3 deserturi vegane sanatoase

Pofta de dulce nu trebuie neapărat să fie neglijată, ea poate fi satisfăcută cu un desert gustos, însă totodată foarte sănătos.

Deserturile vegane sunt ușor de preparat, și făcute din ingrediente sănătoase, care nu te pun în pericol. Fă-ți un obicei din a îți potoli pofta de dulce cu asemenea deserturi, iar problemele cu greutatea vor dispărea și ele.

Ce este veganismul

Conform definiției Societății Vegane: „Veganismul este o filozofie și un mod de a trăi care încearcă să excludă – în măsura în care este posibil – toate formele de exploatare și cruzime față de animale pentru hrană, îmbrăcăminte sau orice alt scop; și, prin extensie, promovează dezvoltarea și utilizarea alternativelor în beneficiul animalelor, al oamenilor și al mediului. În termeni dietetici, denotă practica de a renunța la toate produsele derivate în totalitate sau parțial de la animale”.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În practică, înseamnă să nu consumi niciun produs animal, deci fără carne, lactate, ouă, pește, crustacee, miere, insecte, gelatină sau alte produse de origine animală, să nu poarte lână, piele, blană sau mătase, să nu folosești produse testate pe animale și să nu folosești animale pentru divertisment sau sport și nici să sprijini locurile care fac acest lucru.  

Ce mănâncă veganii? 

Veganii consumă numai alimente vegetale, printre care alimente integrale, cum ar fi fructele și legumele, leguminoasele (fasole, mazăre, năut, linte, soia și produse realizate din acestea, inclusiv tofu, falafel și hummus), cereale integrale (pâine, paste, ovăz, orez, quinoa, tortilla) și semințe.  

Alimente pe care veganii le evită

Veganii evită toate alimentele de origine animală. Acestea includ:

  • Carne și pește: cum ar fi carnea de vită, pui, rață, pește și crustacee
  • Ouă: ouăle întregi și alimente care le conțin, cum ar fi produsele de panificație. Din fericire, există o mulțime de înlocuitori vegani pentru ouă, de la alternative naturale, cum ar fi banane și semințe de chia, până la aquafaba.
  • Lactate: lapte, brânză, unt și smântână, precum și alimente preparate cu aceste ingrediente
  • Alte ingrediente de origine animală: cum ar fi miere, albumină, cazeină, gelatină și zer

Verificarea etichetelor alimentelor este, în general, cea mai bună modalitate de a determina dacă un aliment conține ingrediente de origine animală. Multe alimente vegane sunt acum etichetate ca atare, ceea ce face mai ușor să le recunoști atunci când faci cumpărături.

Beneficii pentru sănătate

Unii oameni aleg o dietă vegană pentru beneficiile sale potențiale pentru sănătate.

Pe de o parte, dietele bogate în carne – în special carnea roșie – au fost legate de cancer, boli de inimă și diabet de tip 2. Pe de altă parte, dietele pe bază de plante au fost legate de un risc mai scăzut de a dezvolta sau de a muri prematur din cauza acestor boli.

Scăderea consumului de produse de origine animală în favoarea mai multor opțiuni pe bază de plante poate îmbunătăți, de asemenea, digestia și reduce riscul de apariție a bolii Alzheimer. O dietă vegană poate ajuta, de asemenea, la minimizarea efectelor secundare legate de antibioticele și hormonii utilizați în agricultura animală modernă.

În cele din urmă, dietele vegane par a fi deosebit de eficiente în a ajuta oamenii să piardă în greutate. Mai multe studii leagă o dietă vegană cu o probabilitate mai mică de obezitate. Cu toate acestea, dacă urmezi o dietă vegană, este posibil să consumi mai puțini nutrienți. De aceea planificarea este deosebit de importantă.

Iată câteva îndrumări pentru vegani:

Proteine

Pentru sănătatea pielii, oaselor, organelor și mușchilor veganii trebuie să se asigure că se consumă o cantitate potrivită de proteine. Alimentele precum lactatele, ouăle și carnea conțin proteine, dar acestea nu sunt singurele surse de proteine disponibile. În schimb, veganii vor opta pentru proteine diferite, precum fasole, linte, năut, tofu, alternative precum lapte de soia, în locul laptelui și a iaurtului. 

Calciu

Calciul este necesar pentru a avea dinți și oase sănătoase. În ciuda produselor lactate care conțin calciu, există o mulțime de opțiuni non-lactate disponibile pentru vegani. Calciul poate fi găsit în laptele fortificat pe bază de plante, tofu, kale, bame, smochine uscate, semințe de chia și migdale.

Fier

Acest mineral este necesar în organism pentru că doar așa celulele roșii din sânge vor funcționa corect. Pentru vegani, fierul poate fi găsit în multe alimente, altele decât în carne. Printre exemple se numără: lintea, năutul, fasolea, tofu, nucile caju, semințele de chia, semințe de in măcinate, semințele de cânepă, semințele de dovleac, varza kale, caisele și smochinele uscate, stafidele, quinoa și cerealele fortificate pentru micul dejun. Este important să mănânci alimente bogate în vitamina C atunci când consumi alimente bogate în fier pentru a ajuta organismul să absoarbă fierul.

Vitamina B12

Această vitamină ajută celulele roșii din sânge să-și păstreze sănătatea. Totuși, se găsește în produsele de origine animală, cum ar fi carnea roșie. Există unele alimente fortificate în care se găsește vitamina B12 sau există opțiunea de a lua suplimente. Exemplele includ extract de drojdie, cereale și lapte de soia.

Acizi grași Omega-3

Aceștia sunt necesari pentru sănătatea creierului și a inimii. Fructele de mare  sunt bogate în acizi grași Omega-3. Alte surse non-animale de acizi grași Omega-3 includ nuci, unele uleiuri (cum ar fi uleiul de canola), semințele de cânepă și semințele de chia.

Deserturi pe care le poți încerca dacă ești vegan

 

Negresă cu zmeură

Ingrediente pentru 16 porții:

  • 1 ½ cană de faina
  • ¼ linguriță de praf de copt
  • ½ linguriță de sare de mare
  • înlocuitor pentru ouă (trebuie să amesteci 1 lingură de semințe de in măcinate cu 2 ½ lingură de apă, apoi să lași amestecul să se așeze timp de 5 minute)
  • 150 g de ciocolata neagră mărunțită
  • 6 linguri de pudră de cacao raw
  • 6 linguri de piure de avocado
  • ¼ cană de lapte de migdale
  • ¾ cană de zahăr brun
  • 1 ½ linguriță de esență de vanilie
  • 100 g de ciocolata neagră mărunțită
  • 180 g de zmeură proaspătă
  • ¼ cană de ulei de cocos topit
  • ¼ cană de pudră de cacao
  • 1 ½ lingură de nectar de agave

Preîncălzește cuptorul la 175 de grade Celsius. Acoperă o tavă cu hârtie de copt. Amestecă, într-un bol, făina, praful de copt și sarea de mare. Într-un alt bol, amestecă 150 g de ciocolata neagră mărunțită, pudra de cacao, avocado și laptele de migdale. Introdu bolul în cuptorul cu microunde, oprește după 30 de secunde, amestecă cu o lingură, apoi mai lasă 30 de secunde să se încălzească.

Adaugă apoi peste amestecul de mai sus și zahărul brun, precum și înlocuitorul de ou pe baza de semințe de in și amestecă bine. Încorporează apoi amestecul de făină în acesta și apoi completează cu ciocolata neagră rămasă.

Pune compoziția preparată în tavă și coace negresa timp de 25-30 de minute. Verifică, cu ajutorul unei scobitori, dacă este coaptă negresa. Când e coaptă, scoate tava din cuptor și las-o la răcit.
Între timp, prepară toppingul amestecând uleiul de cocos topit, ¼ cană de pudră de cacao, esența de vanilie și nectar de agave. Taie zmeura în felii apoi decorează negresa cu acestea. Pune și toppingul, apoi introdu negresa în frigider, unde o vei lasă să se răcească între 30-60 de minute.

Mousse vegan cu chia

Ingrediente pentru 6 porții:

  • ¾ cană de semințe de chia
  • 2 ¼ cană de lapte de migdale
  • ½ cană de pudră de cacao
  • 1/3 cană de sirop de arțar
  • 1 linguriță de esență de vanilie
  • ½ linguriță de sare

Într-un bol, amestecă semințele de chia cu laptele, pudra de cacao, siropul de arțar și esența de vanilie. Acoperă bolul și pune-l în frigider, unde îl vei lăsa cel puțin 2 ore. Pune apoi amestecul de semințe de chia în blender și transformă-l într-un amestec cremos. Pune-l în 6 recipiente și lasă-l la frigider încă 2 ore. Servește apoi mousse-ul decorat fie cu ciocolată neagră rasă, fie cu fructe proaspete, precum afine.

Prăjitură de lămâie

Ingrediente pentru 10 porții:
Crustă:

  • 2 ½ cană de nuci Pecan,
  • 2 linguri de sirop de arțar,
  • 1 cană de curmale.

Umplutură:

  • 3 căni de conopidă dată prin blender,
  • 1 ½ cană de ananas pasat,
  • coaja și zeama de la o lămâie,
  • ½ linguriță de esență de lămâie,
  • 3 avocado tăiați pe jumătate și fără sâmburi,
  • 3/2 cană de sirop de arțar,
  • ½ linguriță de esență de vanilie,
  • un praf de scorțișoară.

Topping:

  • 1 ½ cană de iaurt de cocos,
  • 3 linguri de sirop de arțar,
  • 1 linguriță de esență de vanilie.

Pentru a prepara crusta, amestecă nucile pecan cu siropul de arțar și curmalele și pune-le în blender. Acoperă suprafața unei tăvi cu ajutorul acestei compoziții.

Pentru a prepara umplutura, pune în blender conopida mărunțită, avocado, ananasul, siropul de arțar, coaja și zeama de lămâie. După ce amestecul capătă o textură omogenă, se încorporează esența de vanilie, esența de lămâie, precum și scorțișoară. Pune acest amestec în tavă, peste crustă și introdu tava la frigider, unde o vei lasă cel puțin 5 ore.

Scoate apoi tava din frigider și las-o 20 de minute să se așeze. Între timp, prepară toppingul amestecând iaurtul de cocos cu esență de vanilie și siropul de arțar. Decorează prăjitură de lămâie cu acest topping și servește-o.

Ciocolata este vegană?

Unele tipuri de ciocolate sunt vegane, altele nu. Ciocolata neagră tinde să fie vegană, dar nu întotdeauna - verifică ingredientele pentru a fi sigur. Uneori conține grăsime din lapte, unt sau lactoză, și deoarece aceste ingrediente sunt toate pe bază de lactate, nu sunt vegane. Pe de altă parte, untul de cacao este extras din boabele de cacao și este întotdeauna vegan. Ciocolata cu lapte nu este vegană, dar există o mulțime de alternative delicioase de ciocolată fără lactate obținute cu lapte vegetal și același lucru este valabil și pentru ciocolata albă.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Vegan Society - What Is Veganism and What Do Vegans Eat? 
https://www.vegansociety.com/sites/default/files/What%20Is%20Veganism%20and%20What%20Do%20Vegans%20Eat.pdf

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0