Uleiul din ficat de cod si uleiul de peste: surse bune de Omega 3

Astazi aducem in discutie doua suplimente nutritive diferite: uleiul din ficat de cod si uleiul de peste (oceanic sau de mare adancime). In cazul in care te intrebi care dintre cele doua este o sursa mai buna de Omega 3, citeste acest articol ce contine informatii esentiale despre beneficiile unice ale acestor grasimi.

Aceste suplimente provin din surse diferite, iar la modul general, se poate spune ca uleiul din ficat de cod este un tip specific de ulei de peste.

Beneficiile pentru sanatatea noastra ale acestor uleiuri provin din continutul lor de acizi grasi Omega 3, despre care se stie ca ajuta multe sisteme din corp si previn numeroase afectiuni.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Corpul uman nu poate produce acizi grasi Omega 3, de aceea trebuie sa ii includem in alimentatia noastra.

Sursa acestor uleiuri

Uleiul de peste este extras, asa cum bine stim, din carnea unor tipuri de peste gras, precum heringul, tonul, ansoa, macroul si somonul.

Uleiul din ficat de cod (dupa cum ne putem da seama din numele sau) provine din ficatul unor pesti din familia Gadide, si anume codul (de Atlantic, de Pacific, etc.). Cele mai folosite variante din care se obtine uleiului din ficat de cod sunt codul de Atlantic si codul de Pacific.

Beneficii ulei de peste

Expertii spun ca 30% din uleiul de peste reprezinta acizi grasi Omega 3 puri. Sa retinem ca uleiul de peste este in special folositor in urmatoarele cazuri:

- pentru sanatatea inimii

- in sarcina

- in alaptare

- pentru sanatatea mintala

- pentru bolile inflamatorii.

Totodata, uleiul de peste pe care il gasim sub forma de suplimente nutritive poate fi de ajutor si in alte aspecte:

- sustine dezvoltarea si functionarea creierului

- reduce circumferinta taliei

- reduce inflamatia si durerea asociate cu artrita reumatoida

- previne afectiunile ce tin de sanatatea mintala pentru persoanele care au un risc mai mare si reduce simptomele de schizofrenie si pe cele ale tulburarii bipolare

- contribuie la sanatatea pielii

- de ajutor in sarcina, in dezvoltarea fetala si in perioadele de alaptare

- sustine buna functionare a ficatului

Beneficii ulei din ficat de cod

Acesta contine niveluri mari de EPA si DHA (doua tipuri de acizi grasi Omega 3), cat si vitaminele A si D si are proprietati antiinflamatoare.

Alte beneficii ale uleiului din ficat de cod, in comparatie cu uleiul de peste, se datoreaza cel mai probabil prezentei vitaminelor A si D. Uleiul din ficat de cod poate sa ajute organismul in mai multe moduri:

- reduce durerea asociata cu artrita reumatoida

- reduce inflamatia din corp

- reduce inflamatia si depresia

- mentine densitatea oaselor

- incurajeaza functionarea creierului la fat, inca din uter

- reduce riscul de diabet de tip 1 cand este folosit in sarcina si la nou-nascuti

- sustine functionarea sistemului imunitar

- previne afectiunile tractului respirator superior

- scade trigliceridele din sange

- scade tensiunea arteriala

- creste cu foarte putine procente colesterolul HDL - numit colesterol "bun"

- previne depunerile de placi de aterom in artere.

Despre toxicitate si continutul de mercur

Un studiu din 2009 a incercat sa determine continutul de mercur si alti poluanti organici persistenti din capsulele umplute cu ulei de peste (din peste marin) si din ficatul de cod de la conserva. Oamenii de stiinta au incercat sa analizeze aceste produse si sa afle daca sunt sigure pentru consum.

Mercurul total a fost determinat prin intermediul unor analize speciale. In capsulele umplute cu ulei de peste, nivelurile totale de mercur au fost cuprinse intre 0,012 si 2,03 nanograme/gram. Toate cele 19 capsule cu ulei de peste analizate pentru continutul de metil mercur au fost sub limita de detectie (adica acea concentratie minima masurabila).

Ce trebuie sa avem in vedere: cele mai mari concentratii de mercur total s-au gasit in ficatul de cod (intr-o conserva au fost 0,223 nanograme/gram).

Procentajul maxim de metil mercur din concentratia totala de mercur a fost descoperita intr-o mostra de ficat de cod (o alta conserva).

Consumul capsulelor cu ulei de peste si ficatului de cod este considerat sigur si oamenii de stiinta spun ca ar trebui incurajat. Insa trebuie sa avem in vedere sursele de unde ne luam acizii grasi Omega 3, pentru a evita o posibila intoxicatie cu mercur. Uleiul de cod, potrivit studiului citat, poate sa fie mai intoxicat cu mercur si alti poluanti din "familia" mercurului, decat uleiul de peste marin, care contine cantitati foarte mici din acest metal.

Expertii mai spun ca unele companii producatoare de suplimente testeaza uleiul de ficat de cod pentru puritate, pe cand altele nu fac acest lucru, asa ca este recomandat sa iti alegi o sursa mai sigura de Omega 3 daca vrei sa optezi pentru acesti acizi grasi, pentru ca provin dintr-o sursa de calitate mai buna si nu prezinta riscuri.

Cu sau fara vitamine?

Chiar daca uleiul din ficat de cod contine si vitamina D, studiile arata ca are un procent ceva mai mare de mercur, asadar anumite categorii de persoane (pacienti) ar trebui sa il evite. Insa poti gasi pe piata suplimente nutritive cu Omega 3 obtinut din ulei de peste oceanic, cu adaos de vitamina D, care le sporeste beneficiile pentru sanatate.

Daca nu vrei sa iei ulei din ficat de cod pentru ca nu ai deficit de vitamina A, poti sa administrezi capsule care au doar ulei de peste si vitamina D.

De ce sa alegi un ulei obtinut din pesti mici?

Principalele toxine care se gasesc in peste sunt mercurul, dioxinele si bifenilii policlorurati. Cantitatea de toxine depinde de tipul de peste si de locul de unde provine. Pesti mari, situati mai sus in lantul trofic, tind sa aiba niveluri mai mari de mercur in comparatie cu pestii mici si de aceea, uleiul obtinut din pestii mici contine mai putine toxine.

[{ads-colesterol-second}]

De retinut!

Cel mai bine este sa iei doar unul dintre aceste uleiuri si nu pe amandoua in aceeasi perioada. Ambele uleiuri au beneficii de pe urma cantitatii de acizi grasi Omega 3, iar uleiul din ficat de cod contine si vitaminele A si D.

Pe de alta parte, retine ca somonul este unul dintre alimentele cele mai bogate in Omega 3, deci suplimentele care contin acest ulei de peste sunt o sursa excelenta de acizi grasi. Si sardinele, si ansoa se afla pe lista alimentelor bogate in Omega 3. Daca ai o dieta prea saraca in nutrienti, intreaba-ti medicul daca este cazul sa iei suplimente cu Omega 3.

In general, ambele uleiuri sunt considerate sigure, insa retine ca tot va trebui sa discuti cu medicul tau inainte sa iei suplimente cu ulei de peste ori cu ulei din ficat de cod.

Ambele pot cauza efecte adverse minore si este posibil sa fie contraindicate in cazul unor pacienti.

Discuta cu medicul pediatru inainte de a administra oricare dintre aceste uleiuri copilului tau. In plus, daca suferi de o afectiune cardiaca sau de o boala a sangelui, ar trebui sa intrebi medicul daca poti lua fie ulei de peste, fie ulei din ficat de cod, pentru a fi sigur ca nu exista interactiuni cu unele medicamente pe care le iei deja.


Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Fish oil and cod liver as safe and healthy food supplements.", publicat in Neuro Endocrinology letters, autori: Smutna M, Kruzikova K, Marsalek P, Kopriva V, Svobodova Z.
  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/omega-3/art-20045614
  • Studiul "Cod liver oil (n-3 fatty acids) as an non-steroidal anti-inflammatory drug sparing agent in rheumatoid arthritis.", publicat in 2008 in Rheumatology (Oxford), autori Galarraga B, Ho M, Youssef HM, Hill A, McMahon H, Hall C, Ogston S, Nuki G, Belch JJ.
  • Studiul "Omega-3 supplementation and non-alcoholic fatty liver disease: a systematic review and meta-analysis.", publicat in 2012 in Journal of Hepatology, autori: Parker HM, Johnson NA, Burdon CA, Cohn JS, O'Connor HT, George J.
  • Articolul "[The effects of the intake of cod liver oil on the blood lipid level, the lipoprotein profile and bleeding time].", publicat in 1989 in Zeitschrift für Ernährungswissenschaft, autori Burchard HU, Tischendorf FW.
  • Studiul "Does fish oil lower blood pressure? A meta-analysis of controlled trials.", publicat in 1993, in Circulation, autori: M C Morris, F Sacks, B Rosner
  • Studiul "Effects of omega-3 fatty acids on serum markers of cardiovascular disease risk: a systematic review.", publicat in 2006 in Atherosclerosis, autori: Balk EM, Lichtenstein AH, Chung M, Kupelnick B, Chew P, Lau J.
  • Studiul "Inhibition of atherosclerosis by cod-liver oil in a hyperlipidemic swine model.", publicat in 1986, in The New England Journal of Medicine, autori: Weiner BH, Ockene IS, Levine PH, Cuénoud HF, Fisher M, Johnson BF, Daoud AS, Jarmolych J, Hosmer D, Johnson MH, et al.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0