Insomniile si obezitatea – legatura dintre somn si greutate

Studiile facute in ultimii ani arata ca insomnia creste riscul de obezitate, avand un impac major asupra metabolismului. Mai mult decat atat, oboseala cauzata de insomnii ne determina sa manancam mai mult si, de cele mai multe ori, mai nesanatos, dar si sa neglijam activitatile sportive.

Tulburarile de somn sunt asociate cu cresterea greutatii corporale. Dintre acestea, insomnia, apneea in somn si sindromul de picioare nelinistite sunt cele care afecteaza metabolismul, scazand rezistenta la insulina a acestuia si marind predispozitia pentru obezitate, diabet, dar si alte afectiuni cronice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Lipsa somnului ne afecteaza si apetitul, intensificand activitatea receptorilor care fac parte din categoria endocanabinoidelor, despre care se stie ca maresc apetitul. Asadar, nu e de mirare ca dupa o noapte pierduta suntem mai infometati sau, pur si simplu, mai pofticiosi decat de obicei. Oboseala de dupa o noapte cu un somn agitat sau dominata de insomnie creste, de asemenea, nevoia organismului de energie asa ca si pofta de mancare creste.

Sedentarismul, factor care contribuie la instalarea si mentinerea obezitatii, este de asemenea favorizat de tulburarile de somn. Insomniile ne fac sa devenim obositi cronic, de aceea interesul pentru activitatile sportive sau orice alte activitati solicitante din punct de vedere fizic, scade.

Pe de alta parte insa, si cei care nu sufereau de insomnii inainte de a deveni supraponderali sunt expusi riscului de a avea asemena probleme cu somnul pe fondul obezitatii. Cercetarile facute in domeniu arata ca, in timp, calitatea somnului pacientului obez are de suferit.

Un studiu facut de catre cercetatorii americani a aratat ca, dupa o perioada medie de 7 ani si jumatate, persoanele diagnosticate cu obezitate au sanse mari de a avea si insomnii.

Totodata, stilul de viata sedentar al pacientului supraponderal favorizeaza mentinerea tulburarilor de somn. Exercitiile fizice pot imbunatati calitatea somnului insa, in general, persoanele obeze nu practica sport ori nu o fac in mod regulat.

Studiile facute in domeniu au concluzionat, asadar, ca tulburarile de somn pot creste predispozitia pentru obezitate si pot contribui la mentinerea acesteia, in aceeasi masura in care si obezitatea creste riscul de tulburari ale somnului. In concluzie, se creeaza un cerc vicios care ii ingreuneaza pacientului obez viata, dar si lupta cu kilogramele in plus.

Ideal ar fi, daca avem probleme cu somnul, sa facem tot posibilul pentru a le rezolva, inainte de a le oferi prilejul sa ne afecteze metabolismul si sa apara kilogramele in plus. Cu cat luam mai repede masuri in acest sens, cu atat mai mic este riscul de aparitie a supraponderalitatii. In acest sens, pacientul poate face urmatoarele lucruri pentru a combate insomniile: sport zilnic, evitarea meselor copioase seara, inainte de culcare, terapie cognitiv comportamentala, exercitii de respiratie si tehnici de relaxare ori acupunctura.

 

 

Ce poate face pacientul care sufera de obezitate pentru a rezolva problema insomniilor

Daca obezitatea s-a instalat deja si exista si insomnii, trebuie sa se ia masuri in ambele directii, astfel incat calitatea vietii pacientului sa fie imbunatatita.

Iata ce poate face pacientul supraponderal pentru a rezolva problema kilogramelor in plus, precum si pe cea a insomniilor:

  • Sport zilnic – miscarea fizica nu numai ca arde caloriile si ajuta la reducerea greutatii, insa totodata favorizeaza si somnul odihnitor si combate tulburarile de somn.
  • Alimentatie sanatoasa – dieta echilibrata si sanatoasa, care creeaza si un deficit caloric, va ajuta pacientul supraponderal sa scape de kilogramele in plus si totodata va favoriza digestia. O digestie fara probleme favorizeaza, la randul ei, un somn odihnitor.
  • Terapia cognitiv comportamentala – un psiholog va ajuta pacientul sa isi mentina dorinta de a slabi, sa se tina departe de tentatiile culinare, dar si sa invete mijloace prin care poate avea un somn mai odihnitor.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul Asocierea dintre tulburarile de somn, obezitate si sport, Universitatea Harrisonburg, SUA, Universitatea Indiana, SUA, Laboratorul de Sanatate si Stiinta Exercitiilor, Universitatea Madison, SUA, autori: Trent A. Hargens, Anthony S. Kaleth, Elizabeth S. Edwards, Katrina L. Butner

Studiul Insomnia si Obezitatea, Departamentul de Psihiatrie si psihoterapie, Universitatea Regensburg, Germania, autor: Dr. Tatjana Cronlein

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0