Regimul alimentar pentru pacientii cu arsuri gastrice

Dacă suferi de arsuri gastrice (numite popular și arsuri la stomac), cu siguranță ești familiarizat cu disconfortul provocat de acestea în zona pieptului. Există, însă, unele alimente care scad aciditatea gastrică și te ajută să gestionezi situația.

Arsurile gastrice sunt o problemă destul de frecventă, creată de refluxul gastroesofagian, o situație în care o parte din conținutul stomacului este forțată să se reverse în esofag. Acest reflux gastroesofagian provoacă o durere arzătoare în partea inferioară a pieptului.

Refluxul persistent, când acidul gastric ajunge în esofag de mai mult de două ori pe săptămână, este numit boală de reflux gastroesofagian (BRGE). Arsurile gastrice se simt când acidul din stomac se revarsă înapoi în esofag, acea structură care transportă alimentele de la gură în stomac. Arsurile gastrice sunt un simptom al bolii de reflux gastroesofagian.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Simptomele arsurilor gastrice

- senzația de căldură (uneori ca de arsură) în piept și în gât, cauzată de acidul gastric;
- senzație arzătoare în mijlocul pieptului
- durere intensă, care ajunge cel mai posibil și la maxilar
- durere asemănătoare indigestiei, asemănătoare unei senzații ca de arsură;
- un gust neplăcut, cu un miros puternic, pe care îl ai în gură.

Alimente de evitat dacă ai arsuri la stomac

Dacă suferi de arsuri la stomac cronice, este important să eviți alimentele picante și să optezi pentru sosuri cu un conținut redus de grăsimi, însă cu multe verdețuri proaspete. Medicii gastroenterologi de la Harvard spun, totuși, că alimentele care declanșează arsurile gastrice sunt diferite de la o persoană la alta.

Așa că este important să ții un jurnal alimentar, în care să notezi tot ceea ce mănânci, pentru a afla în acest mod ce alimente îți provoacă simptomele neplăcute ale arsurilor gastrice.

Așadar, unele alimente și ingrediente pot intensifica arsurile gastrice, cum ar fi alimentele picante (iuți), fructele citrice, sosurile de roșii și oțetul. Alimentele prăjite și grase sunt de evitat, deoarece acestea stau mai mult timp în stomac. Acestea pot crește presiunea de la nivelul stomacului și pot forța anumiți mușchi să se deschidă, iar astfel acidul gastric ajunge în esofag.

Alte alimente care pot declanșa arsurile gastrice și pe care pacienții trebuie să le evite sunt ciocolata, cofeina, ceapa, menta, băuturile carbogazoase și alcoolul.

Ce măsuri poți lua pentru a gestiona arsurile gastrice?

Iată câteva modalități de evitare a arsurilor la stomac:

Poți înlocui condimentele cu anumite verdețuri

Ai numeroase opțiuni dacă vrei să dai o aromă aparte preparatelor tale, mai ales că poți mânca anumite tipuri de carne slabă, pește, carne de pasăre de curte, legume, fructe și cereale integrale. Folosește ingredientele iuți doar în cantități mici și ai grijă la rețetele care conțin pudră de ardei iute sau piper cayenne. În locul acestora, utilizează verdețuri proaspete, pentru că acestea nu irită așa mult mucoasa stomacului. Folosește pătrunjel, oregano și busuioc pentru a da savoare mâncărurilor tale.

Gătește alimentele la cuptor

Un alt truc care te ajută dacă suferi de arsuri gastrice are legătură cu metoda pe care o alegi pentru a prepara mâncarea. Morcovii, cartofii albi ori cartofii dulci, conopida, broccoli-ul și varza de Bruxelles sunt variante care merg de minune preparate la cuptor, în tavă. În plus, dacă sotezi legumele sau le prepari pe grill, și aceste metode vor scoate la iveală aromele intense.

Optează pentru legume crude

Un alt sfat este să mănânci legume crude. Pasta de tomate ori sosurile de roșii pe care le pui la paste și la alte preparate (sosul salsa, sosul marinara) ți-ar putea crea disconfort și arsuri la stomac, însă dacă mănânci roșia crudă, nu vei întâmpina probleme de acest gen.

Gătește cu cât mai puține grăsimi

Poți folosi în timpul gătirii sosurile tale preferate, însă este important să reduci cantitatea de grăsime cu care gătești. De pildă, poți amesteca iaurt degresat cu castravete și busuioc sau poți sota ciupercile într-un strop de ulei de măsline.

Alimente care scad aciditatea gastrică și ți-ar putea reduce simptomele

Dacă ai arsuri gastrice din cauză că ai o cantitate prea mare de acid gastric, poți include aceste alimente în dietă, pentru a ține simptomele sub control.

Legumele

Legumele sunt primele pe lista acelor alimente care scad aciditatea gastrică. Opțiuni bune sunt fasolea verde, sparanghelul, broccoli-ul, conopida, legumele cu frunze verzi, cartofii și castraveții.

Ghimbirul

Printre acele alimente care scad aciditatea gastrică se numără și ghimbirul. Acesta are proprietăți antiinflamatoare și este un tratament natural pentru arsurile la stomac, dar și pentru alte probleme gastrointestinale. Poți folosi rădăcina de ghimbir poraspăt în rețete de curry-uri, de exemplu, în smoothie-uri sau poți prepara un ceai.

Fulgii de ovăz

Terciul din fulgii de ovăz este un preparat ideal pentru micul dejun. Ovăzul poate să absoarbă acidul din stomac și poate reduce simptomele refluxului gastroesofagian.

Fructele (nu citrice)

Fructele precum pepenele galben, bananele, merele și perele au o probabilitate mică să îți declanșeze arsuri gastrice, în comparație cu fructele care au o aciditate mai mare (portocala, lămâia, limeta, ananasul, grepfrutul, mandarina).

Carnea slabă

Când suferi de arsuri gastrice, alege spre consum carnea de pui, de curcan, de pește și fructele de mare (crustacee). Aceste opțiuni au un conținut scăzut de grăsimi și reduc simptomele de genul arsurilor gastrice. Prepară carnea pe grill, la cuptor, în tavă sau fierbe-o.

Grăsimile sănătoase

Sursele de grăsimi „bune” sunt avocadoul, nucile românești, semințele de in, uleiul de măsline, uleiul de susan și cel de floarea-soarelui nerafinat, presat la rece. Redu aportul de grăsimi trans (margarina) și de grăsimi saturate (untură, unt, smântână) și înlocuiește-le cu aceste grăsimi nesaturate, care sunt sănătoase consumate într-o cantitate moderată.

Ce poți face pentru a preveni arsurile gastrice?

  • Menține-te la o greutate sănătoasă pentru înălțimea, vârsta și stilul tău de viață. Dacă ai kilograme în plus, cere sfatul medicului de familie despre cum poți slăbi sănătos.
  • Evită consumul regulat de alimente și băuturi care irită stomacul, cum ar fi cele cu alcool.
  • Poartă haine care să nu te strângă prea tare în talie.
  • Ia mese mai mici și încearcă să nu mănânci la o masă mai mult decât ai nevoie.
  • Nu fuma.
  • Evită constipația prin consumul de alimente cu fibre (legume, leguminoase, fructe) și un aport suficient de apă.
  • Nu te întinde în pat după masă, ci mai așteaptă măcar trei ore.
  • Străduiește-te să obții un somn bun noaptea și să gestionezi stresul.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard Medical School – What to eat when you have chronic heartburn 
https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/what-to-eat-when-you-have-chronic-heartburn


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0