De ce iubim ghimbirul si ce beneficii are?

Ghimbirul a redevenit un ingredient popular in bucataria noastra, desi din cauza mirosului puternic si gustului parfumat nu place, neaparat, tuturor.

Ghimbirul este extrem de usor de folosit, poate fi adaugat atat in prajituri, cat si in antreuri, salate, sosuri, smoothieuri, sucuri, mancaruri cu carne sau legume, in supe, iar dozarea corecta a cantitatii acestuia poate da un plus de gust si o aroma aparte preparatelor noastre.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Beneficiile ghimbirului

De preferat este sa fie consumat cat mai putin preparat termic, eventual marinat, lasat la "zaharisit" in miere sau solutie de zahar de trestie ori sfecla de zahar, sau murat in stil oriental in otet de orez, pentru a pastra persistenta antioxidantilor puternici pe care ii contine: gingerol, shogaol si tingerol, dar si persistenta vitaminei B6.

Ghimbirul este eficient in atenuarea simptomelor si problemelor gastro-intestinale. Pentru ca inhiba starea de greata si chiar varsaturile, este eficient in raul de miscare si de mare, fiind recomandat chiar si femeilor insarcinate. In plus, are un efect carminativ, eliminand gazele intestinale, si un efect spasmolitic intestinal, relaxand si calmand tractul intestinal.

Ghimbirul alaturi de miere si citrice, in special lamaia, constituie un cocktail-minune impotriva durerilor in gat, laringitei si a guturaiului.

Este recomandat in dieta reumaticilor, datorita efectului antiinflamator si se considera ca este eficient in osteoartrita (artroza) sau artrita reumatoida, iar prin efectul vasodilatator, el activeaza circulatia sanguina periferica, eliminand simptomele de maini si picioare reci.

In plus, ca orice radacinoasa, ghimbirul este o buna sursa de minerale precum potasiu, magneziu, cupru, mangan. 

Gingerolul, o substanta cu proprietati medicinale puternice

Ghimbirul apartine familiei Zingiberaceae si este indeaproape inrudit cu turmericul si cardamomul. Rizomul (tulpina subterana) este partea folosita in mod frecvent pe post de condiment. Ea este numita adeseori radacina de ghimbir.

Sa nu uitam ca ghimbirul are o istorie foarte lunga in ceea ce priveste intrebuintarea in diverse forme de medicina alternativa/traditionala. El a fost folosit pentru ca ajuta digestia, reduce senzatia de greata si lupta contra gripei si racelii.

Ghimbirul poate fi folosit proaspat, uscat, sub forma de pudra (pulbere) sau ca ulei sau suc si uneori este adaugat in anumite alimente si in produsele cosmetice.

Aroma unica si parfumul ghimbirului provin din uleiurile sale naturale, dintre care cel mai important este gingerolul. E bine de stiut ca gingerolul este principalul ingredient bioactiv din ghimbir, responsabil de multe dintre proprietatile sale medicinale. Gingerolul are puternice efecte antiinflamatoare si antioxidante.

Ce alte beneficii se "ascund" in radacina de ghimbir

•    Ghimbirul poate trata multe forme de greata, in special greturile matinale - In plus, ghimbirul poate sa aline senzatia de greata si varsaturile dupa o interventie chirurgicala, cat si in cazul pacientilor care fac chimioterapie. In plus, este cel mai eficient remediu cand vine vorba de greata asociata perioadei de sarcina, cum ar fi greturile matinale.

•    Ghimbirul poate reduce durerea si sensibilitatea musculara - S-a dovedit ca este un remediu eficient impotriva durerilor musculare induse de efortul fizic (exercitiile fizice). Un studiu a aratat ca, prin consumarea a 2 grame de ghimbir pe zi, vreme de 11 zile, s-a redus in mod semnificativ durerea musculara la persoanele care faceau exercitii pentru coate.

•    Efectele antiinflamatoare pot ajuta in cazul celor care sufera de artroza (osteoartrita). In cadrul unui trial controlat, realizat pe 247 de persoane cu gonartroza, pacientii carora li s-a administrat extract de ghimbir au avut mai putine dureri si au avut nevoie de mai putine medicamente contra durerii.

•    Ghimbirul poate trata indigestia cronica - Dispepsia sau indigestia cronica este caracterizata de durere si disconfort recurente in partea superioara a stomacului. Se crede ca golirea intarziata a stomacului este un factor major ce contribuie la indigestie.

Interesant este ca ghimbirul s-a dovedit un remediu eficient in grabirea golirii stomacului la persoanele care sufereau de dispepsie. Intr-un studiu realizat pe 24 de persoane sanatoase, cele 1,2 grame de pudra de ghimbir, inainte de masa, au accelerat golirea stomacului cu pana la 50%.

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0