Substante benefice pentru sistemul cardiovascular: hesperidina si octacosanolul

Cand vine vorba de sanatatea sistemul cardiovascular, anumite substante pot fi mai indicate decat altele. Astazi ne indreptam atentia asupra a doua dintre acestea: hesperidina si octacosanolul.

Iata doua substante benefice pentru sistemul cardiovascular: hesperidina, utila in cazul insuficientei venoase, si octacosanolul, cu proprietati de scadere a lipidelor din sange.

Hesperidina

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Hesperidina este o substanta chimica din plante, care este clasificata drept bioflavonoid - pe scurt, e un flavonoid. Ea se gaseste in principal in fructele citrice, iar multi oameni o folosesc pe post de remediu pentru anumite afectiuni medicale.

Hesperidina - administrata ca atare sau in combinatie cu alte flavonoide din fructe citrice (cum este diosmina) - este cel mai frecvent folosita pentru afectiunile vaselor de sange, ca de exemplu: hemoroizii, venele varicoase / varicele si proasta circulatie a sangelui (staza venoasa).

Cum functioneaza hesperidina? Expertii spun ca substanta ar putea sa ajute vasele de sange sa functioneze mai bine si ca, totodata, ar putea reduce inflamatia din corp. Nu uita ca hesperidina este una dintre cele mai comune/raspandite flavanone, iar studiile indica faptul ca substanta poate sa ajute la prevenirea afectiunilor cardiovasculare si a cancerului. Cu toate acestea, retine ca dovezile stiintifice sunt in mare parte limitate la studiile efectuate pe animalele de laborator.

Unde o gasesti? Hesperidina este prezenta aproape exclusiv in fructele citrice, in special in portocale si in lamai.

Rezultatele studiilor clinice recente au scos la iveala efectele benefice ale hesperidinei si ale derivatilor ei in tratamentul insuficientei cardiace si in remodelarea cardiaca, in tratamentul ischemiei miocardice si al infarctului miocardic, cat si in tratarea hipertensiunii.

In plus, proprietatile valoroase ale hesperidinei si ale derivatilor ei in tratamentul diabetului si al dislipidemiei, date de efectele antiplachetare si anticoagulante, fac ca aceste substante sa fie considerate buni candidati in tratamentul diverselor afectiuni cardiovasculare, spun oamenii de stiinta, subliniind importanta acestui flavonoid.

Octacosanolul

Octacosanolul este o substanta chimica ce se gaseste in multe plante, inclusiv in trestia de zahar si in uleiul din germeni de grau. Este, din punct de vedere chimic, similar cu vitamina E.

Octacosanolul este folosit, printre altele, in infectiile cauzate de herpes, in afectiunile pielii, in caz de hipercolesterolemie (valorile mari ale colesterolului) si in situatiile in care arterele sunt intarite/rigide (ateroscleroza).

Octacosanolul este un exemplu de nutraceutic, spun expertii. El este prezent in straturile superficiale ale fructelor, in frunzele si coaja multor alimente vegetale, precum si in cerealele integrale.

Cum functioneaza octacosanolul? Expertii spun ca octacosanolul ar putea imbunatati modul in care organismul nostru foloseste oxigenul, insa beneficiile lui nu se opresc aici. Faptul ca sufera de hipercolesterolemie (cand colesterolul ajunge la valori foarte mari) inseamna pentru unii pacienti un risc mare de boala cardiovasculara si de boala neurologica. Avand in vedere aceste pericole, oamenii de stiinta s-au concentrat in ultimii ani pe descoperirea unor substante care sa poata sa scada colesterolul (nivelul anumitor lipide din sange).

Substanta chimica numita octacosanol, care se gaseste in uleiul din germeni de grau, ar putea fi o alternativa la medicamentele prescrise pentru scaderea colesterolului. Expertii spun ca ingerarea unor mici cantitati de octacosanol ar putea sa ofere si alte beneficii pentru sanatate, insa retine un lucru: tratamentele experimentale precum cele cu octacosanol necesita teste suplimentare inainte ca medicii sa poata recomanda folosirea lor in siguranta, pe termen lung.

Uleiul de germeni de grau este administrat de multi oameni, pentru a-si tine colesterolul sub control, insa chiar si asa, cercetarile stiintifice ofera prea putine dovezi pentru acest efect, fiind nevoie de mai multe studii pe aceasta tema.

Au existat, insa, si studii care au documentat efectul pe care octacosanolul il are asupra lipidelor. O cercetare condusa de oamenii de stiinta germani a evaluat efectele extractului de germeni de grau in cazul femeilor sanatoase. Participantele au primit acest supliment in fiecare seara, pe o perioada de 28 de zile.

Concluziile cercetarii publicate in februarie 2008 in revista "Lipids" indica faptul ca, desi octacosanolul nu a scazut nivelul de colesterol circulant, el a reusit, totusi, sa scada markerii colesterolului, cum ar fi acizii biliari. (Sa nu uitam ca exista anumite substante care chiar pot sa scada colesterolul circulant, prin transformarea lui in acizi biliari). Desi rezultatele par promitatoare, acestea au nevoie de confirmare si de mai multe cercetari in domeniu, care sa le ofere greutate.

Policosanolul are efecte asupra colesterolului

Nu confunda octacosanolul cu policosanolul, un termen generic dat unor alcooli cu lant lung, extrasi din anumite plante. Policosanolul este folosit ca supliment nutritiv si a fost derivat, initial, din trestia de zahar.

Cand policosanolul a fost administrat voluntarilor umani, in cadrul unui studiu, s-a observat ca nu are efecte adverse semnificative, asa ca acestia au fost apoi folositi pentru a testa efectele pe care policosanolul le are asupra lipidelor din sange.

Un studiu a fost astfel efectuat pe 38 de voluntari sanatosi, carora li s-a administrat o capsula placebo, 10 mg de policosanol de doua pri pe zi sau 20 mg de doua ori pe zi. Dupa 4 saptamani de studiu, nivelurile serice de colesterol au fost semnificativ reduse intr-o maniera clara pentru oamenii de stiinta. La fel ca in experimentele pe animale, efectele policosanolului au fost legate de reducerea colesterolului LDL (colesterolul rau).

Un alt studiu, efectuat pe pacientii varstnici cu hipercolesterolemie, a aratat rezultate promitatoare. Si in acest caz, colesterolul seric total a scazut semnificativ, sugerandu-se ca policosanolul este un remediu eficient pentru pacientii varstnici cu hipercolesterolemie.

De retinut!

Policosanolul este, de fapt, o combinatie de substante ce seamana cu ceara, obtinuta in general din trestia de zahar. Policosanolul contine intr-o oarecare masura (unii specialisti spun 60%) octacosanol, alaturi de alte substante chimice inrudite. In unele cazuri, termenii " octacosanol " si " policosanol" sunt folositi interschimbabil, insa nu trebuie sa facem confuzie intre cele doua substante.

Ai probleme cu grasimile in sange, si suferi si de diabet? Completează , iar dacă te încadrezi în grupa de risc cardiovascular crescut primești un consult de specialitate GRATUIT!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • WebMD - https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1033/hesperidin
  • Studiul "Review of the flavonoids quercetin, hesperetin, and naringenin. Dietary sources, bioactivities, bioavailability, and epidemiology", publicat in 2004 in Nutrition Research, autor Iris Erlund.
  • Studiul "Molecular mechanisms behind the biological effects of hesperidin and hesperetin for the prevention of cancer and cardiovascular diseases.", publicat in 2015 in Life Sciences, autori: Roohbakhsh A, Parhiz H, Soltani F, Rezaee R, Iranshahi M.
  • WebMD - https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-499/octacosanol
  • Studiul "Octacosanol administration to humans decreases neutral sterol and bile acid concentration in feces.", publicat in 2008 in Lipids, autori Keller S, Gimmler F, Jahreis G.
  • Articolul "Nutraceuticals (3) Octacosanol", publicat in 2000 in The Pharmaceutical Journal, autori Lisa Rapport, Brian Lockwood.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0