Incidenta cancerului la ficat in randul bolnavilor de ciroza

Cu toate ca una dintre cele mai serioase complicatii ale cirozei este cancerul la ficat, cunoscut si sub denumirea de carcinom hepatocelular, statisticile arata ca numarul bolnavilor de ciroza care fac cancer este destul de mic.

Oamenii de stiinta din Marea Britanie au monitorizat incidenta pe 10 ani a cancerului la ficat in randul pacientilor cu ciroza. Astfel, acestia au descoperit ca doar 4% dintre pacientii cu ciroza au dezvoltat, pe perioada celor 10 ani, carcinom hepatocelular.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un procent de numai 1,2% dintre pacientii cu ciroza alcoolica si 1,1% dintre pacientii cu ciroza din cauze necunoscute vor dezvolta cancer la ficat, in decursul a 10 ani. Incidenta mai mare pe perioada celor 10 ani apare in randul pacientilor care au facut ciroza din cauza hepatitei virale cronice.

Ciroza hepatica apare in ultimul stadiu al oricarei afectiuni cronice a ficatului si reprezinta un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului la ficat. Ciroza apare atunci cand fibrozele de la nivelul ficatului inlocuiesc tesuturile sanatoase ale acestui organ, impiedicand buna functionare a acestuia. Ciroza debuteaza cu o perioada de durata si adesea asimptomatica, denumita ciroza “compensata”, urmata de o faza a bolii care evolueaza mult mai rapid, denumita ciroza “decompensata”. Faza decompensata este insotita de hipertensiune portala, ascite, sangerari, encefalopatie sau icter.

Carcinomul hepatocelular, cea mai comuna forma de cancer la ficat, poate sa apara in orice stadiu al cirozei. Transplantul de ficat este singura posibilitate de vindecare a cirozei si are capacitatea de a imbunatati calitatea vietii, dar si de a o prelungi.

 

Nu se cunoaste foarte bine mecanismul prin care ciroza creste riscul de cancer, insa poate avea legatura cu marirea sanselor ca ADN-ul sa sufere modificari si anomalii in timp ce celulele ficatului, hepatocitele, se multiplica incercand sa repare tesuturile afectate de ciroza. 

Tumorile, in cazul cancerului la ficat, evolueaza prin extindere locala, apoi evolueaza prin metastaza.

 

Cancerul la ficat se situeaza pe al treilea loc atunci cand vine vorba despre numarul de decese cauzate. Incidenta este mai mare in Asia si Africa, acolo unde hepatita B si hepatita C sunt foarte raspandite, dar si netratate corespunzator. Netratate, ambele tipuri de hepatita conduc rapid catre ciroza sau cancer la ficat.

Din fericire, in ultimii ani medicii au reusit sa diagnosticheze timpuriu cancerul la ficat, prin intermediul controalelor de rutina realizate in cazul pacientilor cu afectiuni hepatice.

Pe langa ciroza, exista si alte cauze care cresc riscul de cancer la ficat. Infectiile virale sau intoxicatia cu aflatoxina sunt, de asemenea, factori care cresc riscul de carcinom hepatocelular.

Tratamentul in cazul cancerului la ficat este stabilit de comun acord de o echipa de medici. Transplantul este cea mai buna metoda de tratament pentru pacientii diagnosticati cu carcinom hepatocelular. Pacientul ar trebui sa fie vazut de un medic hepatolog, de un specialist in transplant, de un chirurg specializat in gastroenterologie, dar si de un oncolog si un specialist in ingrijiri paliative. Echipa de specialisti va analiza situatia pentru a vedea daca pacientul este sau nu un candidat viabil pentru transplantul de ficat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0