Retete de post pentru persoanele cu afectiuni gastrice

Afecțiunile gastrice limitează alimentele pe care le poți consuma în perioada postului, având în vedere că unele îți pot agrava problemele. Iată câteva idei de rețete de post pe care să le poți consuma în siguranță.

Multe persoane se confruntă cu afecțiuni gastrice și din acest motiv nu pot mânca absolut orice, fiind nevoite să își compună cu atenție meniul zilnic. Dacă ai probleme gastrice, mai mult ca sigur știi deja că următoarele alimente trebuie evitate intrucât nu îți priesc: condimentele și mirodeniile foarte puternice, cum ar fi boiaua iute, scorțișoara etc., ceapa, usturoiul, dar și cerealele integrale și legumele cu aciditate crescută (broccoli, roșii, varză, castraveți, ardei gras). Nici sucurile, în special cele de citrice, nu ar trebui consumate de persoanele cu afecțiuni gastrice.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Dacă vrei să ții post, îți poate fi ceva mai greu decât persoanelor fără astfel de probleme să ai o alimentație sănătoasă pentru această perioadă, însă nu imposibil. Pentru o digestie ușoară, fără probleme, e bine să prepari rețete de post care să nu conțină ingredientele menționate mai sus și să te îndrepți spre alte legume, leguminoase și fructe.

Rețete de post utile când ai afecțiuni gastrice

Îți propunem în cele ce urmează o serie de rețete de post ușor de preparat, sățioase, care să nu-ți agraveze afecțiunile gastrice deja existente. 

Cartofi dulci umpluți cu năut și tahini

Ingrediente pentru 4 porții: 4 cartofi dulci, 2 linguri de ulei de măsline, 400 g de năut la conservă, 75 g de frunze de spanac, o mână de mărar tocat, 2 linguri de tahini (pastă de susan).

Înfășoară cartofii spălați în folie de aluminiu și pune-i apoi într-o tavă pe care o vei introduce la cuptor. După 45 de minute, aceștia ar trebui să fie gata, poți verifica folosind o scobitoare sau un băț de frigăruie. Separat, încinge o lingură de ulei de măsline într-o tigaie, apoi adaugă năutul, spanacul și mărarul. Sotează amestecul preț de câteva minute, apoi folosește blenderul pentru a-l transforma într-o pastă. Adaugă la final pastă de tahini și un praf de sare, apoi taie pe jumătate cartofii dulci și umple-i cu amestecul preparat în prealabil.

Quinoa cu fasole roșie

Ingrediente: 1 linguriță de ulei vegetal, ¾ cană de quinoa, 1 ½ cană de supă clară de legume, 1 linguriță de chimion, sare și piper, 1 cană de porumb, 2 căni de fasole roșie la conservă, ½ cană de coriandru.

Încinge uleiul vegetal într-o tigaie, pune quinoa, apoi acoper-o cu supă de legume. Asezonează cu chimionul, sarea și piperul. După ce începe să fiarbă, dă focul mic și lasă quinoa să fiarbă preț de 20 de minute. Amestecă apoi și porumbul și fasolea, mai fierbe încă 5 minute și, la final, adaugă și coriandrul.

Paste cu legume

Ingrediente pentru 4 porții: 350 g paste fără ou, fierte, ½ vânătă tăiată cuburi, 2 căni de ciuperci feliate, 1 ½ cană de pastă de tomate, 2 căni de apă, 2 lingurițe de sare, 1 praf de piper, 2 linguri de ulei de măsline și pătrunjel/ busuioc pentru asezonare.

Încinge uleiul de măsline într-o tigaie, apoi călește cuburile de vânătă, adăugând sare și piper. După ce ai amestecat preț de 3-5 minute vânăta, adaugă ciupercile și mai gătește preț de 2 minute, apoi lasă focul mic și adaugă pastele fierte, apa, pasta de tomate și piperul. Amestecă din când în când pentru a te asigura că nu se lipește. După 10 minute, poți opri focul și poți adăuga pătrunjelul/ busuiocul tocat.

Salată de cartofi dulci

Ingrediente pentru 2 porții: 1 lingură de ulei vegetal, ½ linguriță de chimion, ½ linguriță de semințe de susan, 200 de grame de cartofi dulci tăiați cuburi, sare după gust, 1 lingură de alune mărunțite, 1 linguriță de coriandru proaspăt tocat mărunt.

Încinge uleiul într-o tigaie, adaugă semințele de chimion, apoi pe cele de susan. După ce acestea capătă o nuanță maronie, adaugă cartofii dulci și un praf de sare. Pune deasupra o cană cu apă și acoperă tigaia cu un capac. După ce cartofii se fierb, adaugă alunele mărunțite și coriandrul și oprește focul.

Pastă de năut

Ingrediente pentru 2 porții: 400 g năut fiert, 1 lingură de tahini, zeama de la jumătate de lămâie, 1 lingură de ulei de măsline, 1 lingură de semințe de dovleac prăjite fără ulei, o mână de pătrunjel proaspăt, tocat, ½ linguriță de sare, ½ linguriță de za’atar (opțional)

Pasează cu mixerul vertical sau la blender năutul cu tahini, zeama de lămâie, sare și două linguri de apă până obții o cremă groasă. Dacă ți se pare că pasta iese prea groasă, se mai poate pune puțină apă, iar dacă nu este suficient de sărată, mai adaugi un praf de sare. 

Pune pasta obținută într-un bol, trasează câteva șanțuri în ea cu o lingură și apoi adaugă în acele șanțuri o lingură de ulei de măsline. Presară semințele de dovleac și, opțional, za’atar – acesta este un amestec oriental de condimente. Pasta obținută se poate întinde pe o lipie integrală.

Pancakes de cartofi dulci

Ingrediente pentru 2 porții: 250 g de cartof dulce fiert și curățat, 250 ml lapte vegetal la alegere, 150 g făină de năut

Pasează cartoful cu furculița, amestecă piureul cu făina de năut și adaugă treptat laptele. Trebuie să obții o consistență de aluat de clătite ceva mai gros. Dacă este prea gros, mai adaugi puțin lapte, dacă este prea subțire, mai adaugi puțină făină. Ia cu polonicul din aluat și pune într-o tigaie încinsă, unsă cu puțin ulei sau într-o tigaie antiaderentă. Când se coace pe o parte, clătita se întoarce pe cealaltă parte. Clătitele se pot consuma la micul dejun cu o cană de lapte vegetal.

Dacă nu îți place cartoful dulce, acesta poate fi înlocuit cu banană. La fel, dacă nu vrei să folosești făina de năut în rețetă, poți opta pentru alte tipuri de făină care să nu-ți agraveze simptomele în caz de afecțiuni gastrice.

Pe internet poți găsi multe alte rețete de post, totul e să ții cont de problemele pe care le ai atunci când alegi anumite ingrediente spre consum. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
NCBI - Diet and Nutrients in Gastrointestinal Chronic Diseases
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551310/
Studiul „Diet and Nutrients in Gastrointestinal Chronic Diseases”, apărut în Nutrients. 2020 Sep; 12(9): 2693, doi: 10.3390/nu12092693, autori: Antonio Corsello et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0