Gulia: beneficii si 2 idei de retete delicioase

Gulia, numita in alte tari si "nap german", este o leguma bienala. Ea face parte din aceeasi familie ca si varza, broccoli, conopida, varza kale, varza de Bruxelles, varza Savoy.

Gulia poate fi consumata atat cruda, cat si gatita. Preparatele culinare sunt foarte delicioase si pot fi facute atat cu tulpina, cat si cu frunzele plantei, iar in ciuda numelui, retine ca nu este vorba de nap.

Beneficii gulie

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu trece cu vederea aceasta leguma crucifera daca mergi la piata, mai ales ca gulia are numeroase beneficii pentru sanatate. Gulia este bogata in vitaminele A, C si K, precum si in vitamine din complexul B. Ea contine, de asemenea, cupru, mangan, fier, potasiu, fibre alimentare si calciu, este bogata in compusi antioxidanti, precum fitochimicale. Iata, pe scurt, cateva dintre beneficiile pe care gulia le poate avea:

  • sustine sanatatea sistemului digestiv
  • ajuta la controlul greutatii
  • ajuta muschii sa functioneze optim
  • mentine tensiunea arteriala la valori optime
  • te ajuta sa ai oase puternice
  • contribuie la o vedere mai buna
  • mentine metabolismul sanatos.

 

Gulia cruda este bogata in fibre, oferindu-ti 5 grame de fibre la fiecare portie de 135 de grame (cam o cana). De asemenea, gulia este plina de vitamina C, oferind 140% din valoarea zilnica recomandata, la o cana.

Studiile au aratat ca prin faptul ca are un continut mare de antioxidanti, gulia este un aliat puternic in lupta contra inflamatiei si diabetului (*). Chiar daca exista diferite tipuri de gulie disponibile pe piata, studiile (*) au aratat ca gulia rosie contine aproape dublul cantitatii de antioxidanti fenolici si prezinta efecte puternice antidiabetice si antiinflamatoare.

In cadrul unui studiu realizat pe animale, extractul de gulie a reusit sa scada glicemia cu pana la 64% in doar 7 zile de tratament (**).

Informatii nutritionale gulie

Gulia este, tehnic vorbind, o forma de varza, desi nu arata ca o varza alba. Ea se cultiva si la noi in tara si contine numeroase vitamine si minerale.

1 cana (adica 135 de grame) de gulie contine:

  • 36 de calorii
  • 8,4 grame carbohidrati
  • 2,6 grame proteine
  • 0 grame grasime
  • 4,9 grame fibre
  • 83,7 miligrame de vitamina C
  • 472 miligrame de potasiu
  • 0,2 miligrame de vitamina B6
  • 62 miligrame de fosfor
  • 22 micrograme de acid folic
  • 0,1 miligrame de tiamina
  • 32 miligrame de calciu.

Cum alegi gulia

Cel mai bine este sa o cumperi de la inceputul toamnei si pana primavara, insa in unele supermarketuri, gasesti gulie tot anul. Alege o gulie cu un bulb care sa nu fie crapat si care sa aiba frunzele nepatate, imaculate. Bulbul guliei ar trebui sa aiba, la modul ideal, 7,5 - 10 cm in diametru.

Retete simple cu gulie

Salata racoritoare cu morcov si gulie

Ingrediente:

  • 1 gulie mare, curatata, fara frunze, data pe razatoare
  • 4 linguri coriandru tocat
  • 1 lingura miere
  • 1/4 capatana varza rosie, tocata fideluta
  • 1/4 ceasca stafide aurii (optional)
  • 1 lingurita sare
  • 2 morcovi potriviti, curatati si dati prin razatoare
  • 1/4 cana maioneza light
  • 1/2 ceapa rosie data pe razatoare
  • 1 lingura otet din vin

 

Mod de preparare

Intr-un castron mare, amesteci gulia data prin razatoare cu morcovii, varza rosie, ceapa, coriandrul tocat si cu stafidele (daca folosesti in salata). Intr-un castron mai mic, omogenizezi otetul cu maioneza, cu sarea si cu mierea.

Torni dressingul astfel obtinut peste salata din castronul cel mare si amesteci pana cand toate ingredientele sunt complet acoperite cu sosul de salata. Dai vasul la frigider cateva ore, inainte de a servi salata.

Noodlesi din gulie, cu sos

Pentru noodlesi, ai nevoie de:

6 bulbi de gulie, de marime potrivita

Pentru sos:

  • 2 linguri cu varf de unt de arahide natural
  • 1 linguri de otet din vin de orez
  • 3 linguri de sos de soia (cu un continut scazut de sare)
  • 1/2 ulei de susan
  • 1 lingurita sos picant sriracha (mai mult sau mai putin, dupa gust)
  • 1 catel de usturoi, dat prin razatoarea mica
  • 2,5 cm bucatica de ghimbir, dat prin razatoare

 

Optional, pentru servire: morcovi dati prin razatoare, castravete dat pe razatoare, seminte de susan, ceapa verde tocata.

Mod de preparare

Dupa ce ai curatat guliile si ai pus frunzele la pastrare (pentru salate), taie cu cutitul partea de sus si partea de jos a fiecarui bulb, pentru a crea o suprafata plata, pentru aparatul de facut noodles din legume.

Folosind un spiralizator de masa si setand dimensiunile dorite, transforma fiecare gulie in niste spaghete. Daca vrei, taie noodlesii in bucati mai scurte dupa ce i-ai transformat in spirale, in cazul in care ti se par prea lungi.

Combina toate ingredientele pentru sos intr-un vas si amesteca-le bine, pana la omogenizare.

Toarna sosul intr-o cratita potrivita si incalzeste-l la foc mediu spre mica. Amesteca in mod constant, pentru ca sosul trebuie sa scada si sa se transforme intr-o pasta groasa.

Cand sosul a ajuns la consistenta dorita si arata ca o pasta, adauga noodlesii de gulie si amesteca bine. Continua sa amesteci frecvent compozitia, aproximativ 5-7 minute, pana cand "spaghetele" din gulie sunt moi.

La final, decoreaza cu seminte de susan, morcovi, castravete si ceapa verde si serveste noodlesii din gulie cu sos de soia sau cu sos picant, dupa gust.

PONT pentru cand nu ai timp sa stai in bucatarie

Nu uita ca frunzele si bulbul de gulie isi pastreaza mare parte din valoarea nutritionala cand sunt mancate crude. Asa ca, atunci cand ai pofta sa rontai ceva, pur si simplu curata de coaja, taie felii gulia si presara putina sare, apoi mananca leguma cruda. Frunzele le poti folosi ca inlocuitor pentru alte ingrediente pe care le pui, de regula, in salatele tale preferate.

Sursa foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

* Studiul "Anti-Diabetic and Anti-Inflammatory Effects of Green and Red Kohlrabi Cultivars (Brassica oleracea var. gongylodes)", publicat in Preventive nutrition and food science, in 2014, autori: Hyun Ah Jung, Subash Karki, Na-Yeon Ehom, Mi-Hee Yoon, Eon Ji Kim, Jae Sue Choi.

** Studiul "Antihyperglycemic, antihyperlipidemic and antioxidant activity of phenolic rich extract of Brassica oleraceae var gongylodes on streptozotocin induced Wistar rats", publicat in 2015 in SpringerPlus, autori: Indumati Sharma, Mallikarjun Aaradhya, Madhuri Kodikonda, Prakash Ramchandra Naik.

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0