Tot ce trebuie sa stii despre mangustan, un fruct delicios, sarac in calorii

Mangustanul este fructul arborelui Garcinia mangostana si are numeroase beneficii pentru sanatate, asa ca este recomandat sa il incluzi ori de cate ori poti in alimentatia ta.

Cunoscut la noi in tara sub numele de mangustan (sau ca "mangosteen", in limba engleza), se spune ca acest pom fructifer ar fi originar din Insulele Sunsa si din Insulele Moluce, care apartin de Indonezia. Pomul creste in principal in sud-estul Asiei, in sud-vestul Indiei si in alte zone tropicale, precum Puerto Rico si Florida.

Fructul acestui pom este dulce si are un gust caracteristic intepator, este suculent si oarecum fibros, avand vezicule umplute cu lichid, asemanatoare cu pulpa fructelor citrice.

Supranumit "Regina tuturor fructelor"

Pe langa faptul ca fructul mangustan are un gust delicios, el vine la pachet cu o serie de beneficii pentru sanatate. Vestea cea mai buna: este sarac in calorii, are zero grasimi saturate si nu contine colesterol. In plus, este bogat in fibre alimentare. Mangustanul este, totodata, o sursa excelenta de vitamina C si, prin urmare, este de ajutor organismului, deoarece sporeste rezistenta impotriva racelii si gripei.

De asemenea, ajuta la prevenirea anemiei si imbunatateste circulatia sangelui. Cantitatile generoase ale unor minerale precum cuprul, manganul, magneziul si potasiul ajuta fructul sa protejeze inima si sa mentina tensiunea arteriala la un nivel normal. In plus, fructul mangustan este cunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatoare, dar pentru ca aceasta regula sa se aplice, trebuie sa mananci un mangustan de cel putin doua ori pe zi.

Fructul mangustan este adeseori numit si "Regina tuturor fructelor", datorita faptului ca are un continut mare de antioxidanti si pentru ca are proprietati vindecatoare. Fructul intreg are o culoare violet inchis, cu pulpa alba sau partial roz, cu segmente mari, foarte asemanatoare cu feliile de portocale. Semintele sunt de culoare alba si nu sunt comestibile, dar pulpa acestui fruct delicios este extrem de nutritiva si are un gust usor dulce.

Mangustanul are un continut extrem de mic de zahar, comparativ cu alte fructe, dar este foarte bogat in vitamina C si potasiu. De asemenea, este unul dintre fructele cu cele mai putine calorii.

Ce beneficii are fructul mangustan pentru sanatate

Acest fruct delicios contine numeroase substante nutritive si are multe beneficii pentru sanatate. Iata cateva dintre avantajele pe care le are consumul acestui fruct tropical:

Previne boala Alzheimer - unul dintre cele mai bune beneficii pe care le ofera acest fruct este capacitatea sa de a trata boala Alzheimer, care afecteaza milioane de oameni. Aceasta afectiune este asociata cu pierderea memoriei.

Regleaza menstruatia - mangustanul ajuta in cazul unor simptome ale perioadei premenstruale, cum ar fi hipertensiunea, schimbarile de dispozitie si senzatia de ameteala. De exemplu, oamenii din Malaezia folosesc radacina de mangustan pentru a regla ciclul menstrual.

Contine acid folic - Prezenta acidului folic in acest fruct este benefica pentru femeile insarcinate, deoarece protejeaza bebelusul de defectele de tub neural. Este recomandat sa ceri parerea unui medic inainte de a consuma fructul in cantitatile corecte.

Protejeaza organismul de tuberculoza - fructul mangustanare proprietati antifungice si antibacteriene, asa ca acestea ajuta la stimularea imunitatii organismului. Astfel, corpul lupta cu bacteriile periculoase care sunt responsabile de declansarea tuberculozei.

Stimuleaza circulatia sangelui - Mangustanul ajuta la reglarea circulatiei sangelui in tot corpul, iar acest aspect ajuta in combaterea unor probleme de sanatate precum colesterolul, durerile severe resimtite in piept si ateroscleroza. Prezenta fierului in aceest fruct ajuta, totodata, persoanele cu anemie.

Combate acneea si rezolva problemele pielii - Prezenta compusilor cu proprietati antimicrobiene in acest fruct ajuta in vindecarea problemelor tenului, cum ar fi acneea si petelor de pe piele.

Contine multi antioxidanti - mangustanul este foarte bogat in antioxidanti si are proprietati antiinflamatoare. Acestea ajuta celulele afectate de actiunea radicalilor liberi sa se vindece si incetineste procesul de imbatranire.

Informatii nutritionale mangustan (la o portie de 100 de grame de fruct proaspat):

Calorii 63

Total grasimi 0,4 g

Colesterol 0

Sodiu 48 mg

Carbohidrati 15,6 g

Fibre alimentare 5,10 g

Zahar 0

Proteine 0,5 g

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0