Remisia diabetului de tip 2 poate avea loc intr-un caz din 20 (studiu)

Aproximativ 5% dintre adulții cu diabet zaharat de tip 2 intră în remisie, adesea fără să știe și fără intervenții agresive de slăbire, potrivit unei noi analize a datelor colectate de la peste 160.000 de persoane.

Remisia diabetului de tip 2 înseamnă că zahărul din sânge al unei persoane bolnave ajunge la un nivel sănătos, fără a fi nevoie ca persoana să ia medicamente. Unii oameni numesc acest lucru „inversarea diabetului de tip 2”, dar termenul de remisie este preferat deoarece diabetul poate reveni. 

Cele mai puternice dovezi de până în prezent sugerează că diabetul poate intra în remisie în principal prin pierderea în greutate. Dacă bolnavul suferă de obezitate, este mai probabil ca diabetul să intre în remisie dacă persoana pierde multe kilograme (de exemplu, 15 kg) într-un mod sănătos, cât mai repede după diagnostic.

Chiar dacă nu duce la remisie, pierderea în greutate are alte beneficii pentru diabetici. Persoanele cu obezitate au un risc crescut de probleme de sănătate grave (infarct miocardic, accident vascular cerebral, anumite tipuri de cancer), iar cercetările au arătat că pierderea a doar 5% din greutatea corporală poate să scadă tensiunea arterială și nivelul colesterolului și poate să îmbunătățească nivelul zahărului din sânge. De asemenea, este posibil ca pacientul să aibă nevoie de mai puține medicamente.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Potrivit unei analize¹ a datelor de la peste 160.000 de persoane dintr-un registru național al diabetului din Scoția, aproximativ 5% dintre adulții cu diabet zaharat de tip 2 obțin remiterea bolii, adesea fără ca pacientul să știe și fără să se străduiască să piardă mult în greutate. Totuși, analiza arată că două dintre cele mai puternice corelații ale remisiunii sunt legate de pierderea în greutate.

Scăderea în greutate, cea mai bună șansă pentru remisia diabetului

În primul rând, un istoric de chirurgie bariatrică la 488 de persoane (0,3% din cohorta de studiu) a fost asociat cu o creștere de 13 ori a ratei de remisie a diabetului în comparație cu persoanele care nu au suferit intervenții chirurgicale bariatrice. În al doilea rând, pierderea în greutate de 15 kg sau mai mult la momentul detectării remisiei, în 2019, în comparație cu greutatea la momentul diagnosticului inițial, a fost asociată cu o creștere mai mare de patru ori a ratei remisiunii în comparație cu persoanele care nu au slăbit atât de mult.

Potrivit autorilor, chiar și pierderea unui număr mic de kilograme a crescut șansele de remisie ale unei persoane bolnave de diabet. Această descoperire oferă o contrabalansare la ipoteza pesimistă că aproape tuturor oamenilor le este foarte greu să piardă în greutate.

Ceea ce este încurajator în studiu, spun investigatorii, este că există oameni care probabil nu au făcut nimic radical și totuși au intrat în remisie. Următorul pas ar fi să afle cine sunt acești oameni și ce au făcut pentru a intra în remisie. Dacă cercetătorii ar înțelege ce pacienți pot intra remisie fără a lua măsuri extreme, acest aspect ar putea ajuta cadrele medicale să depășească prezumțiile lor despre cine este sau nu este un candidat bun pentru obținerea remisiunii diabetului.

Obezitatea este o problemă complexă și, prin urmare, intervențiile de slăbire care vizează acțiuni și comportamente individuale au o șansă mult mai mare să fie eficiente dacă sunt însoțite de mai multe intervenții la diferite niveluri. În plus, sunt necesare mai multe dovezi pentru a evalua sustenabilitatea remisiunii diabetului zaharat și efectul diferitelor durate de remisiune pentru o definiție relevantă din punct de vedere clinic.

Definiția internațională de consens a remisiunii diabetului de tip 2 - care specifică o durată minimă de 3 luni în care glicemia este controlată pentru ca o persoană să fie calificată drept „în remisie” – sugerează că persoanele cu diabet pot oscila frecvent între remisia diabetului și boala activă. Acest lucru sporește importanța definirii mai clare a efectului duratei remisiunii diabetului cu privire la diferitele complicații ale bolii.

O altă problemă ridicată de noile descoperiri este importanța de a distinge persoanele care pierd în greutate pentru că au avut un stil alimentar mai sănătos și o activitate fizică crescută de persoanele care pierd în greutate din cauza unei boli cronice sau a fragilității, care pot fi urmate de efecte adverse pe termen lung.

Cinci variabile au fost corelate cu remisia diabetului

Echipa de cercetare a folosit datele colectate din registrul Scottish Care Information –Diabetes, care include aproape toate persoanele diagnosticate cu diabet în Scoția. Savanții s-au concentrat asupra persoanelor cu diabet care au fost diagnosticate pentru prima dată în perioada 2004-2018, care aveau cel puțin 30 de ani la momentul diagnosticului inițial și care au primit îngrijiri în sistemul național de sănătate în cursul anului 2019.

Acest lucru a condus la o cohortă de studiu de 162.316 persoane, dintre care 7710 (4,8%) au fost identificate de cercetători ca fiind în remisie în 2019. Pacienții în remisie au fost definiți ca aceia al căror nivel de A1c (hemoglobină glicolizată) a fost mai mic de 6,5% la citirea indicelui în 2019 și al căror nivel de A1c ar putea fi documentat ca fiind mai mic de 6,5% timp de cel puțin 1 an înainte de măsurarea din 2019.

Într-o analiză de regresie logistică primară, autorii au identificat cinci variabile care au fost legate semnificativ de remisiune: vârsta de cel puțin 65 de ani (asocierea a fost chiar mai puternică pentru vârsta mai mare de 75 de ani), un nivel mai scăzut de A1c la momentul diagnosticului inițial al diabetului zaharat, pierdere în greutate, intervenție chirurgicală bariatrică anterioară și niciun tratament anterior cu o terapie de scădere a glicemiei.

Cea mai puternică asociere a fost faptul că oamenii respectivi nu avuseseră nevoie de tratament de scădere a glicemiei în 2019. Persoanele care au îndeplinit acest criteriu au avut de aproape 15 ori mai multe șanse de a fi în remisie în 2019.

Remisia diabetului nu este permanentă, ci trebuie întreținută, deoarece există întotdeauna riscul ca diabetul să revină. Așadar, persoana în remisie trebuie să-și supravegheze permanent greutatea și, dacă începe să crească din nou, să ceară sfatul medicului pentru a ajusta tiparul alimentar și nivelul de activitate fizică.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
PLOS MEDICINE – Epidemiology of type 2 diabetes remission in Scotland in 2019: A cross-sectional population-based study 
https://journals.plos.org/plosmedicine/article/peerReview?id=10.1371/journal.pmed.1003828
Diabetes UK – Diabetes remission
https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/managing-your-diabetes/treating-your-diabetes/type2-diabetes-remission


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0