Prevenirea si tratarea calculilor biliari

Un studiu recent indica o abordare noua si promitatoare pentru a preveni si trata calculii biliari compusi din colesterol.  Deocamdata, exista o serie de optiuni terapeutice care ajuta la dizolvarea si preventia calculilor biliari.

Acizii biliari orali

  • Acidul ursodeoxicolic sau ursodiolul este utilizat pentru a dizolva calculii biliari la persoanele care nu doresc o intervenție chirurgicală sau nu pot avea o intervenție chirurgicală pentru a elimina litiaza biliară. În timpul tratamentului cu ursodiol pentru dizolvarea calculilor biliari, simptomele de suferință biliară au început să se amelioreze după trei până la șase săptămâni. Ursodiolul este, de asemenea, utilizat pentru a preveni formarea de calculi biliari la persoanele supraponderale care slăbesc foarte repede pot fi utilizați pentru a dizolva pietrele mici și fragmentele de calcul. Cu toate acestea, aceștia funcționează doar într-un mic procent din cazuri și, de obicei, pietrele reapar după întreruperea tratamentului.
  •  Acidul chenodeoxicolic sau Chenodiolul este utilizat pentru tratarea calculilor biliari la anumiți pacienți care vor fi operați la vezica biliară. Chenodiolul este un acid biliar care se găsește în mod natural în organism.Acidul chenodeoxicolic (chenodiol) este un acid biliar primar, sintetizat în ficat și prezent în concentrații mari în bilă, care este utilizat terapeutic pentru dizolvarea calculilor biliari de colesterol. Terapia cronică este asociată cu creșteri tranzitorii ale nivelurilor serice de aminotransferaze la până la 30% dintre pacienți, dar chenodiolul a fost asociat doar cu cazuri rare de leziuni hepatice aparente clinic cu icter.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Rowachol, capsule si picaturi

Se recomanda administrarea de doua sau trei ori pe zi. Este utilizat pentru distrugerea prin dizolvare sau dezintegrare precum şi evacuarea calculilor biliari.

Rowachol stimuleaza secretia biliară şi relaxează canalele biliare. Acest lucru ajută la reducerea spasmelor dureroase ale căilor biliare.Totodată, uşurează eliminarea calculilor biliari prezenţi în vezica biliară împreună cu fierea. În timp de numai 48 de ore, Rowachol poate scadea solubilitatea colesterolului la nivelul vezicii biliare.

Rowachol exista sub forma de capsule sau picaturi care contin α-pinen, β-pinen, mentol, mentonă, borneol, camfen, cineol si ulei de masline.

Asocierea Rowachoului cu un tratament de statine poate genera un risc redus de apariție a calculilor biliari. 

Reacțiile adverse sunt rare și minore. Un număr mic de pacienți au prezentat eructații și gust de mentă după masă. Acestea pot fi reduse sau evitate prin administrarea medicamentului cu 30 minute înainte de mese.

Dieta 

Nu există o modalitate dovedită de a preveni calculii biliari, dar cercetările sugerează câteva posibilități.

  • Mâncați trei mese bine echilibrate zilnic,
  • mențineți o greutate normală
  • faceți exerciții fizice regulate (cel puțin 30 de minute pe zi în majoritatea zilelor săptămânii).

Mai multe studii au asociat consumul moderat de alcool cu un risc mai scăzut de apariție a litiazelor biliare care cauzează simptome. Un studiul  a mai constatat că femeile cu mai multe fibre în alimentația lor și cele care consumau câteva porții de aproximativ  28. grame de nuci pe săptămână au avut mai puține riscuri să aibă nevoie de o intervenție chirurgicală la vezica biliară.

Evitarea alimentelor grase nu va preveni sau scăpa de calculii biliari, dar poate reduce frecvența atacurilor

Studiul CAR 

Potrivit estimarilor actuale, milioane de oameni au sau vor dezvolta calculi biliari. Desi doar un mic procent din aceste persoane cu calculi biliari dezvolta simptome, statisticile arata ca sute de mii de oameni vor fi supusi unei interventii chirurgicale de indepartare a calculilor biliari si multi dintre acesti pacienti vor lua medicamente pentru a tine boala sub control sau pentru a trece printr-o serie de proceduri menite sa ii ajute in dizolvarea calculilor biliari. 

Un studiu publicat in martie 2017 in "The American Journal of Pathology" (Jurnalul American de Patologie) scria despre o noua abordare promitatoare, pentru a preveni si a trata calculii biliari cauzati de colesterol, o afectiune care reduce productia biliara a colesterolului prin activarea receptorilor prezenti in tesuturile ficatului si ale intestinului subtire. Ipoteza este inca in studii si sa speram ca in curand vom avea un produs care sa poata dizolva mai eficient calculii. 

Studiul a indicat că receptorul constitutiv de androstan (CAR) joacă un rol important în menținerea homeostaziei nivelurilor de colesterol și trigliceride, iar activarea acestuia poate reprezenta o nouă abordare pentru tratarea calculilor.

Litiaza biliara, adica acumularea de calculi de colesterol in vezica biliara (popular, "pietre la fiere"), este una dintre cele mai comune boli gastrointestinale si rata de incidenta este in crestere, din cauza standardelor de trai imbunatatite, a unei diete cronice bogate in colesterol si din cauza supra-alimentarii.

Studiul acesta indica faptul ca un receptor (numit "constitutive androstane receptor") joaca un rol important in mentinerea homeostaziei colesterolului si nivelurilor trigliceridelor, iar activarea acestui receptor (abreviat CAR) poate reprezenta o noua abordare in tratarea litiazei biliare (calculilor biliari compusi din colesterol si alti factori).

Activarea receptorului CAR modifica compozitia biochimica a calculilor biliari de colesterol si bila hepatica pentru a obtine efectele care actioneaza impotriva litogenezei (formarii de pietre la fiere). Cercetatorii au comparat soarecii de laborator care au fost saptamanal injectati (timp de 2 saptamani) cu un medicament care stimuleaza activitatea receptorului CAR cu alti soareci carora li s-au administrat injectii cu o substanta neutra, de control. Toti soarecii au fost hraniti apoi fie cu o dieta standard, fie cu o dieta bogata in colesterol/grasimi, care a indus aparitia pietrelor sau calculilor biliari.

Oamenii de stiinta au descoperit ca 94,7% dintre soarecii care nu au fost stimulati cu receptorul CAR au dezvoltat calculi biliari, comparativ cu 33,3% dintre soarecii injectati cu medicamentul care stimula receptorul CAR, cand au fost hraniti cu acea dieta bogata in colesterol si grasimi.

Analiza microscopica a tesuturilor a aratat diferente izbitoare. Vezica biliara a soarecilor care nu au fost tratati cu acel receptor a fost umpluta cu calculi biliari compusi din bila cu cristale agregate de colesterol. Pe de alta parte, soarecii tratati cu receptorul CAR au prezentat o bila transparenta, fara segmente de colesterol. Dupa 2 saptamani in care soarecii de laborator au urmat dieta bogata in colesterol si grasimi, peretii vezicii biliare a soarecilor din grupul de control au prezentat o dovada clara de inflamatie, care nu s-a observat in grupul tratat cu receptorul CAR.

Stimularea receptorului CAR produce si beneficii conexe, inclusiv conversia sporita a colesterolului in acizi biliari si cresterea reabsorbtiei de acid biliar. In mod colectiv, se pare ca receptorul CAR joaca un rol important in mentinerea homeostaziei colesterolului, acizilor biliari si a nivelului trigliceridelor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ramane de vazut daca acest receptor CAR va fi un aliat nou in prevenirea si tratarea calculilor biliari cauzati de colesterol la om.

 

Sursa foto: Shutterstock

Constitutive Androstane Receptor Differentially Regulates Bile Acid Homeostasis in Mouse Models of Intrahepatic Cholestasis, 2018,

Kang Ho KimJong Min ChoiFeng LiBingning DongClavia Ruth Wooton-KeeArmando ArizpeSayeepriyadarshini AnakkSung Yun JungSean M. HartigDavid D. Moor

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0