Este sanatos sa consumi carne cruda de vita?

Autoritățile sanitare recomandă gătirea cărnii de vită pentru a ucide orice bacterie dăunătoare care poate provoca boli severe sau chiar moartea. Hai să vedem dacă este sigur să mănânci carne de vită crudă și dacă acest lucru îți oferă beneficii pentru sănătate.

Mâncărurile cu carne de vită crudă sunt destul de populare în întreaga lume

Steak tartar, un fel de mâncare popular în unele țări europene, conține carne de vită tocată crudă aromată cu condimente și legume. Restaurantele care servesc felul de mâncare folosesc doar carne de vită de cea mai înaltă calitate (cum ar fi  carnea de vită Wagyu), procurată de la măcelării sigure. De asemenea, este esențial ca respectiva carne să fie proaspătă. Carnea veche de câteva zile este terenul de reproducere perfect pentru ca agenții patogeni să se dezvolte și să se înmulțească.

De asemenea, mai poți întâlni în meniul restaurantelor friptură de vită medium-rare sau chiar rare. Interiorul cărnii de vită este preparat minim, având doar la exterior o crustă gătită. Carnea de vită crudă conține agenți patogeni la suprafață, iar mulți paraziți nu pătrund în textura din interior. Deci, odată ce exteriorul este gătit, o friptură medium-rare este sigură pentru consum, cel puțin în majoritatea cazurilor.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Alte preparate cu carne de vită crudă sunt:

  • Amsterdam ossenworst: cârnați cruzi de vită originari din Amsterdam
  • Carpaccio: un aperitiv tradițional italian constând din carne de vită sau pește crudă feliată subțire
  • Kachilaa: o delicatesă a comunității nepaleze Newari, constând în carne tocată crudă de bivol de apă
  • Pittsburgh steak: friptură care este încălzită pentru scurt timp la o temperatură ridicată, dar servită încă crudă sau medium-rare
  • Beef tartar: carne de vită tocată crudă servită cu gălbenuș de ou crud, ceapă și alte condimente
  • Tiger meat: carne de vită crudă amestecată în mod obișnuit cu condimente, apoi servită cu pâine prăjită, cunoscut și sub numele de ”sandviș canibal”

Deși unele restaurante pot oferi aceste feluri de mâncare, nu există nicio garanție că toate pot fi consumate în siguranță, în orice condiții.

Carnea crudă poate conține bacterii care cauzează boli digestive

Consumul de carne de vită crudă poate fi periculos, deoarece aceasta poate conține bacterii care cauzează boli, inclusiv Salmonella, Escherichia coli (E. coli), Shigella și Staphylococcus aureus, toate acestea fiind altfel distruse de prepararea termică, în timpul procesului de gătit. 

Ingestia acestor bacterii poate duce la boli alimentare, cunoscute sub numele de intoxicații alimentare.

Simptome precum tulburări de stomac, greață, diaree și vărsături, care pot varia de la ușoare la severe, pot apărea în decurs de 30 de minute până la o  săptămână după consumul de carne de vită crudă contaminată.

Fripturile trebuie gătite la o temperatură internă de cel puțin 63°C și lăsate să stea timp de 3 minute înainte de tăiere sau consumare, în timp ce carnea de vită trebuie gătită la cel puțin la 71°C.

Gătirea unei fripturi la o temperatură internă minimă de 57°C pentru medium-rare, sau 52°C pentru rare crește totuși riscul de apariție a bolilor alimentare, dar într-o măsură mult mai mică decât consumul acesteia crude.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) recomandă ca cei susceptibi de a dezvolta boli alimentare să evite complet carnea de vită crudă sau insuficient gătită.

Aceste categorii vulnerabile includ femeile însărcinate, copiii mici, adulții în vârstă și cei cu sistemul imunitar compromis.

Valorile nutriționale ale cărnii de vită crude față de carnea de vită gătită

Carnea de vită este o sursă de proteine ​​de înaltă calitate, care conține mai multe vitamine și minerale.

O porție de 100 de grame de carne de vită gătită cu 16–20% conținut de grăsime conține:

Calorii: 244

Proteine: 24 grame

Grăsime: 16 grame

Carbohidrați: 0 grame

Zaharuri: 0 grame

Fibre: 0 grame

Fier: 14% din valoarea zilnică recomandată (DZR)

Fosfor: 16% din DZR

Potasiu: 7% din DZR

Zinc: 55% din DZR

Cupru: 8% din DZR

Seleniu: 36% din DZR

Riboflavină: 14% din DZR

Niacină: 34% din DZR

Colina: 14% din DZR

Vitamina B6: 21% din DZR

Vitamina B12: 115% din DZR

Susținătorii consumului de carne de vită crudă susțin că nutrienții ei sunt mai ușor absorbiți de organismul nostru dacă nu intervine prepararea termică. Cercetările care compară absorbția nutrienților din carnea de vită crudă și cea gătită sunt însă puține. 

Cu toate acestea, au fost efectuate cercetări pe șoareci pe această temă.

Un studiu mai vechi a observat că activitatea glutation peroxidazei - un antioxidant major din organism - a fost semnificativ mai scăzută la șoarecii cu deficit de seleniu.

Acești șoareci au fost hrăniți cu carne de vită crudă sau gătită timp de 8 săptămâni pentru a restabili nivelul de seleniu, care a crescut activitatea antioxidantă a glutationului.

S-a constatat că aportul de seleniu din carnea de vită crudă a crescut glutation peroxidaza cu 127%, comparativ cu 139% la șoarecii care au consumat carne de vită tocată gătită.

Nu s-a cercetat până în prezent dacă aceste rezultate sunt similare la oamenii cu deficit de seleniu sau alți nutrienți.

Susținătorii consumului de carne de vită crudă susțin, de asemenea, că procesul de gătire a cărnii de vită scade conținutul de nutrienți.

Un studiu care evaluează conținutul de vitamina B12 al cărnii de vită crudă și cea preparată la grătar sau la cuptor nu a găsit diferențe semnificative între ele, cu excepția cazului în care carnea de vită a fost prăjită. În acest caz, a scăzut conținutul de vitamina B12 cu 32%, comparativ cu carnea de vită crudă.

În mod similar, un studiu mai vechi nu a găsit nicio diferență semnificativă în conținutul de folați din carnea de vită crudă și cea la grătar. Carnea de vită conține cantități mici din această vitamină.

În cele din urmă, conținutul de proteine ​​din carnea de vită tinde să fie mai greu  digerabil atunci când carnea este gătită la temperatură ridicată pentru o perioadă lungă de timp, în comparație cu situațiile când este gătită la o temperatură mai scăzută, pentru o perioadă scurtă de timp.

Un studiu care a inclus oameni a constatat că proteina din carnea de vită a fost relativ mai greu de digerat atunci când a fost gătită la 90°C timp de 30 de minute în comparație cu 55°C, timp de 5 minute.

Reține!

  • Alimentele crude de origine animală, cum ar fi carnea de vită, sunt cele mai susceptibile de a fi contaminate cu bacterii care cauzează boli.
  • Prin urmare, autoritățile sanitare nu încurajează consumul de carne de vită crudă.
  • Afirmația că un consum de carne de vită crudă este mai sănătos decât carnea de vită gătită în ceea ce privește digerarea și conținutul de nutrienți nu este susținută de cercetările actuale.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

https://www.scienceabc.com/humans/why-are-some-meats-eaten-raw-and-some-are-not.html

Studiul ”Vitamin B12 content in raw and cooked beef” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24361556/

Studiul ”Bioavailability of selenium from raw and cooked ground beef assessed in selenium-deficient Fischer rats” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8157862/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0