Gulia: beneficii si 2 idei de retete delicioase

Gulia, numită în alte țări și "nap german", este o legumă bienală. Ea face parte din aceeași familie ca și varza, broccoli, conopida, varza kale, varza de Bruxelles, varza Savoy. Gulia poate fi consumată atât crudă, cât și gătită. Preparatele culinare sunt foarte delicioase și pot fi făcute atât cu tulpina, cât și cu frunzele plantei, iar în ciuda numelui, reține că nu este vorba de nap.

Nu trece cu vederea aceasta legumă cruciferă dacă mergi la piață, mai ales că gulia are numeroase beneficii pentru sănătate. Gulia este bogată în vitaminele A, C și K, precum și în vitamine din complexul B. Ea conține, de asemenea, cupru, mangan, fier, potasiu, fibre alimentare și calciu, este bogată în compuși antioxidanți, precum fitochimicale. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Iată câteva dintre beneficiile pe care gulia le poate avea!

Este bogată în fibre

Gulia crudă este bogată în fibre, oferindu-ți 5 grame de fibre la fiecare porție de 135 de grame (cam o cană). De asemenea, gulia este plină de vitamina C, oferind 140% din valoarea zilnică recomandată, la o cană.

Are efecte antidiabetice și antiinflamatoare

Diabetul zaharat este una dintre cele mai vechi boli cunoscute de omenire și reprezintă o preocupare principală pentru sănătate în întreaga lume. Studiile au arătat că, pentru că are un conținut mare de antioxidanți, gulia este un aliat puternic în lupta contra inflamației și diabetului. Chiar dacă există diferite tipuri de gulie disponibile pe piață, studiile au arătat că gulia roșie conține aproape dublul cantității de antioxidanți fenolici și prezintă efecte puternice antidiabetice și antiinflamatoare.

În cadrul unui studiu realizat pe animale, extractul de gulie a reușit să scadă glicemia cu până la 64% în doar 7 zile de tratament.

Susține un intestin sănătos

Gulia este o sursă bună de fibre solubile și insolubile. Pe de o parte, fibrele solubile ajută la menținerea nivelului sănătos al zahărului din sânge și al colesterolului. Pe de altă parte, fibrele insolubile nu sunt descompuse în intestin, contribuind la adăugarea de volum a scaunului. 

În plus, fibrele sunt principala sursă de combustibil a bacteriilor intestinale sănătoase, cum ar fi Bifidobacteria și Lactobacili. Aceste bacterii produc acizi grași cu lanț scurt, care hrănesc celulele intestinului și pot proteja împotriva bolilor de inimă și a obezității.

În plus, un microbiom intestinal sănătos poate fi asociat cu un sistem imunitar mai sănătos și cu riscuri mai scăzute de obezitate și boli intestinale.

Poate reduce riscul de boli de inimă

Gulia conține compuși vegetali numiți glucozinolați și izotiocianați, care se găsesc în principal în legumele crucifere. Aportul ridicat de glucozinolat este legat de un risc mai scăzut de boli de inimă datorită capacității acestui compus de a lărgi vasele de sânge și de a reduce inflamația. Mai mult, izotiocianații au proprietăți antioxidante care pot preveni acumularea plăcii în artere.

Un studiu pe termen lung care a inclus 1.226 de femei cu vârsta de 70 de ani și peste a constatat că consumul unei diete bogate în legume crucifere a fost asociat cu un risc cu 13% mai mic de deces din cauza bolilor de inimă pentru fiecare creștere cu 10 grame a aportului de fibre pe zi 1.
 
În plus, gulia mov este bogată în antociani, ceea ce poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a riscului de accident vascular cerebral. În cele din urmă, o dietă bogată în fibre poate proteja împotriva bolilor de inimă. O revizuire a 15 studii a constatat că o dietă bogată în acest nutrient a scăzut riscul de deces din cauza bolilor de inimă cu 24%, în comparație cu dietele sărace în fibre.

Sursă de vitamina C

Gulia este o sursă bogată de vitamina C; mai mult decât portocalele. Această vitamină antioxidantă puternică este vitală pentru țesutul conjunctiv, dinți și gingii sănătoase, întărește imunitatea și, prin urmare, protejează împotriva multor boli. 

Întărește sistemul imunitar

Nutrienții din gulie pot susține sistemul imunitar. Această legumă este bogată în vitamina B6, care are un rol important în metabolismul proteinelor, dezvoltarea globulelor roșii și sistemul imunitar. 
Vitamina B6 este implicată în producerea de celule albe din sânge și de celule T, care sunt tipuri de celule care luptă cu substanțele străine și sunt cheia unui sistem imunitar sănătos. Deficiența acestui nutrient este legată de un sistem imunitar slăbit.

Poate preveni anemia

În afară de potasiu, gulia conține fier. Nivelurile semnificative de fier găsite în gulie merg mână în mână cu conținutul de potasiu; fierul ajută la creșterea globulelor roșii din organism, care sunt esențiale pentru prevenirea anemiei (deficiența de fier). Această deficiență se caracterizează prin slăbiciune, oboseală, dureri de cap, tulburări digestive, dezorientare. 

Calciul care se întâlnește în gulie poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea absorbției fierului de către organism, astfel încât gulia este un stimulent complet atât pentru sistemul imunitar, cât și pentru sistemul cardiovascular. 

Informații nutriționale gulie

Gulia se cultivă și la noi în țară și conține numeroase vitamine și minerale.

1 cană (adică 135 de grame) de gulie conține:

  • 36 de calorii
  • 8,4 grame carbohidrați
  • 2,6 grame proteine
  • 0 grame grăsime
  • 4,9 grame fibre
  • 83,7 miligrame de vitamina C
  • 472 miligrame de potasiu
  • 0,2 miligrame de vitamina B6
  • 62 miligrame de fosfor
  • 22 micrograme de acid folic
  • 0,1 miligrame de tiamina
  • 32 miligrame de calciu.

Cum alegi gulia

Cel mai bine este să o cumperi de la începutul toamnei și până primăvara, însă în unele supermarketuri găsești gulie tot anul. Alege o gulie cu un bulb care să nu fie crăpat și care să aibă frunzele nepătate, imaculate. Bulbul guliei ar trebui să aibă, la modul ideal, 7,5 - 10 cm diametru.

Rețete simple cu gulie

Salată răcoritoare cu morcov și gulie

Ingrediente:

  • 1 gulie mare, curățată, fără frunze, dată pe răzătoare
  • 4 linguri de coriandru tocat
  • 1 lingură de miere
  • 1/4 căpățână de varză roșie, tocată fideluță
  • 1/4 ceașcă stafide aurii (opțional)
  • 1 linguriță sare
  • 2 morcovi potriviți, curățați și dați prin răzătoare
  • 1/4 cană maioneză light
  • 1/2 ceapă roșie dată pe răzătoare
  • 1 lingură oțet din vin

 
Mod de preparare

Într-un castron mare, amesteci gulia dată prin răzătoare cu morcovii, varza roșie, ceapa, coriandrul tocat și cu stafidele. Într-un castron mai mic, omogenizezi oțetul cu maioneza, cu sarea și cu mierea.
Torni dressingul astfel obținut peste salata din castronul cel mare și amesteci până când toate ingredientele sunt complet acoperite cu sosul de salată. Dai vasul la frigider câteva ore, înainte de a servi salata.

Noodles din gulie, cu sos

Pentru noodles, ai nevoie de:

  • 6 bulbi de gulie, de mărime potrivită

Pentru sos:

  • 2 linguri cu vârf de unt de arahide natural
  • 1 linguri de oțet din vin de orez
  • 3 linguri de sos de soia (cu un conținut scăzut de sare)
  • 1/2 ulei de susan
  • 1 linguriță sos picant sriracha (mai mult sau mai puțin, după gust)
  • 1 cățel de usturoi, dat prin răzătoarea mică
  • 2,5 cm bucățică de ghimbir, dat prin răzătoare

 
Opțional, pentru servire: morcovi dați prin răzătoare, castravete dat pe răzătoare, semințe de susan, ceapă verde tocată.

Mod de preparare

După ce ai curățat guliile și ai pus frunzele la păstrare (pentru salate), taie cu cuțitul partea de sus și partea de jos a fiecărui bulb, pentru a crea o suprafață plată, pentru aparatul de făcut noodles din legume. Folosind un spiralizator de masă și setând dimensiunile dorite, transformă fiecare gulie în niște spaghete. Dacă vrei, taie noodleșii în bucăți mai scurte după ce i-ai transformat în spirale, în cazul în care ți se par prea lungi.

Combină toate ingredientele pentru sos într-un vas și amestecă-le bine, până la omogenizare. Toarnă sosul într-o cratiță potrivită și încălzește-l la foc mediu spre mică. Amestecă în mod constant, pentru că sosul trebuie să scadă și să se transforme într-o pastă groasă.

Când sosul a ajuns la consistența dorită și arată ca o pastă, adaugă noodleșii de gulie și amestecă bine. Continuă să amesteci frecvent compoziția, aproximativ 5-7 minute, până când "spaghetele" din gulie sunt moi. La final, decorează cu semințe de susan, morcovi, castravete și ceapă verde și servește noodleșii din gulie cu sos de soia sau cu sos picant, după gust.

PONT pentru când nu ai timp să stai în bucătărie

Nu uita că frunzele și bulbul de gulie își păstrează mare parte din valoarea nutrițională când sunt mâncate crude. Așa că, atunci când ai poftă să ronțăi ceva, pur și simplu curăță de coajă, taie felii gulia și presară puțină sare, apoi mănâncă leguma crudă. Frunzele le poți folosi ca înlocuitor pentru alte ingrediente pe care le pui, de regulă, în salatele tale preferate.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Cruciferous and Allium Vegetable Intakes are Inversely Associated With 15-Year Atherosclerotic Vascular Disease Deaths in Older Adult Women”, J Am Heart Assoc .2017 Oct 24;6(10):e006558. doi: 10.1161/JAHA.117.006558., Lauren C Blekkenhorst, Catherine P Bondonno et al.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29066442/
National Library of Medicine - Anti-Diabetic and Anti-Inflammatory Effects of Green and Red Kohlrabi Cultivars (Brassica oleracea var. gongylodes)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4287320/
U.S.Department of Agriculture - Kohlrabi, raw
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168424/nutrients

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0