Carnea bio, mai sănătoasă decât cea prelucrată convențional?

Potrivit unui studiu realizat de Johns Hopkins Medicine, carnea bio, certificată organic, este mai puțin susceptibilă să fie contaminată cu bacterii care pot îmbolnăvi oamenii, inclusiv organisme periculoase, multirezistente în comparație cu carnea produsă în mod convențional.

Cuvântul „organic” se referă la modul în care fermierii cresc și procesează produse agricole, precum fructe, legume, cereale, produse lactate și carne. Practicile de agricultură ecologică sunt concepute pentru a îndeplini obiective precum îmbunătățirea calității solului și a apei, reducerea poluării și creșterea animalelor într-un mediu natural. 

Carnea bio, mai puțin susceptibilă să fie contaminată cu bacterii

În ceea ce privește carnea, riscul consumatorilor de a contracta boli de origine alimentară, în urma aportului de produse animale contaminate pare să fie mai scăzut atunci când au carne bio în alimentație. Potrivit cercetătorilor, comparativ cu carnea prelucrată în mod convențional, carnea certificată organic este cu 56% mai puțin susceptibilă să fie contaminată cu bacterii multirezistente. 

Studiul¹ care afirmă acest  lucru, publicat în Environmental Health Perspectives, s-a bazat pe testarea la nivel național în a cărnii din 2012 până în 2017 ca parte a Sistemului Național de Monitorizare a Rezistenței Antimicrobiene (NARMS) din SUA.

Pentru ca o carne să fie certificată drept ecologică, animalelor nu li se pot administra niciodată antibiotice sau hormoni, iar hrana și furajele destinate acestora, cum ar fi iarba și fânul, trebuie să fie 100% organice. O preocupare de lungă durată cu privire la utilizarea antibioticelor la animale și hrana acestora este prevalența crescută a agenților patogeni rezistenți la antibiotice. 

Pentru a monitoriza această tendință, în 1996, guvernul SUA a dezvoltat NARMS pentru a urmări rezistența la antibiotice în bacteriile izolate din carnea cu amănuntul, animalele de crescătorie și de la pacienții cu boli de origine alimentară din SUA.

Pentru studiul de față, echipa de cercetare de la Johns Hopkins Bloomberg School a analizat date despre carne din piept de pui eșantionată aleatoriu, carne tocată de vită, carne tocată de curcan și carne de porc în ceea ce privește orice tip de contaminare și în ceea ce privește contaminarea cu organisme multirezistente. Analiza acoperă patru tipuri de bacterii: Salmonella, Campylobacter, Enterococcus și Escherichia coli.

Studiul a acoperit un total de 39.348 de probe de carne, dintre care 1.422 s-au dovedit a fi contaminate cu cel puțin un organism multirezistent. Rata de contaminare a fost de 4% în probele de carne produse în mod convențional și de puțin sub 1% în cele care au fost produse organic.

Potrivit oamenilor de știință, prezența bacteriilor patogene este îngrijorătoare în sine, având în vedere riscul crescut pentru oameni de a contracta boli de origine alimentară. În cazul în care infecțiile se dovedesc a fi multirezistente, acestea pot fi mai costisitoare pentru a le trata sau pot fi chiar letale.

Analiza a sugerat că tipul instalației de procesare poate influența probabilitatea contaminării cărnii. Procesatoarele de carne se împart în trei categorii: exclusiv organice, exclusiv convenționale sau cele care se ocupă atât de carne organică, cât și de cea convențională.

Studiul a constatat că printre bucățile de carne convențională, cele procesate la instalațiile care au manipulat exclusiv cărnurile convenționale au fost contaminate cu bacterii o treime din timp, în timp ce acelea manipulate la instalațiile care au procesat atât carnea convențională, cât și cea organică au fost contaminate un sfert din timp. Prevalența bacteriilor multirezistente a fost aproximativ aceeași în aceste două categorii de procesatoare de carne.

Dezinfectarea necesară a echipamentelor de procesare a cărnii organice și convenționale între loturi ar putea explica constatările studiului privind contaminarea bacteriană mai redusă pe produsele din instalațiile care procesau ambele tipuri de carne.

Autorii studiului afirmă că descoperirile lor au relevanță pentru agențiile de reglementare, dar și pentru consumatori. Oamenii de știință concluzionează că modul în care sunt crescute animale contează. Deși uneori trebuie folosite antibiotice pentru a trata animalele bolnave, trebuie profitat de oportunități pentru a reduce utilizarea acestor medicamente, deoarece acest aspect ar putea aduce beneficii tuturor.

Hrana organică sau bio este mai sănătoasă?

Există un număr tot mai mare de dovezi care arată unele beneficii potențiale pentru sănătate ale alimentelor organice în comparație cu alimentele cultivate sau prelucrate convențional. În timp ce aceste cercetări au arătat diferențe între produsele alimentare, informațiile sunt destul de limitate pentru a trage concluzii ferme despre modul în care aceste diferențe se traduc în beneficii generale pentru sănătate.

Beneficiile potențiale ale aportului de produse organice includ următoarele:

Nutrienții

Studiile au arătat creșteri mici până la moderate ale unor substanțe nutritive în produsele organice. Cea mai bună dovadă a unei creșteri semnificative este în anumite tipuri de flavonoide, care au proprietăți antioxidante.

Acizii grași Omega-3

Cerințele de hrănire a animalelor care sunt crescute ecologic, cum ar fi utilizarea primară a ierbii și lucernei pentru bovine, duc la niveluri mai ridicate de acizi grași Omega-3, un fel de grăsime care este mai sănătoasă pentru inimă decât alte grăsimi. Acești acizi grași Omega 3 se găsesc în cantitate mai mare în carnea bio, precum și în lactatele și ouăle organice

Metalele toxice

Cadmiul este o substanță chimică toxică găsită în mod natural în soluri și absorbită de plante. Studiile au arătat niveluri semnificativ mai mici de cadmiu în cerealele organice, dar nu și în fructe și legume, în comparație cu acelea cultivate în mod convențional. Nivelurile mai mici de cadmiu din cerealele organice pot fi legate de interzicerea îngrășămintelor sintetice în agricultura ecologică.

Reziduurile de pesticide

În comparație cu produsele cultivate în mod convențional, produsele cultivate organic au niveluri mai mici de reziduuri de pesticide detectabile. Produsele organice pot avea reziduuri din cauza pesticidelor aprobate pentru agricultura ecologică sau din cauza pesticidelor din aer care ajung de la fermele convenționale. Diferența în ceea ce privește sănătatea este neclară din cauza reglementărilor de siguranță pentru nivelurile maxime de reziduuri permise pentru produsele convenționale.

Bacteriile

Așa cum spuneam mai sus, carnea produsă în mod convențional poate avea un risc mai mare de apariție a bacteriilor rezistente la tratamentul cu antibiotice decât carnea bio.

Indiferent dacă îți cumperi produse alimentare convenționale sau bio, fructele, legumele și leguminoasele trebuie spălate bine înainte de consum sau de gătire, pentru a reduce riscul de îmbolnăvire din cauze alimentare, iar carnea trebuie gătită corespunzător.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Environmental Health Perspectives - Contamination of Retail Meat Samples with Multidrug-Resistant Organisms in Relation to Organic and Conventional Production and Processing: A Cross-Sectional Analysis of Data from the United States National Antimicrobial Resistance Monitoring System, 2012-2017
https://ehp.niehs.nih.gov/doi/10.1289/EHP7327
1. Studiul „Contamination of Retail Meat Samples with Multidrug-Resistant Organisms in Relation to Organic and Conventional Production and Processing: A Cross-Sectional Analysis of Data from the United States National Antimicrobial Resistance Monitoring System, 2012–2017”, apărut în Environmental Health Perspectives, 2021; 129 (5) DOI: 10.1289/EHP7327, autori: Gabriel K. Innes et al.
Mayo Clinic - Nutrition and healthy eating
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/organic-food/art-20043880

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0