Ciroza si alte consecinte ale dependentei de alcool

Dependența de alcool are consecințe nedorite asupra sănătății atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Dintre acestea, ciroza este o complicație frecventă în rândul alcoolicilor, care din păcate are un singur tratament: transplantul de ficat.
 
Atunci când în organism pătrunde o cantitate mai mare de alcool decât poate fi metabolizată, excesul se duce direct în sânge, fiind apoi recirculat în tot organismul. Funcțiile organelor sunt afectate și pot apărea o serie de complicații – cel puțin 60 de probleme de sănătate pot apărea pe fondul consumului abuziv de alcool, atrag atenția specialiștii.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Consumul de alcool și bolile hepatice

Alcoolul este un factor de risc major pentru bolile hepatice în general și pentru ciroza hepatică în special. Mortalitatea din cauza cirozei hepatice a fost în creștere în Statele Unite ale Americii (SUA) și Europa, mai mult la femei decât la bărbați. Consumul de alcool este parțial responsabil, dar boala hepatică este din ce în ce mai recunoscută ca o boală multifactorială.
 
Importanța alcoolului în etiologia bolii hepatice a condus la stabilirea unor coduri diferite pentru categoriile de boli hepatice, care sunt considerate a fi cauzate în primul rând de alcool. 
 
Astfel, Clasificarea Internațională a Bolilor recunoaște mai multe forme de boală hepatică alcoolică, uneori considerate stadi care variază de la steatoza hepatică alcoolică (ficat gras) relativ ușoară și reversibilă și hepatita alcoolică, la fibroza alcoolică și scleroza hepatică și în continuare la stadii severe și ireversibile, cum ar fi ciroza hepatică alcoolică și insuficiența hepatică alcoolică. Consumul de alcool, în special consumul intens de-a lungul timpului, a fost considerat crucial în etiologia și progresia acestor boli. Cu toate acestea, bolile hepatice sunt multifactoriale, iar consumul de alcool poate juca un rol în progresia tuturor tipurilor de ciroză și chiar o băutură pe zi pot avea un efect asupra incidenței cirozei hepatice 1.  

Efectele alcoolului asupra sănătății

Ficatul gras

Ficatul este cel care metabolizează alcoolul, de aceea acest organ este cel mai expus pericolelor.  Numit și steatoză, ficatul gras este cel mai incipient stadiu al bolii hepatice asociate cu alcoolul și cea mai frecventă tulburare hepatică legată de alcool. Se caracterizează printr-o acumulare excesivă de grăsime în interiorul celulelor hepatice, ceea ce îngreunează funcționarea ficatului. De obicei, nu există simptome, deși ficatul poate fi mărit și pacientul poate experimenta disconfort abdominal superior pe partea dreaptă. Ficatul gras apare destul de des la aproape toți oamenii care consumă alcool în exces.  

Ciroză

 În timp, boala ficatului gras poate duce la inflamație. Inflamația pe termen lung a ficatului, adică hepatita alcoolică, poate cauza fibroză hepatică. Fibroza este prima etapă a cicatricii hepatice. Când țesutul cicatricial se acumulează și preia cea mai mare parte a ficatului, se numește ciroză.
 
Ciroza este afecțiunea care împiedică ficatul să își îndeplinească funcțiile și care se tratează numai prin transplant hepatic. Ciroza se referă la înlocuirea țesutului hepatic normal cu țesut cicatricial neviu. Între 10 și 20% dintre consumatorii de alcool dezvoltă ciroză, de obicei după 10 sau mai mulți ani de consum abuziv. 
 
Simptomele cirozei sunt:
 

  • Acumularea de lichid în abdomen (ascita)
  • Hipertensiune arterială în ficat (hipertensiune portală)
  • Sângerare din venele din esofag (varice esofagiene)
  • Schimbări de comportament și confuzie
  • Splina mărită

 
Ciroza cauzată de alcool poate fi o boală care pune viața în pericol. Un studiu recent arată că consumul de alcool poate provoca necroinflamație hepatică și agravarea hipertensiunii portale la pacienții cu ciroză 2. În această analiză retrospectivă de cohortă, au fost implicați 44.349 de veterani din SUA cu ciroză din cauza bolii hepatice asociate alcoolului, infecției cronice cu virusul hepatitei C (VHC) sau a bolii hepatice grase non-alcoolice care au completat un chestionar de identificare a tulburărilor care apar în urma consumului de alcool în 2012. Nivelul consumului de alcool a fost clasificat ca: nici unul, nivel scăzut sau nesănătos.  
 
Consumul excesiv de alcool a fost frecvent la pacienții cu ciroză și a fost asociat cu riscuri mai mari de mortalitate și decompensare a cirozei la pacienții cu ciroză din cauza infecției cronice cu virusul hepatitei C (VHC) și ciroză din cauza bolii hepatice asociate alcoolului. 

Psihoza alcoolică

Cunoscută și sub denumirea de halucinoză alcoolică, psihoza alcoolică se referă la simptomele de psihoză pe care o persoană le poate experimenta în timpul sau la scurt timp după ce consumă o cantitate excesivă de alcool.
 
Consumul de alcool nu poate provoca schizofrenie, dar psihoza alcoolică poate duce la simptome similare. Afecțiunea imită adesea schizofrenia și poate provoca simptome care apar brusc și trec în câteva zile sau săptămâni. Deși afecțiunea este relativ rară, intoxicația cu alcool, sevrajul alcoolic și consumul abuziv de alcool îndelungat au potențialul de a duce la psihoză alcoolică.

Complicații cardiovasculare 

Consumul excesiv și îndelungat de alcool poate cauza probleme și la nivelul inimii. Printre problemele cardiace apărute din cauza alcoolismului se numără: cardiomiopatia, aritmiile, accidentul vascular cerebral sau hipertensiunea.

Anemia 

Consumul abuziv de alcool determină scăderea numărului de globule roșii din sânge. Astfel, se instalează anemia care se manifestă prin oboseală, amețeli, leșin și paloare.
 
Citeste si Cum recunosti dependenta de alcool si cum o tratezi
 

Pancreatita 

Consumul excesiv de alcool poate cauza și pancreatită, adică inflamarea pancreasului. Această condiție necesită spitalizare și este extrem de dureroasă. 
Inflamația este probabil legată de activarea prematură a proenzimelor pancreatice, expunerea cronică la acetaldehidă și alte activități chimice din pancreas care apar din cauza leziunilor legate de consumul excesiv de alcool.
 
Peste 70% dintre toate cazurile diagnosticate de pancreatită apar la persoanele care suferă de dependență de alcool.

Probleme gastrointestinale 

Consumul excesiv de alcool poate duce, de asemenea, la probleme digestive. Acest lucru se datorează în mare parte daunelor cauzate de inflamație care interferează secreția de acid gastric. Potențialele probleme digestive includ:

  • ulcere și sângerări
  • arsuri la stomac și reflux gastroesofagian
  • umflare, cum ar fi esofagită, gastrită și duodenită

Osteoporoza 

Consumul abuziv de alcool, mai ales în tinerețe, poate afecta sănătatea sistemului osos, crescând riscul de osteoporoză la bătrânețe. Osteoporoza se referă la o scădere a densității osoase, ceea ce face oasele mai poroase și mai slabe, crescând riscul de fracturi.  

Alcoolul interferează cu echilibrul calciului, producția de vitamina D și nivelurile de cortizol, cauzând o potențială slăbire a structurii osoase. Deoarece alcoolul poate afecta coordonarea, poate crește și riscul unei căderi care ar putea provoca o fractură.

Cancer 

Dependența de alcool crește riscul de instalare a mai multor tipuri de cancer, inclusiv pe cel de cancer al cavității bucale, cancer la nivelul esofagului, stomacului, cancer la ficat, cancer de colon, rectal ori cancer la sân. Alcoolul în sine, dar și substanțele obținute după metabolizarea acestuia, contribuie la creșterea riscului de cancer.

Demența 

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, creierul își reduce dimensiunile cu până la 1,9% din volumul sau la fiecare 10 ani. Însă consumatorii de alcool accelerează procesul de reducere a dimensiunilor anumitor regiuni din creier, responsabile cu memoria. Așadar, consumul de alcool poate favoriza instalarea dementei.

Scăderea imunității 

Băuturile alcoolice consumate în mod frecvent și în cantități mari pot slăbi sistemul imunitar, mărind astfel riscul de îmbolnăvire. Alcoolicii sunt mai expuși riscului de a face infecții precum pneumonia sau tuberculoza, în comparație cu persoanele care nu consumă alcool. Chiar și o banală beție încetinește funcționarea sistemului imunitar pe o perioadă de până la 24 de ore – în acest timp, organismul este vulnerabil în fața bolilor. 

Depresie 

Consumul îndelungat și excesiv de alcool favorizează depresia, în aceeași măsură în care depresia poate favoriza consumul de alcool.

Guta 

Guta este cauzată de acumularea de cristale de acid uric la nivel articular. Cu toate că este o afecțiune ereditară, guta poate fi declanșată sau agravată de consumul de alcool.

Leziuni cerebrale și accidente

Alcoolul poate avea un efect toxic asupra sistemului nervos central (SNC). În plus, deoarece este un deprimant al sistemului nervos central, poate provoca dificultăți în abilitățile de gândire și de coordonare. Acest lucru poate crește riscul unei leziuni cerebrale traumatice în urma unei căderi sau a unui accident. 
 
Supraconsumul regulat de alcool de-a lungul mai multor ani poate duce, de asemenea, la dezvoltarea leziunilor cerebrale legate de alcool (ARBD). Acest lucru poate duce la o afecțiune neurodegenerativă numită sindrom Wernicke-Korsakoff, care poate provoca probleme de vedere, probleme cu mersul, confuzie, pierderi severe de memorie și dificultăți în sarcinile de zi cu zi.

Malnutriție și deficiențe de vitamine

Alcoolismul poate duce, de asemenea, la malnutriție și deficiențe de vitamine. Deficiențele nutriționale sunt frecvente în cazul consumului excesiv de alcool. Deși acest lucru se poate datora parțial unor alegeri alimentare nesănătoase, metabolismul ineficient al nutrienților probabil joacă, de asemenea, un rol important. Consumul excesiv de alcool provoacă leziuni și inflamații la nivelul mucoasei stomacului și tractului digestiv, ceea ce poate reduce capacitatea organismului de a absorbi vitaminele. 
 
Dependența de alcool are efecte devastatoare asupra organismului, de aceea e indicat să fie prevenită și tratată. Tratarea dependentei de alcool este anevoioasă, însă atâta timp când pacientul înțelege cât de gravă este problema sa, va reuși să facă față tuturor provocărilor și greutăților cu ajutor de specialitate.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Alcohol consumption and risk of liver cirrhosis: a systematic review and meta-analysis”, Am J Gastroenterol. 2019 Oct; 114(10): 1574–1586., Michael Roerecke, Afshin Vafaei, Omer SM Hasan, Bethany R Chrystoja, Marcus Cruz, Roy Lee, Manuela G Neuman, Jürgen Rehm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6776700/
2 Studiul „Associations Between Alcohol Use and Liver-Related Outcomes in a Large National Cohort of Patients With Cirrhosis”, Hepatology Communications, Volume5, Issue12
December 2021, Meredith M. Pearson,Nicole J. Kim,Kristin Berry,Andrew M. Moon,Feng Su,Philip Vutien,Pamela K. Green,Emily C. Williams,George N. Ioannou
https://aasldpubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hep4.1776
American Liver Foundation - Alcohol-Related Liver Disease
https://liverfoundation.org/liver-diseases/alcohol-related-liver-disease/
Nationl Library of Medicine - Alcoholic Pancreatitis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537191/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0