Cum depistam tuberculoza? Analize si investigatii

Tuberculoza (TB) este cauzată de o bacterie numită Mycobacterium tuberculosis. Nu toți cei infectați cu bacteria Mycobacterium tuberculosis se îmbolnăvesc. Dacă nu este tratată corespunzător, tuberculoza poate fi fatală.

Cum se transmite tuberculoza

Bacteria Mycobacterium tuberculosis se răspândește prin aer de la o persoană la alta. Când o persoană cu tuberculoză tușește, vorbește sau cântă, bacteria Mycobacterium tuberculosis ajunge în aer. Oamenii din apropiere pot inspira această bacterie și se pot infecta.

TBC NU se transmite prin:

  • strângerea mâinii cuiva
  • împărțirea mâncării 
  • atingerea lenjeriei de pat sau a vaselor de toaletă
  • sărut

Aproximativ un sfert din populația lumii are o infecție cu Mycobacterium tuberculosis, ceea ce înseamnă că oamenii au fost infectați cu bacteria Mycobacterium tuberculosis, dar nu au încă această boală și nu o pot transmite.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Persoanele infectate cu bacteria Mycobacterium tuberculosis au un risc de 5-10% de-a lungul vieții de a se îmbolnăvi de TBC. Cei cu sistem imunitar compromis, cum ar fi persoanele care au HIV, malnutriție sau diabet, sau persoanele care fumează, au un risc mai mare de a se îmbolnăvi.

Când o persoană dezvoltă boala TBC activă, simptomele (cum ar fi tuse, febră, transpirații nocturne sau scădere în greutate) pot fi ușoare timp de mai multe luni. Persoanele cu TBC activă pot infecta alte 5-15 persoane prin contact strâns pe parcursul unui an. Fără un tratament adecvat, 45% dintre persoanele HIV-negative cu tuberculoză, în medie, și aproape toate persoanele HIV-pozitive cu tuberculoză riscă să decedeze.

Semne și simptome tuberculoză

Așadar, dacă ai intrat în contact cu o persoană diagnosticată cu TBC sau transpiri abundent noaptea, fără o altă explicație medicală, aveți o tuse încărcată, vă simțiți din ce în ce mai slăbit, aveți junghi toracic persistent, frison, stare subfebrilă ar trebui să consulți un medic și să faci unele dintre următoarele teste și investigații.

Analize/teste pentru tuberculoză 

Întrucât tuberculoza este o afecțiune contagioasă și în ultima vreme în țara noastră se constată o frecvență din ce în ce mai mare a acestei boli, îți propun câteva teste și investigații care ajută la o depistare eficientă a bolii. Diagnosticarea cât mai rapidă și instituirea tratamentului au ca rezultat o limitare a ravagiilor pe care le poate face în organism.

Examinarea culturii de spută (a mucusului din plămâni) este cea mai obișnuită și ieftină metodă de a diagnostica tuberculoza activă. Dacă bacteria este identificată și se dezvoltă în spută se va face antibiograma, care identifică tipurile de medicamente la care este sensibilă bacteria. Dezavantajele acestei metode sunt durata mare a sosirii rezultatelor, ceea ce împiedică diagnosticarea și instituirea unui tratament cât mai rapid. Rezultatele apar și tocmai la 6 săptămâni din cauza dezvoltării lente a bacteriei Mycoplasma tuberculosis.
 
Testul de tuberculina standard recomandat (testul Mantoux) constă în injectarea intradermică a 0,1 mL conținând 5 UT (unități de tuberculină) PPD. Rezultatul se interpretează la  48 - 72 ore după injectare și urmărește apariția unei zone ridicate, îngroșate de reacție cutanată sau “de indurație” care reprezintă reacția la tuberculină. Dacă zona are dimensiuni mari, rezultatul este pozitiv și se recomandă efectuarea radiografiei și, apoi, aprofundarea examinărilor. Acest lucru nu înseamnă că pacientul are neapărat boala, reacția apărând și la persoanele vaccinate cu BCG sau ca o reacție de hipersensibilitate cutanată individuală, mai ales la persoanele alergice, care fac des urticarii.
 
QuantiFERON este un test de sânge venos care poate detecta mai efficient tuberculoză latentă. Este un test mai costisitor, însă prezintă o serie de avantaje pentru că, spre deosebire de IDR la tuberculină, rezultatele testului nu sunt influențate de vaccinarea BCG. În plus, este mai obiectiv pentru că nu este influențat de reacțiile adverse de hipersensibilitate ca în cazul testului cutanat. Se poate administra oricărui pacient suspect, cu vârstă mai mare de doi ani.  

Rezultatul pozitiv înseamnă o cantitatea de γ-interferon eliberată ≥ 0.35 UI/mL. Quantiferonul este considerat un test eficient și în monitorizarea pacientului aflat sub tratament sau la câțiva ani după momentul la care a fost considerat vindecat. 

Atât în cazul testului la tuberculină, cât și a Quantiferonului pentru persoanele care au venit recent în contact cu pacienți diagnosticați cu forme de TBC contagios, testele se vor repeta la 6-8 săptămâni de la sfârșitul perioadei de expunere.
 
Testul PCR
se bazează pe amplificarea unei secvențe unice a genei katG prezente în ADN-ul Mycobacterium tuberculosiss în decurs de 24-48 ore de la sosirea probelor. În comparație cu examenul microscopic, testul PCR are o valoare predictivă pozitivă mare (>95%) și confirmă rapid prezența Mycobacterium tuberculosis la 50-80% dintre pacienții cu examen microscopic negativ și culturi pozitive.
 
În cazul TBC pulmonar se prelevă probe recoltate din tractul respirator: spută, lichid obținut prin spălătură bronșică sau lavaj bronho-alveolar;

Pentru diagnosticarea tuberculozei localizată extrapulmonar se efectuează recoltarea de țesut sau secreții din zona afectată în vederea biopsiei și testării PCR.
- în cazul suspiciunii de tuberculoza genito-renală se recoltează o probă de urină spontană
- tuberculoza cerebrală – se prelevează lichid cefalorahidian, prin puncție lombară
- tuberculoza osteoarticulară - analiza prin tehnica PCR a lichidului sinovial (în cazul artritei genunchiului)
 
Radiografia toracelui sau microradiografia nu generează un diagnostic de certitudine de tuberculoză activă sau latentă, însă orientează medicul mai ales dacă rezultatul este coroborat cu simptomatologie - junghi în piept, transpirații în timpul nopții, tuse, frisoane și bineînțeles, un rezultat pozitiv al testului de tuberculină.

În cadrul investigațiilor imagistice se mai pot recomanda tomografia în cazul în care TBC  este răspândită în organism, dar și pentru explorarea cavităților generate de TBC pulmonar, cât și rezonanța magnetică pentru localizarea TBC la nivelul creierului și măduvei spinării

Testarea afecțiunilor asociate vizează în principal infecția HIV și afecțiunile hepatice infecțioase (hepatite B sau C).

Tratament tuberculoză

Persoanele cu infecție latentă nu au simptome și nu pot răspândi boala altora. Cu toate acestea, dacă bacteria Mycobacterium tuberculosis latentă devine activă în organism și se înmulțește, persoana în cauză va trece de la o infecție latentă la a avea tuberculoză. Din acest motiv, persoanele cu infecție TBC latentă trebuie tratate pentru a le preveni dezvoltarea bolii TBC.

Tratament pentru tuberculoza în sarcină

Tuberculoza netratată reprezintă un pericol mai mare pentru o femeie însărcinată și pentru fătul ei decât tratamentul acesteia. Tratamentul trebuie inițiat ori de câte ori probabilitatea de tuberculoză este moderată până la mare.

Sugarii născuți de femei cu TBC netratată pot avea o greutate la naștere mai mică decât cei născuți de femei fără TBC și, în circumstanțe rare, copilul se poate naște cu TBC.

Deși medicamentele utilizate în regimul inițial de tratament pentru TBC traversează placenta, ele nu par să aibă efecte nocive asupra fătului.
 
Pentru majoritatea femeilor însărcinate, tratamentul pentru infecția TBC latentă poate fi amânat până la 2-3 luni postpartum pentru a evita administrarea de medicamente inutile în timpul sarcinii.

Pentru femeile care prezintă un risc ridicat de progresie de la infecția latentă la tuberculoză, în special cele care au fost un contact recent cu cineva cu tuberculoză infecțioasă, tratamentul pentru infecția latentă ar trebui amânat în timpul primul trimestru.

Tratament tuberculoză copii

Odată infectați cu bacteria Mycobacterium tuberculosis, copiii au șanse mai mari decât adulții să se îmbolnăvească de boala TBC. În comparație cu copiii, boala TBC la adulți se dezvoltă de obicei din cauza unei infecții TBC anterioare, care devine activă ani mai târziu, atunci când sistemul imunitar al unei persoane devine slab dintr-un anumit motiv (de exemplu, infecție cu HIV sau diabet).

Un expert pediatru în TBC ar trebui să fie implicat în tratamentul TBC la copii și în gestionarea sugarilor, copiilor mici și copiilor imunodeprimați care au fost expuși la cineva cu boală TBC infecțioasă. Este foarte important ca copiii sau oricine este tratat pentru infecție TBC latentă sau boală TBC să ia medicamentele exact așa cum a fost instruit de medic și să termine tratamentul.

Tratamentul infecției TBC latente la copii

Tratamentul este recomandat copiilor cu infecție latentă pentru a preveni dezvoltarea tuberculozei. Sugarii, copiii mici și copiii imunodeprimați cu infecție latentă sau copiii aflați în contact strâns cu cineva cu tuberculoză infecțioasă necesită o atenție specială, deoarece aceștia prezintă un risc crescut de a dezvolta boala. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention - Tuberculosis (TB)
https://www.cdc.gov/tb/default.htm
World Health Organization - Tuberculosis
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/tuberculosis


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0