15 alimente care sunt mai gustoase primavara, dar si cum sa le gatesti

Gustul alimentelor depinde și de sezonul în care sunt consumate, chiar dacă acum găsești la supermarket orice legumă sau fruct pe toată perioada anului.

Iată ce alimente sunt mai gustoase în acest sezon, dar și cum le poți găti pentru a le pune în valoare aroma.

Sparanghel

Sparanghelul se găsește în magazine tot anul, însă primăvara este mai fraged și mai dulce decât în orice altă perioadă a anului. O cană de sparanghel proaspăt oferă 3 grame de fibre și o mulțime de antioxidanți, cum ar fi vitamina A, betacaroten, vitamina C, vitamina K și acid folic. Și obții toate acestea pentru doar 27 de calorii.

Idee de gătit: Sparanghelul este cel mai bun atunci când nu este prea fiert și când păstrează totuși o culoare verde strălucitor și o textură fragedă. Poți să-l gătești la aburi sau pe grătar. Unge grătarul cu ulei de măsline înainte de a găti sparanghelul. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR
 

Taie sparanghelul fâșii subțiri și sotează-le alături de fistic. Servește apoi cu brânză ricotta pe post de spaghete.

Anghinare

Anghinarele apar primăvara și toamna, așa că în acest sezon gustul acestor plante este mai bun decât în timpul iernii. Profită de gustul bun al anghinarelor, dar și de conținutul de acid folic, vitamina B și vitamina C, care se regăsesc din abundență în anghinare. Când cumperi anghinare, alege-le pe acelea care se simt grele pentru dimensiunea lor, cu frunzele bine închise. Dacă este posibil, verifică dacă interiorul nu are pete negre.

Idee de gătit: Se spală în apă rece și se taie tulpina de la bază. Anghinarea se fierbe până când se înmoaie, dar poate fi, de asemenea, tăiată în jumătate pe lungime și gătită destul de repede cu puțină apă (1/8 cană per anghinare). Fierbe anghinarele preț de 20 de minute, apoi servește-le acoperite cu un amestec de ulei de măsline și usturoi mărunțit.

Broccoli

Dacă nu îți place broccoli, este posibil să fie din cauza faptului că l-ai gătit prea mult ultima dată când ai consumat un preparat cu acest aliment.  Când broccoli este gătit prea mult, culoarea sa verde strălucitoare se transformă în verde închis murdar, iar aroma sa poate trece de la una subtil plăcută la foarte intensă.

Broccoli este o super-legumă. O cană de buchețele proaspete de broccoli oferă 2 grame de fibre, 2.130 de unități internaționale (UI) de vitamina A, 66 de miligrame de vitamina C și 50 de micrograme de acid folic.

Idee de gătit: Broccoli se gătește la aburi sau prin fierbere, câteva minute. Cu acesta, se pot prepara, de exemplu, tarte sărate. 

Spanac

Această legumă este bogată în antioxidanți precum betacaroten (3.375 micrograme la 2 căni de spanac proaspăt tocat), vitamina C (17 miligrame) și acid folic (116 micrograme). Două căni de spanac proaspăt tocat conțin și o cantitate mare de calciu (59 miligrame) și acizi grași Omega-3 (100 miligrame).

Idee de gătit: Se poate găti într-o tigaie antiaderentă la foc mediu cu câteva linguri de apă, bulion sau vin și se poate adăuga în tot felul de preparate sărate. Sau din spanac poți face un pesto pentru spaghetti. 

Fructele de pădure 

Primăvara, fructele de pădure încep să capete gust așa că trebuie să profiți de acest aspect pentru a le introduce în alimentația ta. Unul dintre cele mai bune lucruri despre fructele de pădure este versatilitatea lor. Pot fi consumate ca o gustare sau o garnitură sau pot fi adăugate și ca topping pe multe deserturi. Le poți mânca proaspete, congelate sau liofilizate.

Idee de gătit: prepară tarte cu fructe de pădure și brânză de capră. Brânza va pune în valoare gustul fructelor de pădure.

Sfecla roșie

Este benefică pentru sânge și circulație. Aceste legume pot scădea tensiunea arterială, îți pot crește rezistența și pot susține detoxifierea, totul datorită faptului că sunt o sursă unică de fitonutrienți numite betalaine. Când este pregătită corect, sfecla este delicioasă.

Idee de gătit: poți prepara suc de sfeclă sau poți adăuga o sfeclă într-un smoothie. O poți coace la cuptor ca să o consumi ca garnitură sau o poți transforma într-un delicios borș de sfeclă.

Urzica

Conține provitamina A, vitaminele B2, C, K, acid folic, flavonoizi, taninuri, uleiuri volatile, siliciu, acid galic, mucilagii și lecitină. Este deseori consumată ca suc proaspăt, obținut din frunze proaspete, pentru revitalizarea organismului. Dar se consumă și sub formă de ceai, pentru a stimula apetitul, alunga oboseala și scădea hipertensiunea 1. 

Idee de gătit: poți face un borș de urzici sau tarte cu urzici și brânză.

Loboda

Ca multe legume cu frunze verzi, loboda este bună pentru stimularea digestiei, datorită fibrelor și mineralelor din compoziția sa. Asta înseamnă că ai mai puține riscuri să te confrunți cu constipația, precum și cu alte probleme gastrointestinale, cum sunt ulcerul gastric și cancerul de colon, dacă consumi frecvent lobodă.

Ideea de gătit: poți face cu lobodă ciorbe, omletele, sufleurile și plăcinte. Dacă preferi, o poți consumată și în stare crudă, ca salată sau suc. 

Leurda

Leurda con­ţine vitami­nele A, B și C, săruri minerale, calciu, fier, magneziu, fos­for, uleiuri eterice, glucide și proteine. Toate acestea ajută la scăderea tensiunii arteriale, eliminând astfel riscul apariției accidentului vascular cerebral. Pe lângă asta, leurda îmbunătățește digestia, elimină paraziții intestinali, previne virozele respiratorii și afecțiunile pulmonare.

Idee de gătit: O poți consuma sub formă de salate. 

Cartofii noi 

De dimensiuni reduse, dar cu o textură mai consistentă și cu un gust deosebit, cartofii noi încep să apară pe tarabele din piețe.

Idee de gătit: salatele de cartofi, cu ouă și cu fasole verde, sunt mult mai gustoase dacă sunt gătite cu cartofi noi.

Măcriș

Această plantă cu proprietăți vindecătoare pentru organism apare primăvara așa că în acest sezon trebuie să profiți de gustul ei aromat.

Idee de gătit: prepară salate din această plantă și asezonează-le cu suc de citrice și cu turmeric.

Mărarul 

Aroma mărarului este intensă pe timp de primăvara.

Idee de gătit: prepară morcovi la cuptor cu brânză feta, asezonați cu mărar proaspăt din belșug.

Ceapa verde

Primăvara este, în mod cert, sezonul cepei verzi. Gustul acesteia potențează aroma oricărui preparat.

Idee de gătit: prepara ouă la cuptor cu ceapă verde tocată mărunt.

Pătrunjelul

Odată cu venirea primăverii, răsar primele fire de pătrunjel. În această perioadă, gustul acestei plante aromatice este mai puternic ca niciodată. Plantează pătrunjel în grădina sau în ghiveci și, în mai puțin de o lună, vei avea pătrunjel din grădina proprie.

Idee de gătit: prepară sos pesto cu pătrunjel în loc de busuioc. Folosește-l la paste sau în salate.

Ridichile

Proprietățile detoxifiante ale ridichilor nu sunt singurul avantaj pe timp de primăvara. Gustul acestor legume este cel mai intens în acest sezon.

Idee de gătit: da ridichile pe răzătoare și prepară o salată cu piper și zeamă de lămâie. Pe timp de primăvară, legumele proaspete sunt mai gustoase ca niciodată. Profită de faptul că găsești legume din belșug în această perioadă a anului și consumă cât mai multe pentru a-ți detoxifia organismul după iarna ce a trecut.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26468402/ 

1 Studiul „Mechanisms underlying the antihypertensive properties of Urtica dioica”, publicat în Journal of translational medicine, în 2016, autori: Rahila Qayyum, Hafiz Misbah-Ud-Din Qamar, Shamim Khan, Umme Salma, Taous Khan, Abdul Jabbar Shah 
https://translational-medicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12967-016-1017-3

 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0