi contribuit la progresul in materie de reducere a cantitatii de sare din regimul alimentar al oamenilor, a adaugat Poti.

Dar „rata de scadere a sarii din alimentele cumparate este mica, iar majoritatea familiilor americane continua sa cumpere per total alimente ambalate cu prea multa sare” a mai adaugat aceasta. Este nevoie de mai multe eforturi pentru a aceelera ritmul de reducere a consumului de sare, a precizat aceasta. „Cercetarile noastre confirma nevoia de a finaliza si implementa obiectivele nationale in materie de reducere a consumului de sare, propuse anul trecut de U.S Food and Drug Administration (Autoritatea pentru Controlul Medicamentelor si Alimentelor din Statele Unite). Intre timp, aceasta recomanda alegerea de alimente cu continut scazut de sare, inlocuirea gustarilor sarate cu fructe proaspete si monitorizarea consumului de sare.

Dr. David Katz este presedintele American College of Lifestyle Medicine. „Aportul de sare a devenit in ultimul timp un subiect controversat in medicina, dar dezbaterile vizeaza mai ales nivelul optim al consumului de sare.” a spus acesta. „Este evident ca majoritatea oamenilor consuma cu mult peste cantitatea optima si ca reducerea aportului de sare are beneficii multiple pentru sanatate” a declarat Katz.

Avand in vedere ca cea mai mare parte a aportului de sare provine din alimentele si bauturile ambalate, o diminuare a consumului de sare care sa faca diferenta, implica luarea de masuri de catre producatorii de alimente, sustine acesta. Argumentul cel mai des invocat este ca oamenii refuza sa se adapteze la un consum mai mic de sare, dar acest studiu contrazice aceasta conceptie, a subliniat acesta.

„Faptul ca in acest studiu, reducerile substantiale ale consumului de sare au aparut fara proteste, ne reaminteste ca familiaritatea reprezinta unul dintre cei mai puternici factori in materie de gusturi. Pe masura ce ne obisnuim cu alimente mai putin sarate, ajungem sa le preferam, deoarece papilele noastre gustative devin mai sensibile la sare. Acelasi lucru ar putea sa functioneze si in cazul zaharului” sustine Katz.

Desi tendinta este incurajatoare, „suntem departe de nivelul ideal. Sper ca producatorii vor continua si vor putea sa reduca continutul de sare din alimente” a spus acesta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0