Speranta de viata a pacientului cu ciroza decompensata

Ciroza decompensata apare in urma evolutiei cirozei din cauza mai multor factori – iata cum afecteaza ciroza decompensata viata pacientului si care este speranta de viata intr-un asemenea stadiu de evolutie a bolii.

Ciroza este afectiunea ce apare la nivelul ficatului in momentul in care pe suprafata acestuia apar tesuturi cicatriciale. Procesul de aparitie a acestor tesuturi este lent si se petrece pe parcursul anilor. Ciroza apare fie ca urmare a unei afectiuni hepatice cronice precum hepatita C, fie in urma consumului excesiv de alcool.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tesuturile cicatriciale aparute la nivelul ficatului sunt permanente si ireversibile. Ciroza are 4 stadii, iar ultimul poate fi fatal. In stadiu 4, ciroza poarta denumirea de ciroza decompensata. Daca pacientul dagnosticat cu ciroza nu urmeaza un tratament adecvat si nu isi schimba stilul de viata astfel incat ficatul sa fie protejat, apare ciroza decompensata si singura varianta de tratament in aceasta situatie este transplantul de ficat. Spre deosebire de ciroza compensata, cea decompensata are simptome.

Simptome ciroza decompensata

  • Aparitia varicelor care sangereaza pe esofag – in urma daunelor severe ce apar la nivelul ficatului, varicele de la nivelul esofagului se largesc si se rup, provocand astfel sangerari. De aceea, pacientii cu ciroza decompensata pot varsa sange ori pot avea scaune inchise la culoare. Sangerarea trebuie neaparat oprita cat mai repede, iar de regula se folosesc medicamentele betablocante.
  • Ascita – ciroza decompensata implica aparitia ascitei, adica a lichidului in cavitatea abdominala. Ascita apare in urma presiunii puse pe sangele din vena porta si intotdeauna aparitia ascitei se petrece dupa ce apar varicele esofagiene. In momentul acesta, prioritatea este sa se elimine lichidul acumulat in abdomen iar pentru asta se folosesc medicamentele diuretice. In  cazurile extreme, medicul poate hotari sa se aspire lichidul.

 

 

  • Encefalopatia hepatica – acest simptom apare, de regula, atunci cand ciroza devine decompensata. Intrucat pacientul cu o asemenea problema are un ficat ce nu mai functioneaza, toxinele din organism nu mai sunt eliminate si acestea pot ajunge la creier, cauzand encefalopatie hepatica. Aceasta se manifesta prin confuzie, probleme de concentrare, tulburari de somn si, in cazuri grave, chiar si coma.
  • Icter sever – intrucat ficatul nu mai functioneaza cum trebuie in caz de ciroza decompensata, nivelul de bilirubina din organism creste in mod semnificativ si astfel apare icterul. Netratat, icterul poate cauza probleme serioase, ba poate pune chiar viata pacientului in pericol.

Speranta de viata in cazul pacientului cu ciroza decompensata

Dupa ce primeste diagnosticul de ciroza decompensata, pacientul are o singura solutie: transplantul de ficat. In timp ce asteapta transplantul, pacientul poate urma un tratament care sa amelioreze simptomele si sa previna aparitia complicatiilor.

Speranta de viata in cazul unui pacient cu ciroza decompensata este de minimum 1 an si maximum 3 ani, in functie de factori precum varsta pacientului, alte afectiuni asociate, aparitia complicatiilor si raspunsul organismului la tratament. 

Pentru a imbunatati calitatea vietii pacientului cu ciroza decompensata, dar si pentru a mari speranta de viata, este extrem de important sa se adopte un stil de viata sanatos. Alimentatia joaca un rol important in aceasta situatie, ideal fiind ca pacientul sa adopte un regim alimentar strict.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0