Ce complicatii are colesterolul crescut cand ai peste 50 sau 60 de ani

Valorile crescute ale colesterolului pot sa duca la mai multe complicatii, mai ales cand esti la varsta a treia. Tocmai de aceea, e bine sa stii ce probleme iti poate cauza hipercolesterolemia si cum poti sa le eviti.

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanta grasa, asemanatoare cu ceara, produsa in ficat si care se gaseste in anumite alimente de origine animala, cum ar fi produsele lactate, ouale si carnea.

Corpul nostru are nevoie de o cantitate de colesterol, pentru a functiona asa cum trebuie, insa atunci cand in organism exista in exces, colesterolul poate creste riscul unei persoane de a dezvolta boli cardiovasculare (precum boala cardiaca coronariana si infarctul miocardic).

Cand creste riscul de a avea colesterolul marit?

Exista cativa factori de risc care contribuie la hipercolesterolemie (valorile mari ale colesterolului in sange), iar printre factorii pe care nu ii putem controla se afla si varsta. Retine ca riscul tau poate sa creasca pe masura ce inaintezi in varsta. Barbatii de 45 de ani sau peste aceasta varsta si femeile de 55 de ani sau peste acest prag prezinta un risc crescut de a suferi de colesterol crescut si de boli cardiovasculare.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Totodata, riscul tau de a avea colesterolul marit poate sa creasca daca tatal tau sau un frate a fost afectat de o boala cardiaca (inainte de varsta de 55 de ani) sau daca mama sau sora ta a fost afectata de bolile cardiace (inainte de varsta de 65 de ani).

De ce sunt importanti factorii precum varsta si sexul

Inainte de menopauza, femeile au, de regula, valori mai mici ale colesterolului total comparativ cu barbatii de aceeasi varsta. Insa pe masura ce femeile si barbatii inainteaza in varsta, valorile colesterolului lor din sange cresc pana aproximativ la varsta de 60 sau 65 de ani. Cu aproximatie dupa varsta de 50 de ani, femeile adeseori au valori mai mari ale colesterolului total comparativ cu barbatii de aceeasi varsta, spun specialistii.

Ce se intampla daca nu tratezi valorile mari ale colesterolului?

Cand ai trecut de varsta de 50 de ani si te indrepti spre 60 de ani, printre motivele de ingrijorare legate de starea ta de sanatate se numara si hipercolesterolemia (valorile mari ale colesterolului) si valorile mari ale trigliceridelor. Din pacate, din cauza colesterolului mare, pot sa apara multe complicatii.

Colesterolul marit poate cauza ateroscleroza, o acumulare periculoasa de colesterol si de alte depozite care se formeaza pe peretii arterelor tale. Aceste depozite sau placi de aterom pot reduce fluxul de sange care circula prin arterele tale, iar acest factor poate cauza multe complicatii, cum ar fi:

  1. Durerea in piept (angina): Daca arterele care iti alimenteaza inima cu sange (arterele coronare) sunt afectate, este posibil sa te confrunti cu durere in piept (angina) si cu alte simptome ale bolii arteriale coronariene (cunoscuta si sub denumirea de cardiopatie ischemica).
  2. Infarct miocardic - daca placile de colesterol se desprind sau se rup, un cheag de sange se poate forma la locul unde s-a produs ruptura - blocand circulatia sangelui sau circuland liber si blocand in alta zona o artera. Daca circulatia sangelui in directia unei parti a inimii tale este oprita, vei avea un infarct miocardic.
  3. Accidentul vascular cerebral (AVC): In mod similar cu un infarct miocardic, daca circulatia sangelui catre o parte a creierului tau este blocata de un cheag de sange, atunci are loc un AVC.

De ce este hipercolesterolemia periculoasa?

Valorile mari ale colesterolului in sange sunt unul dintre factorii de risc pentru boli cardiace, accident vascular cerebral si boala arteriala periferica. Mecanismul care implica, de fapt, colesterolul in toate cele trei afectiuni este acelasi. Depunerile de grasimi si de colesterol de pe peretii interiori ai arterelor scad fluxul sanguin, afectand functionarea celulelor si organelor pe care aceste vase de sange le alimenteaza.

Colesterolul crescut este foarte periculos, mai ales dupa varsta a treia, pentru ca are multe complicatii:

* Ateroscleroza coronariana sau ingustarea arterelor coronare din inima poate cauza simptomele de angina, cand muschiul inimii, adica miocardul, nu este alimentat cu suficient oxigen (transportat de sange) pentru a functiona corespunzator.

* Fluxul sanguin redus catre creier s-ar putea datora arterelor mici ingustate, din creier, sau ar putea fi din cauza arterelor carotide mai mari, din structura gatului, care ar putea fi blocate. Acest lucru poate avea drept rezultat un accident ischemic tranzitoriu (AIT) sau un accident vascular cerebral (AVC).

* Boala arteriala periferica descrie ingustarea treptata a arterelor care alimenteaza cu sange picioarele pacientului. In timpul exercitiilor fizice sau activitatilor, daca picioarele nu primesc un volum suficient de sange, ele pot sa sufere din cauza durerii, lucru numit claudicatie.

* Totodata, si alte artere din corpul pacientului varstnic pot fi afectate de depunerile de aterom (grasimi si colesterol pe peretii interiori ai vaselor de sange), cauzand astfel ingustarea lor, iar printre aceste vase de sange se afla si arterele mezenterice care aprovizioneaza cu sange intestinele si arterele renale, care alimenteaza rinichii cu sange.

Ce factori poti controla cand e vorba de valorile mari ale colesterolului?

* Ceea ce mananci: anumite tipuri de alimente contin anumite tipuri de grasimi care iti cresc nivelul de colesterol din sange:

  • grasimile saturate iti cresc valorile colesterolului LDL mai mult decat orice altceva din alimentatia ta;
  • grasimile trans sunt facute atunci cand uleiul vegetal este hidrogenat; acesti acizi grasi, de asemenea, iti cresc valorile colesterolului;
  • colesterolul care se gaseste in alimente de origine animala, de exemplu: galbenusurile, carnea si branza.


* Greutatea ta - faptul ca esti supraponderal tinde sa iti creasca valorile colesterolului LDL, iti scade valorile colesterolului bun (HDL) si iti creste valorile colesterolului total.

* Activitatea ta fizica - lipsa unor exercitii fizice regulate poate duce la cresterea in greutate, lucru care iti poate creste nivelul colesterolului LDL (rau). Nu uita ca exercitiile fizice regulate te pot ajuta sa slabesti si iti pot reduce colesterolul LDL. Totodata, miscarea te poate ajuta sa iti cresti valorile colesterolului HDL.

Ce factori NU poti controla

* Ereditatea - uneori, hipercolesterolemia este mostenita in familie. O boala genetica ereditara (hipercolesterolemia) familiala rezulta in valori foarte mari ale colesterolului LDL.

* Varsta si sexul - incepand de la pubertate, barbatii au valori mai mici ale colesterolului HDL, in comparatie cu femeile. Pe masura ce femeile si barbatii inainteaza in varsta, valorile colesterolului lor LDL incep sa creasca. Femeile mai tinere au valori ale colesterolului LDL mai mici decat cele ale barbatilor, insa dupa varsta de 55 de ani, femeile au valori mai mari decat ale barbatilor in privinta colesterolului "rau".

Aflarea riscului cardiovascular

Din fericire, iti poti evalua si iti poti afla riscul cardiovascular, prin folosirea unor instrumente simple. Retine ca riscul individual pentru potentiale boli coronariene sau evenimente cardiovasculare majore poate fi calculat, la fel si riscul de dislipidemie.

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0