O nouă combinație de medicamente, benefică în controlul greutății în diabet [studiu]

Diabetul zaharat este o tulburare cronică care poate modifica metabolismul carbohidraților, proteinelor și grăsimilor. Diabetul zaharat este produs de absența secreției de insulină fie din cauza incapacității pancreasului de a produce insulină, fie din cauza lipsei absorbției insulinei în țesutul periferic.

Diabetul zaharat este clasificat în general, în două categorii, care includ diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2. Diabetul de tip 1 apare deoarece celulele pancreatice, adică celulele beta producătoare de insulină sunt deteriorate.

În diabetul de tip 1, pancreasul produce puțină insulină sau deloc. Persoanele cu diabet de tip 1 trebuie să utilizeze injecții cu insulină pentru a-și controla glicemia. Diabetul de tip 1 este cea mai frecventă formă de diabet la persoanele cu vârsta sub 30 de ani, dar poate apărea la orice vârstă. Zece la sută dintre persoanele cu diabet zaharat sunt diagnosticate cu tipul 1.

NEWSLETTER DEDICAT DOC


În diabetul de tip 2, cel cu debut la adulți, pancreasul produce insulină, dar fie nu produce suficientă, fie insulina nu funcționează corect. Nouă din 10 persoane cu diabet zaharat au diabet de tip 2, care apare cel mai des, la persoanele care au peste 40 de ani, dar poate apărea chiar și în copilărie, dacă există factori de risc.

Diabetul de tip 2 poate fi, uneori, ținut sub control combinând o dietă corespunzătoare cu exerciții fizice și menținerera greutății. Cu toate acestea, tratamentul poate include, de asemenea, medicamente administrate pe cale orală, care să scadă glucoza sau injecții cu insulină.

În plus, pentru a-și monitoriza nivelul glicemiei și pentru a evita episoadele frecvente de hipoglicemie și hiperglicemie, pacienții cu diabet își pot cumpăra glucometre inteligente care să le măsoare nivelul glucozei din sânge. Aceste glucometre se conectează la smartphone prin tehnologia bluetooth, înregistrând într-o aplicație software inteligentă de pe telefonul mobil, rezultatele obținute pe tot parcursul zilei. Aplicația poate înregistra fotografii, note sau înștiințări vocale ori date despre alimentație, activități și medicație pentru a pune rezultatele în context. Mai mult decât atât, pacienții primesc înștiințare sub forma unei alerte, dacă valorile glicemiei sunt fie prea ridicate, fie prea scăzute.

Cauze diabet

Nu se cunosc cauzele diabetului zaharat, dar următorii factori de risc îți pot crește șansele de a avea această afecțiune:
•    antecedentele familiale de diabet; 
•    leziunile pancreasului, cum ar fi: infecții, tumori, intervenții chirurgicale; 
•    o boală autoimună;
•    vârsta mai înaintată;
•    stresul fizic cauzat de o boală sau de o intervenție chirurgicală. 

Există totodată, factori de risc pe care îi poți ține mai mult sub control, inclusiv:
•    tensiunea arterială crescută;
•    nivelurile anormale de colesterol în sânge sau trigliceridele;
•    fumatul;
•    supraponderalitatea;
•    utilizarea anumitor medicamente.

Legătura dintre diabet și obezitate

Excesul de greutate și obezitatea sunt definite ca o acumulare excesivă de țesut adipos într-o măsură care afectează atât sănătatea fizică, cât și psihosocială, dar și bunăstarea. În plus, obezitatea este cea mai frecventă boală metabolică, care se asociază adesea, cu boli cronice severe, inclusiv cu diabetul zaharat.

Diabetul și obezitatea sunt tulburări cronice în creștere, la nivel mondial. La persoanele obeze, crește cantitatea de acizii graşi esterificaţi, glicerol, hormoni, citokine, markeri proinflamatori și alte substanțe care sunt implicate în dezvoltarea rezistenței la insulină. Patogeneza în dezvoltarea diabetului se bazează pe faptul că celule beta, care secretă insulină, sunt afectate, provocând o lipsă de control a glicemiei. Dezvoltarea diabetului devine mai inevitabilă, dacă eșecul celulelor beta este însoțit de rezistența la insulină. Creșterea în greutate și masa corporală sunt esențiale pentru formarea și creșterea incidenței diabetului de tip 1 și 2.

Rezistența la insulină cu afectarea funcției celulelor beta duce la dezvoltarea diabetului. Creșterea în greutate la începutul vieții este asociată cu dezvoltarea diabetului de tip 1.  

O nouă combinație de medicamente are un rol important în controlul greutății 

Oamenii de știință au arătat că administrarea unui medicament experimental împotriva cancerului la șoarecii cu diabet zaharat îmbunătățește controlul glicemiei și pierderea în greutate, potrivit unui nou studiu1. Rezultatele obținute reprezintă un punct de plecare pentru studii clinice ale noii combinații de medicamente ca tratament mai eficient pe termen lung pentru milioane de persoane cu diabet și obezitate din întreaga lume. 

Agoniștii receptorilor peptidei 1, asemănători glucagonului, sunt o clasă relativ nouă de medicamente care reduc nivelul zahărului din sânge și scad greutatea corporală.  „Am arătat anterior că asocierea prelungită a agoniștilor receptorilor peptidei 1 susține secreția de insulină în celulele beta pancreatice. Acest lucru ne-a determinat să vedem dacă am putea spori efectele agonismului GLP-1 asupra reglării nivelurilor de glucoză cu o terapie complementară”, a explicat Dr. Prasenjit Mitra, unul dintre cercetătorii studiului1.

Echipa a început cu o serie de medicamente potențiale și le-a testat în celulele beta pancreatice pentru a vedea dacă au îmbunătățit efectele unui medicament GLP-1 asupra activității hormonilor de incretină, măsurând un mesager secundar numit cAMP, monofosfatul de adenozină ciclică ce este un al doilea mesager important în multe procese biologice. Cercetătorii au descoperit patru molecule care au îmbunătățit activitatea medicamentului GLP-1.  

Având în vedere efectul sinergic al medicamentelor din celulele beta pancreatice, echipa a testat dacă descoperirile lor ar fi valabile la șoarecii obezi, hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi. Membrii echipei de cercetare au descoperit că șoarecii tratați cu combinația de agonist GLP-1 și MS-275 au avut un nivel de glucoză, măsurat pe nemâncate, mult mai scăzut  decât șoarecii din grupul de control. În cazul în care o dietă bogată în grăsimi a crescut glicemia pe nemâncate la șoarecii netratați, în rândul șoarecilor din tratamentul combinat nivelul glucozei a rămas nemodificat.

Având în vedere aceste efecte asupra zahărului din sânge, echipa de cercetare a explorat dacă tratamentul combinat a minimizat și creșterea în greutate. Șoarecilor cărora li s-a administrat tratamentul combinat au avut o reducere semnificativă și susținută a aportului de alimente, ceea ce a dus la pierderea în greutate. Când tratamentul a fost întrerupt, șoarecii și-au recâștigat greutatea. Odată ce tratamentul a fost reluat, doar șoarecii care au primit tratamentul combinat au prezentat din nou, o pierdere semnificativă în greutate.

„Medicamentele GLP-1 au apărut în ultimul deceniu ca medicamente unice care oferă îmbunătățiri substanțiale în controlul glicemic și în greutatea corporală; cu toate acestea, rareori, realizează recuperarea metabolică completă sau ajută la tratarea comorbidităților asociate, cum ar fi greutatea corporală.”, a explicat unul dintre cercetătorii studiului.

Așadar, rezultatele obținute sugerează că inhibitorul HDAC de clasa 1 MS-275 poate îmbunătăți semnificativ acțiunea medicamentelor GLP-1, normalizând mai eficient glicemia și reducând creșterea în greutate. Totodată, aceste concluzii pun bazele studiilor clinice ale combinațiilor de inhibitori GLP-1/HDAC pentru managementul pe termen lung al diabetului și obezității la om.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1.Studiul „MS-275, a class 1 histone deacetylase inhibitor augments glucagon-like peptide-1 receptor agonism to improve glycemic control and reduce obesity in diet-induced obese mice”, publicat în Elife 9 (2020): e52212, autori: Bele, Shilpak, et al.
NCBI: „Mechanism linking diabetes mellitus and obesity”, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4259868/
Cleveland Clinic: „Diabetes Mellitus: An Overview”,  https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/7104-diabetes-mellitus-an-overview

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0