Dieta Rina: avantaje, reguli si recomandari

Dieta Rina este una dintre cele mai iubite si populare diete, care se bucura de un real succes in grupurile de socializare, unde adeptii pot gasi felurite retete si experiente reale. Pe YouTube si alte medii online exista foarte multe testimoniale ale celor care au experimentat, cu mai mult sau mai putin succes dieta Rina, astfel incat aceasta capata din ce in ce mai multi adepti. Iar acum au aparut si variante usor de urmat in post sau de catre vegetarieni.

In principiu, asa cum a fost ea conceputa initial, are o durată de 90 de zile pe parcursul cărora se repetă un ciclu de 4 zile de alimentație disociată, in care alimentele sunt grupate pe macronutrienti. Astfel, alternativ, in fiecare din zile, dieta era conceputa, cel putin initial, fie pe bază de proteine, fie pe bază de carbohidrați, amidon sau vitamine. Această dietă a cunoscut pe masura timpului diverse adaptari si poate fi ținută și de vegetarieni. 

Iată care sunt avantajele și dezavantajele!

Fiind o dieta disociata, dieta Rina poate crea unele dezechilibre din punct de vedere al mineralelor si vitaminelor din grupurile B si D, de exemplu, daca nu este conceputa variat si in raport cu nevoile fiecarei persoane, cu atat mai mult cu cat se lasa destul de multa libertate de alegere pe baza preferintelor. La ora actuala exista insa, si o serie de aplicatii diverse ce pot fi descarcate in GooglePlay, AppStore, ba chiar firme cu livrare la domiciliu, care lucreaza cu nutritionisti. Iar alegerile chiar trebuie sa fie mai atent selectionate, intrucat organismul uman este conceput sa functioneze optim in conditiile unei diete variate, ce contine atat proteine, fie animale, fie vegetale, aminoacizii fiind "caramizile" pe baza carora se produc procesele regenerative, dar si fibre, ce stimuleaza digestia si promoveaza o microbiota sanatoasa, dar si carbohidrati, glucide complexe si grasimi, ce furnizeaza vitamine, enzime si energie pentru procesele metabolice generale si cerebrale. Este de la sine inteles ca un consum exclusiv din anumite grupe alimentare poate crea unele dezechilibre, care ar trebui monitorizate atent de catre un medic. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Acestea fiind zise si constientizate de toata lumea, totusi multi oameni care au de pierdut multe kilograme rezultate in urma exceselor alimentare si sedentarismului, recurg la acest gen de dieta pe perioade scurte pentru a scapa de un oarecare surplus de grasime, insa este bine de stiut ca mentinerea noii siluete inseamna adoptarea unei diete sanatoase si echilibrate, dublata de miscare moderata si un stil de viata cat mai sanatos.

Dieta Rina este un tip de dietă disociată, care implică aportul de anumite alimente în anumite zile. O dată pe lună există și o zi când este permis numai consumul de apă plată. În cele ce urmează, află care sunt punctele tari și punctele slabe ale acestui stil alimentar.

Ce avantaje se presupune ca ar avea dieta Rina?

  • Slăbirea se produce în mod constant pe parcursul celor aproximativ trei luni și ai posibilitatea să te oprești atunci cand consideri ca ai ajuns la greutatea propusă.
  • Nu numai că te ajută să slăbești, însă ar garanta și schimbarea de metabolism( o sustinere discutabila din punct de vedere al multor medici)
  • Este o dietă flexibilă, care nu te priveaza in toatalitate de anumite alimente „interzise”.
  • Este o dietă destul de ușor der espectat chiar și de catre  persoanele cu un program foarte încărcat , întrucât nu trebuie să îți gătești anumite preparate pentru a respecta regulile alimentare ale acestei diete.
  • Această dietă nu necesită cantarirea alimentelor, numărarea și calcularea caloriilor consumate la fiecare masă.
  • Nu este o dietă care te înfometează, ci una care te ajută să slăbești fără a reduce foarte mult aportul caloric.
  • Este o dietă care te ajută să pierzi mai multe kilograme într-un timp relativ scurt.
  • La finalul celor 90 de zile în care ții dieta Rina vei putea păstra regulile de alimentație sănătoasă deprinse în timpul dietei.

Categorii de alimente indicate în dieta Rina

  • Proteine: carne de pasăre, de vită, de porc, pește, brânză, lapte, ouă
  • Proteinele animale pot fi inlocuite in post sau de catre vegetarieni cu cele din soia, tofu, ciuperci champinion sau ciuperci de toate felurile- galbiori, hribi,shiitake, sau cu proteine din leguminoase- naut, linte, fasole rosie, fasole neagra,
  • Amidonoase si leguminoase: orez, orez rosu, orez basmati, orez negru lipicios, quinoa,  cartofi albi, cartofi rosii, cartof dulce
  • Carbohidrați: făină albă, făină integrală, hrișcă, spaghete, mălai, lasagna, cuscus, tăiței, graham, quinoa, burgur
  • Vitamine: fructe, verdeturi, zarzavaturi, ierburi, radacinoase și legume

Cum se consumă alimentele?

În prima zi, în care se mănâncă proteinele, ziua începe cu fructe, apoi se consumă numai alimente proteice și legume.

În ziua a doua, adică în cea de alimente pe bază de amidon, se începe tot cu fructe și apoi se consumă numai legume pe bază de amidon precum năutul, cartofi si cartofii dulci sau orezul.

Cea de-a treia zi, adică ziua de carbohidrați, debutează cu micul dejun pe bază de fructe, apoi se consumă numai carbohidrați și legume. Spre exemplu, poți mânca paste cu roșii sau focaccia din faina integrala cu legume diverse (ai grijă însă să nu fie legume amidonoase).

Ziua a patra, cea de vitaminizare, este ziua în care se consumă în mod exclusiv fructe, legume, zazavaturi, verdeturi, radacinoase.

Reguli de respectat pentru ca dieta Rina să fie eficientă

  • În perioada dietei se beau numai apă și ceai neîndulcit, cam doi litri de lichid pe zi (depinde de la o persoană la alta și de efortul pe care îl depune zilnic sau dacă lucrează într-un mediu foarte cald).
  • În perioada dietei se respectă numărul de mese și de gustări pe zi (adică 3 mese principale și 2 gustări între mesele principale ale zilei). Chiar dacă nu îți este foame la toate, trebuie să iei aceste 5 mese zilnice, deci este important sa nu se sara peste mese.
  • Dacă poftești la dulciuri, în ziua de carbohidrați poți mânca un cubuleț de ciocolată neagră, care conține antioxidanți benefici pentru sănătatea inimii. De asemenea, poți mânca două linguri de înghețată pe post de gustare în ziua de carbohidrați, însă renunță la toppinguri, frisca, sosuri de vanilie sau caramel.
  • Între mese trebuie să lași  sa treaca măcar două ore. Ca să îți fie mai ușor, poți stabili la început, în funcție de programul tău, orele la care vei lua toate cele cinci mese ale zilei.

Dieta Rina este și pentru vegetarieni

Dacă o persoană nu consumă carne, nu înseamnă că nu poate avea o alimentație dezechilibrată care să ducă la îngrășare. Dacă ești ovo-lacto-vegetarian, poți să adopți și tu pentru trei luni dieta Rina ca să ajungi din nou la o greutate normală. Cele patru categorii de alimente sunt aceleași, doar că în ziua de proteine nu vei consuma cărnuri. Astfel, dieta Rina pentru vegetarieni include:

  • Proteine: brânză, lapte, ouă sau proteine vegetale din ciuperci si leguminoase
  • Amidonoase: soia, tofu, orez, fasole, năut, cartofi 
  • Carbohidrați:  făină integrală, hrișcă, spaghete, mălai, lasagna, cuscus, tăiței, graham
  • Vitamine: fructe și legume cat mai diverse, de diferite culori

Ar fi de preferat ca lactatele fermentate de tipul iaurturilor sa fie alternate, pentru a ajuta dezvoltarea florei intestinale ce poate suferi in aceasta perioada. In plus, iaurturile, sana si kefirul, cat mai slabe din punct de vedere al aportului de grasimi, au avantajul de a fi usor de transportat si consumat, hidrateaza, satura, previn constipatia, iar unele studii arata ca au rolul de a promova pierderea in greutate si prevenirea bolilor metabolice, de tipul diabetului secundar.

Exemplu de meniu pentru vegetarieni în dieta Rina

Ziua 1

Mic dejun: fructe la alegere, preferabil ananas, fructe de padure, padure- fructe care au multe fibre, mai putine calorii, sunt bogate in vitamine, enzime si antioxidanti
Gustare: un iaurt vegetal mic, preferabil degresat pentru a accelera pierderea kilogramelor. 
Prânz: Salată de castraveți, ardei gras, salată verde, brânză vegetala, tofu; pentru vegetarienii care manaca totusi oua-  ouă fierte care satura si au un aport semnificativ de proteina si colina (necesara sustinerii proceselor neuronale)
Gustare: bețe de morcov, telina sau gulie
Cină: Vinete, ciuperci și dovlecei la grătar cu branza vegetala rasă pe deasupra, pentru cei care consuma lactate- urda ori mozarella, ori cottage sub 5% grasime

Ziua 2

Mic dejun: Fructe
Gustare: Bețe de morcovi și țelină
Prânz: Salată de năut fiert, roșii, varză roșie, piper, busuioc
Gustare: o mână de boabe de năut copt la cuptor cu boia și usturoi
Cină: Salată de cartofi fierți cu tofu, salată verde, ruccola sau valeriana, roșii proaspete, ceapă

Ziua 3

Mic dejun: fructe
Gustare: bețe de morcovi
Prânz: Paste cu sos de roșii, vinete, dovlecei, usturoi
Gustare: o conservă mică de porumb
Cină: Foccacia din faina integrala cu putin sos de roșii facut in casa, ciuperci, ardei, ceapă, condimente diverse sau plante aromatice- oregano, rozmarin,menta

Ziua 4

Mic dejun: fructe
Gustare: bețe de morcovi și țelină
Prânz: salată de roșii, castraveți, ardei, ceapă, pătrunjel, busuioc, cimbru sau marar
Gustare: fructe sau un cubuleț de ciocolată neagră
Cină: salată de legume - broccoli oparit, ardei copt, dovlecei, zuchinni, cubulete de sfecla alba fiarta,ceapa rosie

Atenție la riscurile dietei Rina!

Înainte de a începe un regim alimentar este indicat să ceri sfatul medicului, chiar dacă ești o persoană sănătoasă, dar mai ales dacă ai anumite afecțiuni cronice. În rest, dieta Rina urmată pe termen lung poate deveni plictisitoare, iar tentația de a consuma alte alimente care nu sunt în program va crește. De asemenea, chiar dacă, în principiu, conține o diversitate de alimente, faptul că nu sunt combinate adecvat sau că dintr-unele se consumă cantități prea mari deodată poate duce la diverse dereglări. 

Nu mai puțin important, dacă într-o lună se slăbesc foarte multe kilograme (de exemplu, cu dieta Rina se pot slăbi 10 kilograme în patru săptămâni), acest lucru poate fi periculos pentru organism. În general, dacă kilogramele se pierd rapid, tendința este ca acestea să se și întoarcă rapid. În general, se recomandă slăbirea treptată, într-un ritm mai scăzut (cam un kilogram pe săptămână) pentru ca organismul să se adapteze mai bine și să nici nu apară carențe alimentare.

Este foarte important ca in aceasta perioada sa nu renunti la miscare. Daca ai fost o persoana sedentara care ai acumulat multe kilograme ce se resimt la nivelul articulatiilor, in special genunchilor, plimbarile sau inotul reprezinta un bun inceput. Pe masura ce kilogramele se pierd, poti mari treptat intensitatea sau durata sesiunilor de miscare, insa gaseste un echilibru pe care sa il poti respecta si ulterior, pentru ca efortul tau sa nu fi fost in zadar.

 

Sursă foto: Shuttertstock
Bibliografie:
Rina's 90 Day Diet  https://90daydiet.org/
The Potential Role of Yogurt in Weight Management and Prevention of Type 2 Diabetes, 2016, Shirin Panahi  Angelo Tremblay 
 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2