Specialistii au identificat cele 6 tipologii ale pacientilor cu obezitate - te regasesti?

Un studiu facut de cercetatorii britanici a scos la iveala cele 6 tipologii ale persoanelor care sufera de obezitate – in functie de fiecare tipologie, medicii ar putea folosi abordari diferite pentru a preveni sau combate supraponderalitatea, astfel incat sa reduca riscurile pe care aceasta le are pentru sanatate.

Pentru acest studiu s-a folosit un esantion de peste 4000 de persoane obeze adulte, ale caror date au fost analizate din mai multe puncte de vedere, astfel incat fiecare individ sa poate fi introdus in anumite tipare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Oamenii de stiinta au reusit astfel sa identifice cele 6 tipologii ale persoanelor care sufera de obezitate:

 • Femeile tinere si sanatoase – acestea au mai putine complicatii specifice obezitatii (cum ar fi diabet de tip 2, afectiuni cardiovasculare).
 • Barbatii care consuma alcool in mod abuziv – ca si femeile tinere, acestia nu au complicatii severe cauzate de obezitate.
 • Persoane nefericite si anxioase de varsta a doua – este vorba in general despre femei cu tulburari psihice.
 • Persoane varstnice cu o conditie materiala buna si fara probleme majore de sanatate – acestea au insa, de cele mai multe ori, probleme cu tensiunea arteriala marita.
 • Persoane varstnice bolnave din punct de vedere fizic , insa fericite – acestea sufera de boli cronice precum osteoartrita (artroza), insa nu au probleme mintale.
 • Persoane cu probleme financiare, dar si de sanatate – acestea au probleme financiare, dar si o multime de afectiuni cronice.

Datele obtinute in timpul acestui studiu au scos la iveala un lucru surprinzator: femeile tinere sunt cele care au cel mai adesea probleme cu greutatea.

Scopul cercetatorilor care au facut acest studiu si au identificat aceste tipologii a fost acela de a nu mai trata la fel toate persoanele care sufera de obezitate, ci de a le aplica un tratament personalizat, in functie de problemele de sanatate, riscurile la care se expun, dar si in functie de posibilitatile materiale.

Fiecare pacient are nevoie de anumite recomandari, in functie de problemele si limitarile pe care le are. In acest fel, sansele de combatere a depresiei, precum si de mentinere a siluetei pe termen lung sunt mult mai mari.

Obezitatea este o problema din ce in ce mai des raspandita, care sta la baza multor afectiuni cronice ce pot scurta considerabil viata. De aceea este atat de important ca obezitatea sa fie, in primul rand, prevenita, iar atunci cand acest lucru nu e posibil, sa fie macar combatuta cat mai rapid.

Reguli generale pentru reducerea greutatii corporale

Indiferent de tipologia fiecarui pacient, exista o serie de recomandari general valabile, care pot contribui la combaterea acestei probleme:

 • Numarul de calorii consumate zilnic trebuie sa fie mai mic decat numarul de calorii pe care organismul le foloseste pentru activitatile fizice – asta inseamna ca e nevoie sa se creeze un deficit caloric pentru stimularea arderii grasimilor.
 • Se recomanda limitarea consumului de zaharuri, alimente procesate, alimente de tip fast-food, sucuri, alcool sau orice alt aliment/ bautura cu densitate calorica mare.
 • Regimul alimentar adoptat pentru scaderea in greutate trebuie sa fie sustinut de un stil de viata activ, din care sportul trebuie sa faca parte – in prima faza sunt permise activitatile fizice de intensitate mica, precum plimbarile, inotul, yoga sau pilates, insa pe masura ce trece timpul, e necesar sa se treaca la antrenamente fizice mai intense, astfel incat procesul de scadere in greutate sa nu stagneze.

 

In cazurile extreme, de obezitate morbida, chirurgia bariatrica poate fi o solutie pe care medicii o pot lua in considerare. Exista, insa, anumite conditii pe care pacientul trebuie sa le indeplineasca pentru a putea beneficia de o asemenea interventie. Micsorarea stomacului implica necesitatea unui regim alimentar atat inainte, cat si dupa interventie.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

 • “There are six different types of obesity”, publicat pe nhs.uk
 • Studiul “The Epidemiology of obesity: a big picture”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Adela Hruby, Frank B. Hu
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0