De ce sa folosesti UNT de cocos

Uleiul de cocos este deja popular, în special în rândul adepților unui stil de viață sănătos, care știu câte beneficii are acesta pentru sănătatea organismului.

Ei bine, untul de cocos este chiar mai benefic decât uleiul de cocos, chiar dacă până acum nu a cunoscut succesul. În timp ce uleiul de cocos este extras din fruct, untul de cocos este făcut din toate componentele nucii de cocos, incluzând pulpa și apa de cocos. Datorită acestui fapt, untul de cocos conține, pe lângă grăsimile sănătoase, și fibre, potasiu, magneziu și fier din belșug.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Beneficiile untului de cocos

Întărește sistemul imunitar 

Untul de cocos reprezintă o sursă bogată de acid lauric, care întărește sistemul imunitar și ucide bacteriile dăunătoare, micozele și virusurile. Acest acid se regăsește și în laptele matern, fiind responsabil cu dezvoltarea sistemului imunitar în rândul copiilor. Studii mai vechi arată că 50% din laptele matern este reprezentat de grăsimile saturate, care conțin 20% acid lauric.

Contribuie la eliminarea kilogramelor în plus 

Dacă ai de gând să scapi de câteva kilograme nedorite, untul de cocos îți poate fi aliat. Acesta accelerează metabolismul, determinând organismul să digere rapid alimentele, dar și să “ardă” caloriile în cel mai scurt timp. Totodată, untul de cocos este bogat și în acizi grași pe care organismul îi folosește pe post de energie, nu îi depozitează. Acești acizi suprimă poftele și apetitul, conferind o senzație de sațietate. Desigur, moderația este cheia când vine vorba de a slăbi dacă consumi unt de cocos. Dacă vei consuma una sau două lingurițe pe zi, diferența se va observa în mai puțin de două săptămâni.

Echilibrează nivelul de zahăr din sânge 

Nivelul de zahăr din sânge are un impact mare asupra siluetei tale, zahărul în exces fiind depozitat de către organism sub formă de grăsime. Adăugând unt de cocos în dieta ta, indicele glicemic va fi scăzut, iar nivelul de zahăr din sânge va fi stabilizat.

Protejează pielea 

Untul de cocos nu numai că te face să te simți mai bine, dar te ajută și să arăți mai bine. Untul de cocos protejează organismul de efectul radicalilor liberi, care pot afecta sănătatea și frumusețea pielii. De asemenea, untul de cocos pătrunde cu ușurință în piele, redă elasticitatea acesteia și combate efectele îmbătrânirii.

Poate reduce riscul de îmbolnăvire

Untul de cocos nu este diferit de uleiul de cocos atunci când vine vorba de preveni îmbolnăvirile. Studii mai vechi arată că acizii grași cu lanț mediu care se găsesc în compoziția untului de cocos pot ajuta la prevenirea bolilor precum diabetul, osteoporoza, boala vezicii biliare, boala Crohn și chiar cancerul. În plus, este important de menționat că acizii grași cu lanț mediu sunt mai ușor de digerat de către organism decât acizii grași cu lanț lung, susțin organismul și ajută la reducerea inflamației. Totuși, este important să nu depășești cantitatea de unt de cocos recomandată de specialiști. 

Îți poate da energie dacă faci sport

Așa cum am menționat, untul de cocos are în compoziție acizi grași cu lanț mediu, care sunt absorbite mai rapid de organism. În felul acesta se accelerează arderea grăsimilor pentru energie. Mai exact, acizii grași cu lanț mediu nu sunt stocați sub formă de grăsimi, cum se întâmplă în cazul acizilor grași cu lanț lung, ci sunt transformați în combustibil, fiind utilizați foarte repede de mușchi.

Alimentele pe bază de acizi grași cu lanț mediu sunt populare printre persoanele care urmează dieta Paleo. De aceea, dietă ketogenă a câștigat în popularitate în rândul sportivilor, atrag atenția specialiștii. 

Este bogat în fibre

Este important să consumăm alimente bogate în fibre, așa cum este și untul de cocos, întrucât fibrele dau consistență scaunului și pot chiar să faciliteze scăderea colesterolului. În plus, fibrele mențin nivelul de zahăr din sânge. Potrivit Institutului de Medicină, recomandările zilnice de fibre pentru adulți sunt:

  • Bărbați sub 50 de ani: 38 de grame
  • Bărbați peste 51 de ani: 30 de grame
  • Femei sub 50 de ani: 25 de grame
  • Femei peste 51 de ani: 21 de grame

Poate fi folosit pe post de balsam pentru păr

Untul de nucă de cocos este un produs benefic și pentru podoaba capilară, având numeroase beneficii pentru aceasta, inclusiv creșterea părului, prevenirea mătreții și hidratarea șuvițelor. Deoarece este ușor absorbit de păr (și de piele), poate reduce efectele negative ale radicalilor liberi. Tot ce trebuie să faci este să amesteci puțin unt de cocos cu puțin ulei de măsline și să distribui produsul pe toată lungimea firului de păr. Lăsa-l să acționeze 20 de minute, apoi șamponează și clătește părul cu apă din abundență. O altă variantă ar fi să aplici direct unt de cocos pe toată lungimea șuvițelor, după ce l-ai încălzit puțin între palme. Bineînțeles, că după ce l-ai lăsat să acționeze, trebuie să-ți speli părul și să clătești cu apă din abundență. 

Cum să folosești untul de cocos

Untul de cocos poate fi folosit atât pentru uz intern, cât și pentru uz extern. Acesta poate fi adăugat într-o mulțime de preparate culinare, dar și băuturi sănătoase.

Moduri în care poți consuma untul de cocos:

  • Mănâncă unt de cocos simplu, direct din borcan
  • Topește untul de cocos și servește-l deasupra cartofilor dulci gătiți la cuptor
  • Servește-l alături de fructe
  • Topește-l și folosește-l pentru a găti în el creveții și puiul. Adepții unei diete vegetariene pot consuma untul de cocos pentru a găti tofu
  • Folosește-l în locul untului clasic pentru prepararea prăjiturilor
  • Folosește untul de cocos în smoothie-uri 

Cum se depozitează untul de cocos

Indicat ar fi să păstrezi untul de cocos într-un spațiu închis, cum ar fi un raft în dulapul din bucătărie. Depozitarea untului de cocos la frigider nu este recomandată.  

Contraindicații și precauții  

Există recomandări cu privire la cantitățile pe care le consumă cei care suferă deja de anumite boli cardiovasculare, de diabet zaharat sau de obezitate, din cauza conținutului de grăsimi saturate și aportului mare caloric. Aceste persoane trebuie să se limiteze la 1-2 lingurițe pe zi de unt de cocos. 

De asemenea, restricționări cu privire la cantitate, dar și alegerea unei calități excepționale (ulei presat la rece, din sursă sigure și în recipiente de sticlă) există și la femeile însărcinate sau care alăptează.

Cum poți folosi untul de cocos pentru piele

Nu confunda untul de cocos cu uleiul de cocos. Deși arată aproape la fel, untul de cocos are o textură mai bogată și onctuoasă. De asemenea, își păstrează starea solidă dacă este ținut la temperatura camerei (spre deosebire de uleiul de cocos). Untul de cocos poate fi folosit pentru hidratarea pielii, aplicat după ce este încălzit ușor între palme. Ideal ar fi să fie aplicat seara, înainte de culcare, și să se lase să acționeze peste noapte.

Ce sunt grăsimile saturate și de ce trebuie evitate

O dietă bogată în acizi grași saturați contribuie la creșterea riscului de boală cardiovasculară aterosclerotică (ASCVD), în mare parte din cauza efectului de creștere a concentrației lipoproteinelor cu densitate joasă (LDL). De aceea specialiștii susțin limitarea aportului de grăsimi saturate, în special pentru persoanele cu dislipidemie sau diabet zaharat.

Potrivit unui studiu recent, înlocuirea grăsimilor saturate cu acizi grași nesaturați, în special acizii grași polinesaturați, poate reduce riscul de boală cardiovasculară aterosclerotică 1. Oamenii de știință susțin recomandarea actuală de a limita aportul de grăsimi saturate la <10% din energia totală zilnică pentru populația generală sănătoasă și în continuare (de exemplu, la 5-6% din energia totală zilnică) pentru pacienții cu hipercolesterolemie.

O creștere a colesterolului LDL („rău”) poate favoriza formarea de blocaje în arterele inimii și în alte părți ale corpului. De aceea, recomandările dietetice subliniază importanța reducerii aportului de grăsimi saturate. Grăsimile saturate sunt de obicei solide la temperatura camerei, cum ar fi untul, grăsimea din carne și uleiul de cocos.

Care sunt alternativele cu care poți să înlocuiești grăsimile saturate din alimentele pe care le consumi?

Ca să îți menții inima sănătoasă, optează pentru carne slabă și carne de pasăre fără piele. De altfel, este important să consumi alimente preparate cu ulei vegetal lichid și nu cu uleiuri tropicale. În plus, include în alimentație peștele și nucile. De asemenea, ai putea să înlocuiești uneori carnea cu leguminoase.

Ce grăsimi ar trebui să consumi

Grăsimile nesaturate sunt considerate a fi grăsimile „sănătoase”. Spre deosebire de grăsimile saturate, acestea scad riscul de boli de inimă. Există două tipuri principale de grăsimi nesaturate. Este vorba despre grăsimile mononesaturate și grăsimile polinesaturate.

Alimentele care conțin grăsimi mononesaturate sănătoase sunt:

  • Avocado
  • Nuci nesărate, cum ar fi migdale, caju și alune
  • Măsline
  • Uleiuri de gătit din plante sau semințe, inclusiv: măsline, rapiță, arahide, floarea-soarelui, soia, susan și șofran.

Alimentele care conțin grăsimi polinesaturate sănătoase (Omega-3 și Omega-6) sunt: 

  • Peştele
  • Tahini (pasta de susan)
  • Semințe de și semințe de chia
  • Muguri de pin, nuci românești și nuci braziliene.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Institute of Medicine - Nutrient Recommendations and Databases
https://ods.od.nih.gov/HealthInformation/nutrientrecommendations.aspx
1 Studiul „Saturated fats and cardiovascular health: Current evidence and controversies”, J Clin Lipidol. 2021 Nov-Dec, Kevin C Maki, Mary R Dicklin, Carol F Kirkpatrick
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34649831/
The Heart Foundation - Fats, oils and heart health
https://www.heartfoundation.org.au/bundles/healthy-living-and-eating/fats-oils-and-heart-health
American Heart Association - Saturated Fat
https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/saturated-fats


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0