Dependenta de cumparaturi – cum o recunosti

Dependenta de cumparaturi, cunoscuta si sub denumirea de shopping compulsiv, face referire la nevoia de a cumpara diverse lucruri, fara sa fie necesare, chiar si atunci cand bugetul nu permite.

Persoanele care sufera de aceasta tulburare simt nevoia sa cheltuie banii pe orice – poate fi vorba despre bijuterii, haine, cadouri, farduri sau chiar produse alimentare, chiar daca nu au nevoie de lucrurile respective. In momentul achizitiei, persoana dependenta de shopping simte o placere similara cu cea pe care o simte dependentul de droguri cand isi administreaza doza.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Statistic vorbind, persoanele care sufera de dependenta de cumparaturi au in jur de 30 de ani.

Care sunt cauzele dependentei de cumparaturi

Dependentii de shopping sunt, de fapt, dependenti de endorfine si dopamina eliberate in momentul achizitionarii unui produs.

Care este diferenta dintre shoppingul impulsiv si cel compulsiv

Atunci cand faci o achizitie neplanificata, insa utila, vorbim despre shopping impulsiv. Shoppingul compulsiv este mai degraba planificat cu intentia de a estompa sentimentele negative. Persoana dependenta de cumparaturi poate face si shopping impulsiv.

Semne si simptome care tradeaza dependenta de shopping

De multe ori, persoana care sufera de o asemenea dependenta fie nu constientiezeaza problema, fie o ascunde de cei din jur.

Persoana care sufera de shopping compulsiv este tradata de urmatoarele:

  • Obsesia de a face cumparaturi zilnic sau saptamanal
  • Nevoia de a face cumparaturi pentru a se calma, relaxa, detensiona
  • Este coplesita de euforie si incantare dupa ce face o achizitie
  • Cumpara lucruri inutile
  • Fura sau minte pentru a putea face shopping
  • Se simte vinovata dupa ce face cumparaturi, insa face acest lucru in continuare
  • Are probleme financiare din cauza cumparaturilor, cheltuie mai mult decat are
  • Nu reuseste sa se abtina de la cumparaturi

Consecintele dependentei de cumparaturi

Pe termen scurt, dependenta de shopping ofera o stare de bine. Pe parcurs, din cauza dificultatilor financiare, apar anxietatea si vina. Pe termen lung, pot aparea datoriile, problemele financiare tot mai mari, conflictele cu cei apropiati, divortul.

Tratament dependenta de cumparaturi

Este important sa intelegem ca dependenta de cumparaturi ne poate cauza mari probleme daca o ignoram. Exista metode prin care aceasta dependenta poate fi combatuta, important este ca pacientul dependent sa fie capabil sa accepte ca are o problema, dar si dornic sa o rezolve.

Prima metoda de tratament pe care dependentul trebuie sa o incerce este cea de limitare a bugetului. Concret, o persoana apropiata (sot, mama, sora, copil) trebuie sa ii tina banii si sa ii ofere strict cand are nevoie de ei, limitand astfel posibilitatea dependentului de a face cumparaturi.

Terapia cognitiv comportamentala si consilierea psihologica pot fi folosite in tratarea dependentei de shopping, Un psiholog poate ajuta pacientul sa identificele cauzele pentru care simte nevoia compulsiva de a face achizitii inutile. Apoi, psihologul il va ajuta pe acesta sa inlocuiasca dorinta de a cheltui bani cu ceva benefic, sugerandu-i o serie de activitati ce i se potrivesc.

De cele mai multe ori, dependenta de cumparaturi apare pe fondul unor tulburari psihice existente, iar in aceasta situatie psihologul se va adresa direct acelor problema care stau la baza dependentei.

Cum sa previi dependenta de cumparaturi

Oricui ii place sa faca, in limita bunului simt, cumparaturi. Insa daca atunci cand mergi la cumparaturi experimentezi trairi anormal de intense si placute, e posibil sa fii in pericol de dependenta. Stabileste-ti lunar o limita a bugetului pentru cumparaturi, de la care nu te vei abate, orice ar fi. Incearca, atunci cand vezi ceva intr-o vitrina, sa te gandesti de doua ori inainte de a face achizitia. Daca ajungi la concluzia ca ai nevoie de articolul respectiv, atunci e in regula sa il cumperi daca te incadrezi in buget.

Tratarea tulburarilor psihice precum depresia sau anxietatea este foarte importanta intrucat pe fondul acestora pot aparea tot felul de dependente, printre care si cea de cumparaturi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0