Evolutia cirozei: cele 4 stadii ale bolii

Ciroza hepatica este o complicatie ce apare la nivelul ficatului, in urma inflamatiei indelungate a acestuia. Aceasta afectiune presupune aparitia tesuturilor fibrotice la nivelul ficatului, proces care este ireversibil.

Pe masura ce ciroza avanseaza, tesutul ficatului se deterioreaza treptat si este inlocuit complet de tesuturile fibrotice. De aceeea singura cale prin care ciroza in stadiu avansat poate fi vindecata este transplatul de ficat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Evolutia cirozei se petrece in 4 etape – iata care sunt stadiile cirozei:

Stadiul 1

Primul stadiu al cirozei hepatice este caracterizat de inflamatie, umflarea ficatului, precum si de distrugerea tesuturilor hepatice. De asemenea, in acest stadiu poate creste si tesut conjunctiv anormal. In stadiul 1 al acestei afectiuni, inflamatia si tesutul conjunctiv anormal apar numai in zona care inconjoara principala artera hepatica si canalul biliar. Prin aceasta zona sangele si fluidele patrund in ficat, dar sunt si eliminate.

Stadiul 2

Al doilea stadiu al cirozei este caracterizat de inflamatie, dar apar si fibrozele, adica cicatricile la nivelul ficatului. Fibrozele inlocuiesc treptat tesutul sanatos al ficatului. In acest stadiu nu apar inca simptome pentru ca tesutul hepatic sanatos face inca fata si compenseaza lipsa activitatii tesutului nefunctional. Din pacate, transformarea tesutului sanatos in tesut cicatricial este ireversibila, adica daunele produse ficatului sunt permanente.

Stadiul 3

Pe masura ce ciroza evolueaza, ficatul este din ce in ce mai deteriorat. In acest stadiu al cirozei, fibrozele formeaza legaturi intre ele si dezvolta astfel conexiuni anormale intre artera hepatica, vene si alte vase de sange, cauzand un flux sanguin mai mare si tensiune arteriala marita la nivelul ficatului. Tensiunea arteriala marita a ficatului poarta denumirea de hipertensiune hepatica si este o conditie care poate produce daune serioase ficatului.

Stadiul 4

Stadiul 4 al cirozei este denumit si stadiu terminal, aceasta fiind cea mai avansata forma de ciroza. Dezvoltarea tesutului cicatricial a progresat atat de mult in acest stadiu, incat ficatul nu mai poate functiona normal. Daca celelalte stadii ale cirozei nu sunt asociate automat cu simptome, stadiul avansat al cirozei are o multime de simptome printre care: sangerari la nivelul tractului digestiv, icterul, tulburari mentale precum confuzia, edemul ori prurit accentuat.

 

 

Care este diferenta dintre ciroza compensata si ciroza decompensata

Exista doua tipuri de ciroze: ciroza compensata si ciroza decompensata.

In caz de ciroza compensata, pacientul nu prezinta simptome pentru ca exista suficient tesut hepatic sanatos pentru a indeplini functiile ficatului. Acestea “compenseaza” lipsa activitatii tesutului cicatricial, de aici si denumirea de ciroza compensata.

Netratata, ciroza compensata evolueaza si, la un moment dat, celulele sanatoase nu vor mai putea face fata. Drept urmare, ficatul nu va mai fi capabil sa elimine substantele toxice din organism, In aceasta situatie vorbim deja despre ciroza decompensata care prezinta simptome. Ciroza decompensata poate produce complicatii si poate pune viata pacientului in pericol.

In cazul cirozei compensate nu se observa diferente foarte mari ale valorilor la analizele de sange, in timp ce la ciroza decompensata se observa imediat valorile anormale (albumina are valori mici, proteinele au valori mici, in timp ce bilirubina are valori peste medie).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0