Obezitatea de grad 2 - la ce riscuri te expune si cum poate fi combatuta

Obezitatea de grad 2 vine la pachet cu o serie de riscuri importante pentru sănătate, de aceea este esențial ca pacientul cu acest tip de afecțiune să ia măsuri pentru a-și reduce indicele de masă corporală. Iată ce caracteristici are această afecțiune și ce presupune tratamentul obezității.

Excesul de greutate și obezitatea sunt definite ca acumularea anormală sau excesivă de grăsime corporală care prezintă un risc pentru sănătate. La un indice de masă corporală (IMC) de peste 25, o persoană este considerată supraponderală, iar la un IMC peste 30, vorbim de obezitate.

Majoritatea cazurilor de obezitate sunt pur și simplu legate de comportamente modificabile, cum ar fi un stil de viață sedentar și un aport caloric mult prea mare față de nevoile organismului; adică, persoana nu are suficientă activitate fizică și mănâncă mai mult decât are nevoie corpul. 

Există și alte cauze ale obezității, dar acestea sunt mai puțin întâlnite. De exemplu, unele medicamente pe bază de rețetă pot fi o cauză a creșterii în greutate, în special glucocorticoizii, antipsihoticele, insulina și sulfonilureicele.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Instrumente pentru depistarea obezității

Există mai multe măsurători care se pot face pentru a afla dacă un pacient este obez și ce tip de obezitate are.

Indicele de masă corporală

Indicele de masă corporală sau IMC-ul este un indice statistic care utilizează greutatea și înălțimea unei persoane pentru a oferi o estimare a grăsimii corporale la bărbați și femei de orice vârstă. Indicele de masă corporală se poate calcula prin împărțirea greutății (exprimată în kilograme) la înălțimea la pătrat (exprimată în metri). Îți poți calcula IMC-ul AICI.  

Circumferința taliei

Însă nu doar procentul de grăsime din corp, ci și zona în care se depozitează această grăsime contează pentru starea de sănătate. Persoanele la care grăsimea se depune în jurul taliei au risc mai mare de hipertensiune, boli cardiovasculare și diabet de tip 2 decât persoanele la care grăsimea este depozitată în partea inferioară a corpului, pe șolduri și pe picioare. 

Circumferința taliei este, deci, un instrument care se poate folosi pentru depistarea obezității. Dimensiunea ideală diferă de la o persoană la alta, de aceea poți căuta un tabel pe internet sau poți cere medicului de familie să te ajute cu acest aspect. Ca principiu general, femeile nu ar trebui să aibă mai mult de 80 cm în talie, iar bărbații nu mai mult de 94 cm.

Raportul talie-șold

Și raportul talie-șold este un criteriu de evaluare. Acesta se calculează împărțind dimensiunea taliei la dimensiunea șoldurilor. În cazul femeilor, raportul talie-șold trebuie să fie 0.9 sau mai puțin, iar în cazul bărbaților 0.8 sau mai puțin. De exemplu, dacă o femeie are 68 cm în talie și 90 cm șolduri, raportul ei este 0,75.

Ce este obezitatea de grad 2?

Indicele de masă corporală situat între 35 și 39,9 indică obezitate de grad 2. Obezitatea de grad 2 este considerată severă și pune viața pacientului în pericol. Potrivit statisticilor, pacienții care suferă de obezitate severă pot ajunge la o greutate sănătoasă într-un an, dacă întră intr-un program de slăbire care combină activitatea fizică cu regimul alimentar. Acești pacienți trebuie să tindă către indicele de masă corporală de cel mult 25. Indicele de masă corporală între 25 și 29,9 trădează supragreutate, faza premergătoare obezității.

Riscuri la care te expune obezitatea de gradul 2

Obezitatea de gradul 2, denumită de medici obezitate severă, este asociată cu mai bine de 40 de riscuri pentru sănătate. Printre acestea se numără hipertensiunea, colesterolul rău LDL mărit, diabet, afecțiuni cardiace, infarct, boli ale vezicii biliare, osteoartrită, apnee în somn, probleme respiratorii, unele tipuri de cancer (mamar, colorectal).

Ce poți face dacă suferi de obezitate gradul 2?

Obezitatea severă trebuie tratată cu ajutorul unei echipe de specialiști, alcătuită atât din medic generalist, medic nutriționist, antrenor de fitness, cât și medic gastroenterolog și psiholog.

Evaluarea pacientului obez trebuie să includă o anamneză detaliată, un examen fizic, măsurarea tensiunii arteriale, glicemia sau hemoglobina glicată (A1C) sau nivelul trigliceridelor serice, hormonul de stimulare a tiroidei (TSH), enzimele hepatice, panoul de lipide a jeun și o investigare a prezenței apneei în somn.

Investigarea etiologiei și planificarea strategiilor viitoare de management ar trebui să includă: vârsta persoanei la începutul creșterii în greutate, evenimentele de viață care ar fi putut duce la creșterea în greutate, încercările anterioare pe care le-a făcut pacientul pentru scăderea în greutate, orice modificare a tiparelor alimentare, istoricul exercițiilor fizice și starea funcțională, orice medicamente pe care le ia în prezent și istoricul de fumat.

Tratamentul obezității de gradul 2

Tratamentul obezității include pierderea în greutate prin alimentație adecvată, mai multă activitate fizică și alte schimbări propuse de medic în obiceiurile obișnuite ale pacientului. Urmărirea unui plan alimentar sănătos, cu mai puține calorii, este adesea primul pas în tratamentul pentru obezitate severă. 

Medicul poate recomanda o dietă cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi 1.200 până la 1.500 de calorii pe zi pentru femei și 1.500 până la 1.800 de calorii pe zi pentru bărbați. Nivelul de calorii depinde de greutatea corporală și de nivelul de activitate fizică. O dietă cu conținut scăzut de calorii, cu o varietate de alimente sănătoase, va oferi nutrienții de care corpul are nevoie. Postul intermitent poate fi o modalitate de reducere a aportului caloric la unele persoane, fiind o strategie utilă pentru pierderea în greutate și având și beneficii pentru sănătate dovedite.

Atunci când alimentația sănătoasă și obiceiurile de activitate fizică nu sunt suficiente, medicul poate prescrie medicamente pentru tratarea excesului de greutate și a obezității. Chiar și în această situație, pacientul ar trebui să respecte planul de alimentație sănătoasă și să continue să facă activitate fizică regulată în timp ce ia medicamentele pentru slăbire.

În unele cazuri, dacă există afecțiuni cronice asociate, chirurgia bariatrică poate fi indicată în tratamentul obezității. Aceasta presupune micșorarea stomacului și determinarea organismului să transforme rezervele acumulate în energie. În termen de până la un an după realizarea intervenției chirurgicale, pacientul poate ajunge la o greutate sănătoasă. Imediat după această intervenție, pe măsură ce kilogramele în plus încep să dispară, riscurile pentru sănătate sunt estompate.

Sfaturi pentru pacienții care suferă de obezitate severă

Cum spuneam, tratamentul obezității severe include o combinație de dietă, exerciții fizice, dar și alte modificări la capitolul stil de viață.

Slăbitul treptat este mai sănătos

Medicii consideră sănătoasă o slăbire treptată, deoarece slăbirea prea rapidă implică și pierderea masei musculare, nu doar pierderea țesutului adipos. Totodată, slăbind în mod nesănătos, prin înfometare, riști să creezi un deficit nutrițional în organism. Experții recomandă să pierzi între 5 și 10% din greutatea corporală în primele 6 luni de tratament. Medicul îți va spune exact care sunt greutatea și indicele de masă corporală la care trebuie să ajungi. Ar fi ideal să poți apela la un nutriționist, care te va sfătui cu privire la aportul caloric zilnic pe care trebuie să îl ai pentru a reuși să slăbești.

Și ceaiurile pot da o mână de ajutor la slăbit

Încearcă să mănânci numai atunci când stai la masă, liniștit, nu pe colțul biroului în timp ce trimiți e-mail-uri și nu pe stradă, din mers și să mesteci bine alimentele. Bea în fiecare zi și un ceai care să te ajute să arzi mai rapid caloriile. Unele ceaiuri îți pot fi de folos în lupta cu kilogramele dacă le bei ca atare, nu cu zahăr (poți să le îndulcești eventual cu un îndulcitor natural fără calorii, cum ari fi unele pe bază de stevia). Potrivit unor cercetări, printre cele mai cele mai eficiente ceaiuri pentru slăbit se numără ceaiul alb, ceaiul negru și ceaiul verde - epigalocatechina și cofeina din frunzele de ceai au efect sinergic asupra pierderii în greutate.

Mișcarea este crucială în tratamentul obezității

Limitarea aportului caloric va priva organismul de caloriile cu care era obișnuit, determinându-l să ardă din depozitele de grăsime formate, pentru a face rost de energie. Dacă limitarea caloriilor este făcută în paralel cu practicarea sportului, și mai multe calorii sunt arse zilnic.

Pacienții care suferă de obezitate severă nu vor putea practica sporturi prea solicitante în primă fază, din cauza durerilor de spate sau articulare pe care le pot avea. Greutatea suplimentară care apasă pe sistemul osos și pe articulații poate cauza dureri, mai ales la efort fizic. 

De aceea, în tratamentul obezității, se recomandă să se înceapă cu activitate de intensitate medie, însă practicată zilnic. Plimbările în ritm cât mai alert sunt mai mult decât suficiente pentru început. Apoi, treptat, pacientul poate trece la exerciții de gimnastică, la înot sau alte sporturi, în funcție și de recomandările medicului. Sportul se poate practica pe cont propriu, însă un specialist te poate ajuta să ai rezultate mai bune, deci ai putea să iei în calcul acest aspect măcar la începutul procesului.

E bine ca pacientul să fie pregătit și pentru eșecuri, pentru că sunt normale. După un eșec, cum ar fi supraalimentarea la o reuniune de familie sau la locul de muncă, este important ca pacientul să se concentreze pe revenirea la planul de alimentație sănătoasă cât mai curând posibil.

De asemenea, contează mult ca persoana care suferă de obezitate și se tratează să fie susținută și încurajată de familie și de prieteni în demersul său, deoarece și componenta psihică este foarte importantă pentru reușita tratamentului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIDDK - Treatment for Overweight & Obesity
https://www.niddk.nih.gov/health-information/weight-management/adult-overweight-obesity/treatment
NCBI – BMI Classification Percentile And Cut Off Points
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541070/
NCBI - The Anti-Obesity and Health-Promoting Effects of Tea and Coffee 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8820582/
Studiul „The Anti-Obesity and Health-Promoting Effects of Tea and Coffee”, apărut în Physiol Res. 2021 Apr; 70(2): 161–168. Published online 2021 Mar 8. doi: 10.33549/physiolres.934674, autori: Alexander V. SIROTKIN, Adriana KOLESAROVA


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0