Dieta pentru cardiaci: alimente recomandate versus alimente interzise

Persoanele care suferă de afecțiuni ale inimii trebuie să aibă foarte mare grijă la alimentație, fie că au scăpat sau nu de surplusul de grăsime corporală. Iată cum arată dieta pentru cardiaci!

Nu este o regulă generală, însă medicii le recomandă cardiacilor să piardă câteva kilograme, mai ales din grăsimea abdominală și toracală, dacă aceasta depășește 88 de cm la femei și 102 cm la bărbați. Pacienții trebuie să renunțe în primul rând la făinoase, grăsimi animale, rântașuri, dar și la prăjituri și dulciuri. 

Sarea trebuie redusă considerabil, pentrru e evita încărcarea sistemului circulator sau instalarea edemelor la nivelul membrelor inferioare și poate fi înlocuită cu sarea medicinală, pe baza de clorură de potasiu, cu gust asemănător și efecte benefice datorate potasiului.

Dieta pentru cardiaci: ce ai voie să mănânci?

Multe fibre și lichide, pentru a evita constipația

E indicat ca dieta pentru cardiaci să conțină într-o proporție mai mare legume și fructe, dar și cereale integrale pentru un tranzit intestinal corect și evitarea constipației, efortul de defecație fiind dăunător pentru inimă din cauza compresiei diafragmei asupra inimii. În acest scop sunt utile și uleiurile vegetale, dar și supele și ciorbele, care au mare aport de lichide și fibre, precum și ceaiurile (verde sau negru) în cantități rezonabile – o cană în cursul dimineții. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Mai puțină sare și mai multe condimente

Sarea trebuie redusă, iar pentru a completa aroma și gustul unui fel de mâncare se vor adăuga ierburi și condimente, proaspete sau uscate (cimbru, turmeric, boia, ceapă, usturoi etc.) care exercită un efect bun pentru activitatea inimii și circulație.

Pâine albă, nu, pâine integrală, da

Pâinea albă proaspătă trebuie înlocuită cu câteva feliuțe de pâine mai sănătoasă, cu fibre, vitamine și minerale (pâine integrală de grâu, pâine de secară) și cu felii de mămăligă rece.

Mai puțină cafea

Cafeaua ar trebui evitată de cardiaci (dacă îți place foarte mult gustul cafelei, poți bea una fără cofeină), deoarece crește ritmul cardiac. Poți bea în schimb ceaiuri diverse, dintre care unul eficient este ceaiul de cătină, care stimulează și fluidifică circulația generală.

Mai puțină carne roșie

Carnea roșie (porc, vită, miel) ar trebui consumată de cel mult două ori pe săptămână, nu mai mult de 100 g per porție, din cauza acumulării de homocisteină, asociată cu creșterea riscului de boală cardiovasculară. Se recomandă mai degrabă carnea de curcan.

Mai mult pește

În dieta pentru cardiaci, peștele poate fi consumat de trei ori pe săptămână, în special speciile de pește gras (sardine, hering, somon etc.), dar și cod, nisetru, scrumbie. Peștele nu se mănâncă prăjit, ci preparat la cuptor ori pe plită încinsă sau ocazional la grătar. După coacere, se adaugă peste pește suc proaspăt stors de lămâie și ceva verdeață, după gust.

În plus, există unele dovezi științifice cum că suplimentarea cu ulei de pește poate fi utilă în procesul de vindecare a inimii după un atac de cord.

Cum să gătești mai sănătos?

Pacienții cardiaci pot mânca gustos și hrănitor, însă e bine să-și prepare mâncarea în casă, evitând mezelurile, produsele de fast food și alimentele semipreparate. În ciorbele de legume consistente se pot adăuga la final bucățele de carne fierte separat și o linguriță de ulei (după gust, se poate pune și zeamă de lămâie). Se va evita adaosul de smântână.

Apoi, se va renunța la rântaș, adică acea prăjire a unui amestec de făină, bulion de roșii, ceapă și ulei, folosit că bază de mâncare de multe persoane, în care se mai aruncă pentru gust, și un cubuleț de concentrat de la magazin. În schimb, se poate prăji ceapa doar 2-3 minute în ulei, după care se va stinge cu apă și se va lăsa să fiarbă încet, iar ulterior se adaugă pe rând și restul legumelor, condimente și, la final, ierburi proaspete (mărar, pătrunjel, busuioc etc.).

Peste ghiveci, sarmale sau alte preparate consistente nu se recomandă să pui smântână, dar dacă dorești un gust mai special, poți pune o lingură de iaurt natural, cu conținut scăzut de grăsime.

În locul maionezei, pe lângă carnea de curcan sau pește, alături de cartofi fierți și alte legume fierte, poți pune un dressing similar ca gust, preparat din iaurt, muștar și piper, amestecat extrem de bine. Același dressing îl poți folosi la salate din frunzoase (spanac, varză, rucola etc.), în care poți adaugă pentru mai mult gust și ceapă verde.

Rețetă de rasol de pește cu legume

Ingrediente:

800 g de pește
un morcov, o ceapă, o jumătate de țelină, un cartof, o foaie de dafin
două roșii zemoase
un pahar de vin alb

Legumele se fierb întregi, la final se adaugă vinul fiert și roșiile opărite și descojite, după care se pune și peștele și se mai lasă la foc mic, până scade, aproximativ 20 de minute. Se evită sărarea! Se poate servi și cu maioneza din iaurt descrisă mai sus.

Rețetă de sufleu de dovleac

Aceeași rețetă poate fi folosită pentru sufleul de praz – două, trei tulpini sau pentru 2-3 dovlecei mari.

Ingrediente:

2 kg de dovleac curățat de sâmburi și coajă
50 g de ulei de măsline
o ceașcă de lapte
o lingură de făină integrală
un ou
o linguriță de unt
nucșoară
scorțișoară
piper negru

Dovleacul se taie cubulețe și se pune pe foc, împreună cu uleiul și se amestecă până când se înmoaie ușor, apoi se ia de pe foc și se pune în blender. Separat se amestecă într-un vas bucățica de unt cu laptele și o lingură de făină integrală pentru 2-3 minute, apoi se adaugă piureul, împreună cu gălbenușul. Albușul se bate ca o spumă și se încorporează direct, împreună cu scorțișoara și nucșoara. Se unge o tavă cu puțin ulei, peste care se presară puțină făină, se toarnă compoziția și se lasă la cuptor la foc potrivit 45 de minute.

Rețetă de curcan cu ciuperci

Ingrediente:

un piept de curcan sau un copan mare
150 g de ciuperci
O jumătate de ceapă
pătrunjel sau oregano
o linguriță de unt
o lingură ulei de măsline
puțin vin alb

Curcanul se fierbe în apă, înăbușit, circa 25-30 de minute, iar separat, ciupercile tăiate se pun pe foc cu o bucățică de unt și o lingură de ulei de măsline cu ceapa tăiată rondele subțiri. Când curcanul este fiert bine, se taie în bucăți și se adaugă peste ciuperci și ceapă, cu apă și vin și se lasă să scadă la cuptor. La final se poate presăra cu pătrunjel proaspăt sau cu oregano.

Rețetă de ghiveci de legume

Ingrediente:

o conopidă
o varză mică sau jumătate de varză medie
o ceapă roșie mare
o vânătă
un dovlecel
2 căpățâni de usturoi
3-4 roșii zemoase și coapte bine
doi ardei kapia
un morcov
un sfert de țelină
o rădăcină de pătrunjel sau un păstârnac
câteva teci de fasole verde sau mazăre
zece ciuperci uscate
6 linguri de ulei

Legumele curățate și tăiate, amestecate cu uleiul, se pun în cuptor la 180 °C și se lasă până când mâncarea scade și ciupercile se hidratează.

Ce deserturi poate include dieta pentru cardiaci?

Ca desert se recomandă fructele proaspete de pădure sau salatele de fructe lăsate în frigider minimum 30 de minute înainte de servire, din bucățele de pere, felii de mere stropite cu suc de lămâie sau mandarină, bucățele de kiwi sau prune, la care se pot adaugă nuci mărunțite, caju etc. În salate nu se adaugă frișcă și nici zahăr!

Gustul dulce poate fi satisfăcut și cu câte una-două bucățele de ciocolată neagră pe zi (cu cel puțin 50% cacao) sau un desert modic la câteva zile, preparat din două-trei linguri de mere rase cu un biscuit sfărâmat, cu conținut scăzut de zahăr. Alcoolul și prăjiturile pe bază de grăsimi și zahăr nu sunt recomandate cardiacilor!

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSKCC – Cardiac Diet
https://www.mskcc.org/experience/patient-support/nutrition-cancer/diet-plans-cancer/cardiac-diet
Heart Foundation – Key healthy eating messages for heart attack recovery  
https://www.heartfoundation.org.au/recovery-and-support/healthy-eating-after-a-heart-attack


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0