4 retete de post hranitoare

Postul Paștelui este cel mai lung post, întinzându-se pe o perioadă de 40 de zile, așa că este posibil să intri în pană de idei atunci când vine vorba depre gătit. Ți-am pregătit, așadar, 4 rețete de post hrănitoare pe care să le încerci în această perioadă.

Postul este bun pentru suflet, însă beneficiile se răsfrâng și asupra trupului, dacă alimentația din această perioadă este una echilibrată, care pune accentul pe ingrediente cât mai naturale, combinate în așa fel încât să aibă și gust bun, dar să te ajute și să te menții în formă.

Multe persoane care renunță la carne, ouă și lactate în post cred că pot mânca în rest orice, însă pentru a nu-ți deteriora starea de sănătate nu e indicat să consumi multe prăjeli, ori produse cu zahăr sau cu făină albă, chiar dacă sunt de post. Iată ideile noastre pentru câteva mese:

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Rețete de post gustoase și ușor de pregătit

Dacă urmezi tot postul Paștelui, probabil că ți-ai pregătit o listă de mâncăruri pe care să le prepari în această perioadă a anului. Puțină inspirație în bucătărie nu strică, însă, niciodată, așa că îți propunem și noi câteva rețete de post, gustoase și hrănitoare. 

Spanac cu orez după o rețetă grecească

Timp de gătire: 40 minute
Ingrediente: 1 kg de spanac spălat și curățat, 200 g de orez alb, 6 linguri de ulei de măsline, 4 cepe verzi mărunțite, 1 ceapă roșie mărunțită, 1 praz mărunțit, ½ legătură de mărar proaspăt, tocat, 150 g de roșii tocate cubulețe, 1 lingură de pastă de tomate, sare și piper după gust.

Încinge uleiul de măsline, în care călești ușor, la foc mediu, ceapa verde, ceapa roșie și prazul preț de 3-4 minute. Adaugă apoi spanacul și amestecă până când acesta își pierde din volum. Pune apoi în tigaie și roșiile, pasta de tomate, un pahar de apă fierbinte, orezul și condimentele. 

Lasă focul la intensitate minimă și fierbe totul preț de 25 de minute, amestecând ocazional. Dacă este necesar, mai adaugă din când în când apă caldă. În ultimele 5 minute, adaugă și mărarul tocat. Opțional, poți consuma preparatul asezonat cu zeamă de lămâie și brânză tofu rasă. 

Dovlecei umpluți cu năut și ciuperci

Timp de gătire: 1 h
Ingrediente: 4 dovlecei tăiați în jumătăți, 1 lingură de ulei de măsline, 1 ceapă mărunțită, 2 căței de usturoi mărunțiți, 225 g de ciuperci tocate, 1 linguriță de coriandru, 1 ½ linguriță de chimion, 1 conservă de năut fiert spălat și scurs, zeama de la ½ lămâie, 2 linguri de pătrunjel tocat, sare de mare, piper după gust.

Încălzește cuptorul la 175 de grade Celsius. Pune o foaie de copt într-o tavă. Scobește interiorul jumătăților de dovlecei și toacă mic pulpa din interior. Separat, călește ciupercile și usturoiul preț de 2 minute, adaugă apoi dovlecelul mărunțit și ciupercile și amestecă încă 5 minute. Adaugă coriandrul, chimionul, năutul, zeama de lămâie, pătrunjelul, sarea și piperul și oprește focul. Umple jumătățile de dovlecel cu amestecul preparat și coace la cuptor preț de 30-40 de minute. Când consumi preparatul, poți pune pe deasupra, opțional, iaurt vegetal.

Cartofi aromatizați la cuptor

Timp de gătire: 45 de minute
Ingrediente: 7 cartofi mari, 3 căței de usturoi mărunțiți, 4 linguri de ulei de măsline, 150 ml de apă, 1 lingură de oregano uscat, zeama de la 2 lămâi, 1 linguriță de griș, sare și piper după gust.

Iată una dintre rețetele de post delicioase pentru persoanele care adoră cartofii. Încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Între timp, taie cartofii în ce formă vrei, apoi așază-i într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Într-un bol, pune toate celelalte ingrediente, amestecă-le bine și acoperă cartofii cu amestecul preparat. Pune cartofii la copt preț de 40 de minute și consumă-i calzi. Opțional, poți prepara pentru ei un sos rece din iaurt vegetal, mărar proaspăt tocat și usturoi pisat.

Lasagna cu fasole roșie

Timp de gătire: 2 h
Ingrediente: 400 g de tofu, 2 conserve de fasole roșie, 1 conservă de roșii cubulețe, 1 conservă de pastă de tomate, 1 cană de apă, 1 ceapă tocată, 1 linguriță de oregano, ½ linguriță de pudră de usturoi, ½ cană de caju, 3 lingurițe de ulei de măsline, 2 linguri de busuioc proaspăt mărunțit, 1 pachet de foi de lasagna fără ou

Tamponează bucata de tofu cu șervețele de hârtie pentru a îndepărta surplusul de apă. Încălzește apoi cuptorul la 190 de grade Celsius. Într-o tigaie, pune fasolea roșie, roșiile, pasta de tomate, apa, ceapa, oregano, pudra de usturoi, 2 lingurițe de sare și lasă să fiarbă amestecul la foc mic, preț de 30 de minute, amestecând ocazional.

Între timp, folosește blenderul pentru a mărunți caju-ul. Amestecă apoi pulberea de caju cu brânza tofu mărunțită cu ajutorul mâinilor. Adaugă și ulei de măsline, busuiocul, 1/4 linguriță de sare, dacă tofu nu este suficient de sărat.

Într-o tavă, așază prima foaie de lasagna, apoi câteva linguri de sos tomat și amestec de tofu, apoi încă o foaie de lasagna și tot așa până când termini ingredientele. Coace lasagna preț de 40 de minute, las-o să se răcească aproximativ 10 minute în afara cuptorului și apoi poate fi tăiată și consumată.

Poți adapta rețetele după gustul tău

Aceste rețete de post pot fi adaptate cu ușurință după preferințele tale. Dacă nu îți place un anumit condiment, nu îl pune deloc sau înlocuiește-l cu un altul pe gustul tău. De exemplu, coriandrul din rețeta de dovlecei are un miros și un gust specific, extrem de puternic, care poate să nu fie pe gustul oricui. Dacă nu vrei să folosești oregano la rețeta de cartofi, la fel, poți folosi cimbru, mărar uscat sau orice preferi să pui tu peste cartofi. 

De asemenea, dacă nu îți place o legumă, înlocuiește-o cu ceva preferat de tine. La rețeta de spanac cu orez, în loc de spanac poți folosi, dacă dorești, alte frunzoase, cum ar fi de exemplu sfecla elvețiană (mangold), varza kale sau frunzele de nap. În cazul în care nu consumi cartofi obișnuiți, îi poți înlocui cu cartofi dulci.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Taste of Home - Spinach Rice
https://www.tasteofhome.com/recipes/spinach-rice/
Ela Vegan - Vegan Stuffed Zucchini
https://elavegan.com/vegan-stuffed-zucchini/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0