Ce mâncăm în Postul Paștelui

În această perioadă, cei care țin cont de sănătate, dar și de siluetă, respectă o dietă vegetariană diversă: fructe, legume, mai ales ciuperci și leguminoase, frunze de salată, cereale și făinuri integrale, nuci și semințe, ulei de măsline, produse ce pot asigura pe o perioadă de două până la cinci săptămâni necesarul zilnic nutritiv de proteine, carbohidrați, lipide și vitamine.  

Nu puține sunt însă persoanele care se îngrașă în timpul postului, din cauza excesului de cereale și făinoase ori a combinațiilor întâmplătoare între diversele produse de origine vegetale.  

Pentru cei care vor respecta postul doar în Săptămâna Mare, nutriționiștii recomanda anumite alimente sănătoase și hipocalorice. De asemneea, se recomandă o evaluare efectuată de către medicul de familie pentru a observa oportunitatea administrării unor suplimente nutritive-diverse vitamine din grupul B, în special vitamina B12, fier și calciu. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ce vitamine și minerale sunt esențiale

Iată câteva produse ideale recomandate consumului în această perioadă și elementele esențiale sănătății și siluetei pe care dorim să o dobândim sau să o menținem. Pentru această urmărim să avem în dietă anumite vitamine, minerale, fibre și macronutrienti. 

Proteinele vegetale-sursele cele mai consistente sunt ciupercile, cartofii, pâinea integrală, orezul, spanacul, broccoli și conopidă, alunele, untul de arahide, tofu, soia, lintea, năutul, mazărea, fasolea. 

Grăsimile-dietele vegetariene sunt sărace în lipide. Pe de altă parte, grăsimile vegetale generează colesterolul bun, ce protejează pereții vasculari, ceea ce explică incidența scăzută la boli cardiovasculare la vegetarieni. Surse de grăsimi vegetale ce se utilizează frecvent în post sunt: uleiul de măsline și floarea soarelui, nucile, alunele, untul de alune, semințele de floarea soarelui,migdale, fistic, avocado și nucă de cocos.  


Vitamina D nu se găsește în alimentele vegetariene, dar organismul o poate sintetiza prin expunere la soare. Expunerea la soare timp de 15 minute, de 2-3 ori pe săptămână, este suficientă pentru sinteza vitaminei D.  

Calciul este mineralul necesar unui sistem osos sănătos și echilibrat; se găsește în:broccoli, frunze de salată, ruccola, leurdă, divesre frunze verzi (spanac, lobodă, ștevie etc), tofu, semințe de susan, soia, smochine. 
 

Zincul este furnizat de alimentele vegetariene, în cantitate suficientă. Se găsește în cereale neprelucrate, legume proaspete și nuci.
 Fierul se găsește în  fasolea uscată, legumele verzi, lintea, soia, mazărea, prunele, smochinele, strugurii și pepenele.
 Absorbția fierului este favorizată de prezența vitaminei C, deci se recomandă consumul acestora în compania citricelor, diverselor alte  fructe și legume bogate în vitamina C.  
 

Idei de meniu și preparate pentru post

Iată câteva variante pentru fiecare fel de masă principal, ce se pot constitui într-o  dietă inteligentă de post în Săptămâna Mare. Între mesele principale se poate servi o felie de pepene galben, căpșune, diverse fructe de pădure-frăguțe, smeură, cătină, afine- ce au un aport mare de vitamina C, sau mere tăiate felii ori gutuie la cuptor pentru cei mai pofticioși, răcită la frigider și îndulcită cu aspartam. Foamea dintre mese se poate potolo cu ceaiuri frumos aromatizate, pe bază de ceai verde-un puternic antioxidant.

 

Exemple de meniuri pentru mic-dejun  

  •  două felii de pâine integrală cu ceai verde, o feliuță lămâie 
  •  germeni de ovăz fierți amestecați cu bucățele de  fructe -mere, pere, căpșune, pepene galben; 
  •  müsli cu suc proaspăt de portocale/ grepfruit /morcov

 

Exemple de meniuri pentru prânz 

  •  supă de legume cu germeni de grâu sau de ovăz  
  •  salată de crudități cu semințe de floarea soarelui, 
  •  paste integrale cu sos de roșii proaspete și busuioc, stropite  cu ulei iute, condimentat 
  •  orez fiert cu hribi, gălbiori și alte ciuperci, cu salată verde, castraveți și roșii, tăiate cubulețe,  asezonate cu mărar sau  oregano 
  •  salată arăbească de pătrunjel-tabule, cu roșii și cuș cuș sau semințe de susan ușor rumenite 
  •  crudități, avocado proaspăt și salată rucolă cu zeamă de lămâie și ulei de măsline  
  •  cartof copt în coajă, legume înăbușite 
  •  țelină fiartă, tăiată felii, granisita  cu dressing de hrean râs sau cu muștar fin

 

 Exemple de meniuri pentru cină  

  •  ghiveci scăzut la cuptor de legume,cu conținut redus de ulei 
  •  zacuscă light cu ciupercuțe  și mămăliguță 
  •  felii subțiri de vinete și dovlecei, gătite la  grill, cu zeamă de lămâie și usturoi 
  •  salată de țelină și morcov, cu miez de nucă și susan  
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Lângă toate aceste feluri de mâncare puteți servi un ceai cald de fructe de pădure, deteinizat, ori ceai verde sau suc proaspăt de legume. 

Cu ajutorul unei diete vegetariane inteligente, puteți să va normalizati greutatea, tensiunea arterială, digestia, sistemul imunitar, scăpați de bubițe, iritații, coșulețe, starea de spirit se îmbunătățește, va energizati . 

Trecerea către un regim alimentar obișnuit ar trebui să se facă după o zi-două de evitare a proteinelor animale. se pot consuma cu precădere fructe, legume, supe ușoare de zarzavat, lapte bătut, sana sau kefir, pentru restabilirea unui tranzit bun intestinal. Acesta cu atât mai mult la cei care au abuzat de ouă, fripturi, carne de miel la cuptor, produse alimentare care nu conțin fibre alimentare , pentru a reechilibra organismul cu enzimele necesare unei bune digestii, dar și cu fibre alimentare și macronutrienti. 
  

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0