Introducere in diabet – ce tipuri exista si care sunt cauzele

Numarul persoanelor care sufera de diabet zaharat a crescut in mod alarmant si este in continua crestere atat in Romania, cat si in lume, de aceea diabetul zaharat este considerat a fi una dintre bolile secolului XXI.

Diabetul in lume si in Romania

Astfel, in ultimele trei decenii, la nivel mondial, s-a inregistrat o dublare a numarului de cazuri (in anul 2011, existau 347 milioane de diabetici inregistrati la nivel mondial, fata de 171 de milioane, cati erau in anul 2000). Se poate spune, asadar, ca exista o adevarata epidemie de diabet in lume.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In Romania, in anul 2006 erau inregistrati 400.000 de persoane cu diabet, iar pana in anul 2012, numarul acestora s-a dublat. Conform unor studii recente, 1,7 milioane de romani au diabet in prezent, iar alte trei milioane de persoane sufera de prediabet, urmand sa dezvolte aceasta boala in urmatorii zece ani daca nu iau masuri pentru a-si proteja sanatatea.

Diabetul poate fi tinut sub control printr-o supraveghere atenta a dietei si a greutatii si prin exercitii fizice, ca supliment al tratamentului medical.

Ce este, de fapt, diabetul?

Diabetul este o boala cronica progresiva, caracterizata prin tulburari ale intregului metabolism energetic al organismului si are ca principala caracteristica hiperglicemia. Prin hiperglicemie se intelege cresterea nivelului glucozei (adica al zaharului) in sange peste limitele considerate normale.

Energia necesara organismului pentru buna desfasurare a proceselor metabolice zilnice provine din digestia principalilor compusi nutritivi, adica glucide, proteine si lipide, pana la cele mai simple forme chimice (glucoza, aminoacizi si acizi grasi) si absorbtia acestora la nivelul tubului digestiv.

Principalul combustibil utilizat de celule pentru producerea de energie este glucoza. Cu ajutorul insulinei, hormon secretat de catre pancreas, glucoza trece din sange in celule, pentru a fi utilizata de acestea ca sursa de energie. Altfel spus, insulina face posibil transferul glucozei din sange in toate celulele corpului si astfel scade si regleaza glicemia.

Care sunt cauzele diabetului?

In diabetul zaharat, insulina fie nu este produsa in cantitate suficienta, fie nu este destul de eficienta si astfel glucoza ramane in afara celulei, determinand hiperglicemie. Altfel spus, diabetul zaharat este o boala in care organismul fie nu produce destula insulina, fie nu o foloseste in mod eficient.

Greutatea excedentara si sedentarismul cresc probabilitatea de a dezvolta diabet de tip 2. Mostenirea genetica poate juca, de asemenea, un rol important in dezvoltarea diabetului, expunand anumite persoane la risc crescut.

Inainte de a dezvolta diabet de tip 2, persoanele respective dezvolta adesea rezistenta la insulina – o afectiune in care tesutul gras, muschii si ficatul nu utilizeaza insulina in mod corespunzator. Initial, pancreasul produce compensator din ce in ce mai multa insulina, stare ce se numeste hiperinsulinism, dar din cauza ineficientei activitatii insulinei de introducere si utilizare a glucozei in celule (stare denumita insulinorezistenta), glicemia ramane crescuta.

In timp, celulele pancreasului ajung sa secrete din ce in ce mai putina insulina, prin scaderea rezervelor sale. Nivelul crescut al glucozei in sange (hiperglicemia) va conduce la afectarea rinichilor, ochilor, nervilor, vaselor de sange si a inimii. Nediagnosticat la timp sau neglijat (netratat), diabetul poate determina aparitia unor complicatii extrem de grave si ireversibile, care afecteaza, in timp, toate organele corpului si determina o mortalitate crescuta.

Care sunt principalele tipuri de diabet?

Diabetul de tip 1 (denumit si juvenil) apare, de obicei, la copii, adolescenti sau adultii tineri. Este caracterizat de faptul ca pancreasul acestor pacienti produce foarte putina insulina sau deloc si au nevoie de injectii cu insulina din exterior (de obicei, 4 prize pe zi) pentru a supravietui.

Diabetul de tip 2, cunoscut si ca diabetul varstei adulte, este cea mai obisnuita forma de diabet. Pancreasul acestor pacienti initial secreta suficienta insulina, dar care nu este utilizata eficient – conditie denumita si sindromul de rezistenta la insulina (sau de insulinorezistenta). Pe parcursul evolutiei bolii, mai ales daca diabetul este neglijat din punct de vedere al alimentatiei si netratat corespunzator, secretia de insulina din pancreas devine insuficienta (adica scade progresiv, pana la epuizare) si astfel pot fi necesare injectiile cu insulina pentru un control glicemic optim.

Diabetul gestational este o forma de diabet care poate aparea pe parcursul sarcinii, insa dispare, de obicei, dupa nasterea copilului. Femeile care au avut acest tip de diabet sunt mai predispuse la aparitia ulterioara a diabetului de tip 2.

Cum recunosti diabetul?

Simptomele diabetului de tip 1

Unele dintre cele mai evidente si cele mai frecvente simptome ale diabetului de tip 1 sunt:

 • Sete excesiva
 • Urinare neobisnuit de frecventa
 • Senzatia de oboseala (pacientul se simte tot timpul obosit)
 • Pierderea masei musculare si pierdere inexplicabila in greutate.

Alte simptome care le pot insoti pe cele enumerate mai sus sunt:

 • Mancarimi in zona penisului sau a vaginului
 • Vedere incetosata (cauzata de uscaciunea ochilor)
 • Crampe neasteptate
 • Infectii ale pielii.

Simptomele diabetului de tip 2

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acestea se vor dezvolta treptat, iar pacientii s-ar putea sa nu prezinte simptome in stadiile incipiente ale bolii. Simptomele diabetului de tip 2 pot fi usor diferite de cele ale diabetului de tip 1. Acestea pot include:

 • Senzatia de oboseala in timpul zilei, in special dupa mese.
 • Persoana se simte adesea infometata si, in special, se simte infometata la scurt timp dupa ce a mancat (polifagie).
 • Persoana urineaza mai des decat in mod normal si, in special, simte nevoia sa urineze in timpul noptii (poliurie).
 • Senzatia anormala de sete (polidipsie).
 • Vedere incetosata.
 • Mancarimi ale pielii, in special mancarimi in zona organelor genitale.
 • Taieturile si ranile se vindeca greu.
 • Persoana are, in mod regulat, infectii fungice.
 • Persoana are o boala de piele, cum ar fi psoriazisul sau acanthosis nigricans
 • Pierderea subita in greutate sau pierderea de masa musculara.

 

Completeaza pentru a afla daca diabetul tau este tinut sub control. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, primesti un consult de specialitate gratuit, ce poate include si analize de sange pentru determinarea stadiului curent de evolutie a diabetului!

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0