Fructul pepino: beneficii si proprietati

Fructul pepino (Solanum muricatum) se gaseste si in supermarketurile de la noi, la raioanele de fructe. Este bogat in antioxidanti si are multe beneficii pentru sanatate.

Fructul pepino, care seamana cu un pepene galben, daca il tai, dar care are mai degraba dimensiunile unui mar mai mare, este originar din America de sud si se gaseste in pietele din Columbia, Peru, Chile, Bolivia.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Din punct de vedere botanic, acest fruct este mai apropiat de rosii si de vinete, si prea putin inrudit cu pepenele sau castravetele, desi in unele parti i se mai spune "pepino dulce", in traducere, castravete dulce.

Valorile nutritionale ale fructului pepino

Caracteristica unica a fructului pepino este, probabil, coaja acestuia, care este o combinatie de galben deschis sau verde, cu niste dungi mov, purpurii. Asa ca daca vei da peste acest fruct la raioanele din supermarketuri, nu ai cum sa il confunzi cu altceva.

Pepino are un continut bogat in ceea ce priveste unele vitamine si minerale, cum ar fi vitaminele A, C, K, complexul de vitamine B, proteine, calciu, fier, potasiu si cupru (care sunt esentiale pentru metabolismul nostru).

Mai jos vei gasi o lista scurta cu beneficiile fructului pepino.

Iti da mai multa energie

Fructul pepino contine anumiti compusi care te ajuta sa descompui glucoza din organism, asa ca in locul grasimii care se depune prin corp, glucoza va fi transformata in mod optim in energie. Cu alte cuvinte, ori de cate ori crezi ca ai nevoie de un plus de energie imediata, ia un fruct pepino si mananca-l.

Scade tensiunea arteriala

Comparativ cu alte fructe din aceeasi familie, fructul pepino este probabil acela care are cea mai mare cantitate de potasiu, iar in acelasi timp are un continut extrem de mic de sodiu. Asta inseamna ca pepino este excelent pentru cei care sufera de tensiune arteriala mare. Principalul beneficiu al potasiului este ca iti regleaza tensiunea arteriala pentru a preveni afectiuni cum ar fi bolile cardiovasculare, hipertensiunea si chiar accidentul vascular cerebral.

Solutie contra colesterolului crescut

La fel ca orice alt fruct din aceeasi familie de plante, pepino este un aliment care scade valorile colesterolului, deoarece este bogat in fibre. Fibrele solubile sunt un compus care nu poate fi descompus, dar care are o functie importanta in metabolismul nostru, "lipindu-se" de colesterolul LDL, pentru a-l indeparta, si permitandu-i colesterolului HDL ("bun") sa faca minuni in corpul tau.

Regleaza glicemia

Continutul de fibre al fructului pepino este, de asemenea, excelent pentru a ajuta in reglarea glicemiei, acea cantitate de glucoza prezenta in sangele nostru. Tocmai din acest motiv, pepino este un fruct excelent, care poate fi consumat ca gustare, pentru cei care au fost diagnosticati cu diabet.

Excelent pentru oase sanatoase

Cand vorbim de alimente care sunt recomandate pentru sanatatea oaselor, multi dintre noi se gandesc la lapte sau alte produse lactate, deoarece aceste alimente au mult calciu. Si fructul pepino este o sursa excelenta de calciu, precum si de vitamina K. Asta inseamna ca pepino este un aliat pentru oasele tale, in special la varstele inaintate, cand corpul nu mai poate sa absoarba calciul asa cum ar trebui, insa vitamina K se va asigura ca ai oase sanatoase, indiferent de varsta ta.

Stimuleaza imunitatea

Cea mai grea etapa dupa o boala grava este procesul de recuperare. Fructul pepino contine vitamina C in cantitati destul de mari, pe langa alti antioxidanti, care vor ajuta in accelerarea procesului de vindecare, mai ales ca fructul ar putea fi considerat un aliat excelent, care iti creste imunitatea si care iti protejeaza corpul de infectii.

Beneficii si pentru digestie

Pentru ca este bogat in continutul de fibre, pepino este excelent si pentru cei care vor un sistem digestiv sanatos. Pepino te poate ajuta sa iti imbunatatesti tranzitul intestinal, iar beneficiile aduse de vitamina C vor asigura o absorbtie optima a altor nutrienti. In acelasi timp, pepino iti va ajuta digestia, va preveni constipatia si alte conditii din sfera digestiva.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0