Ciroza si alte consecinte ale dependentei de alcool

Dependenta de alcool are consecinte nedorite asupra sanatatii atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Dintre acestea, ciroza este o complicatie frecventa in randul alcoolicilor, care din pacate are un singur tratament: transplantul de ficat.

Atunci cand in organism patrunde o cantitate mai mare de alcool decat poate fi metabolizata, excesul se duce direct in sange, fiind apoi recirculat in tot organismul. Functiile organelor sunt afectate si pot aparea o serie de complicatii – cel putin 60 de probleme de sanatate pot aparea pe fondul consumului abuziv de alcool.

Cosecintele dependentei de alcool

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ciroza si alte boli hepatice – ficatul este cel care metabolizeaza alcoolul, de aceea acest organ este cel mai expus pericolelor. Boala de ficat gras alcoolic apare pe fondul consumului de alcool. Aceasta determina acumularea de grasimi la nivelul acestui organ, iar in timp poate duce la inflamatie. Inflamatia pe termen lung a ficatului, adica hepatita alcoolica, poate cauza fibroza hepatica, care la randul ei se transforma, in timp, in ciroza.

Ciroza este afectiunea care impiedica ficatul sa isi indeplineasca functiile si care se trateaza numai prin transplant hepatic.

Complicatii cardiovasculare – consumul excesiv si indelungat de alcool poate cauza probleme si la nivelul inimii. Printre problemele cardiace aparute din cauza alcoolismului se numara: cardiomiopatia, aritmiile, accidentul vascular cerebral sau hipertensiunea.

Anemia – consumul abuziv de alcool determina scaderea numarului de globule rosii din sange. Astfel, se instaleaza anemia care se manifesta prin oboseala, ameteli, lesin si paloare.

Pancreatita – consumul excesiv de alcool poate cauza si pancreatita, adica inflamarea pancreasului. Aceasta conditie necesita spitalizare si este extrem de dureroasa. Peste 70% dintre toate cazurile diagnosticate de pancreatita apar la persoanele care sufera de dependenta de alcool.

Probleme gastrointestinale – alcoolul poate cauza ulcer, reflux gastroesofagian, precum si gastrita. Asta pentru ca alcoolul afecteaza sucurile gastrice si procesul de digestie.

Osteoporoza – consumul abuziv de alcool, mai ales in tinerete, poate afecta sanatatea sistemului osos, crescand riscul de osteoporoza la batranete. Osteoporoza determina cresterea riscului de fracturi.

Cancer – dependenta de alcool creste riscul de instalare a mai multor tipuri de cancer, inclusiv pe cel de cancer al cavitatii bucale, cancer la nivelul esofagului, stomacului, cancer la ficat, cancer de colon, rectal ori cancer la san. Alcoolul in sine, dar si substantele obtinute dupa metabolizarea acestuia, contribuie la cresterea riscului de cancer.

Dementa – pe masura ce inaintam in varsta, creierul isi reduce dimensiunile cu pana la 1,9% din volumul sau la fiecare 10 ani. Insa consumatorii de alcool accelereaza procesul de reducere a dimensiunilor anumitor regiuni din creier, responsabile cu memoria. Asadar, consumul de alcool poate favoriza instalarea dementei.

Scaderea imunitatii – bauturile alcoolice consumate in mod frecvent si in cantitati mari pot slabi sistemul imunitar, marind astfel riscul de imbolnavire. Alcoolicii sunt mai expusi riscului de a face infectii precum pneumonia sau tuberculoza, in comparatie cu persoanele care nu consuma alcool. Chiar si o banala betie incetineste functionarea sistemului imunitar pe o perioada de pana la 24 de ore – in acest timp, organismul este vulnerabil in fata bolilor.

Depresie – consumul indelungat si excesiv de alcool favorieaza depresia, in aceeasi masura in care depresia poate favoriza consumul de alcool.

Guta – guta este cauzata de acumularea de cristale de acid uric la nivel articular. Cu toate ca este o afectiune ereditara, guta poate fi declansata sau agravata de consumul de alcool.

Dependenta de alcool are efecte devastatoare asupra organismului, de aceea e indicat sa fie prevenita si tratata. Tratarea dependentei de alcool este anevoioasa, insa atata timp cand pacientul intelege cat de grava este problema sa, va reusi sa faca fata tuturor provocarilor si greutatilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0