Este intotdeauna necesara interventia chirurgicala pentru calculii biliari?

Un studiu sugereaza ca indepartarea colescistului nu este intotdeauna necesara in caz de pancreatita acuta de cauza biliara.

 

Pancreatita de cauza biliara apare atunci cand unul sau mai multi calculi biliari raman blocati in canalul pancreasului. Prin urmare, enzimele pancreatice raman in pancreas si nu mai ajung in intestinul subtire ca sa ajute la digestie. In aceasta situatia, apar inflamatiile si durerile, potrivit Colegiului American de Gastroenterologie. Tratamentul standard este indepartarea colecistului in maximum 30 de zile pentru a preveni recurenta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiul a cuprins informatii de la mai mult de 17.000 de cazuri de pancreatita de cauza biliara din Statele Unite. Studiul s-a desfasurat intre 2010 si 2013. Toti pacientii beneficiau de asigurare de sanatate privata si aveau mai putin de 65 de ani. 78% dintre acestia urmasera procedura de indepartare a colecistului in perioada recomandata de 30 de zile de la prima spitalizare. Studiul a aratat ca mai putin de 10% dintre pacienti au revenit la spital cu pancreatita. Din cei peste 3.700 de pacienti care nu au urmat procedura chirurgicala de indepartare a colecistului in urmatoarele 30 de zile, aproximativ 1.200 au recurs la aceasta in urmatoarele sase luni. Dar aproximativ 2.500 de pacienti, care nu au urmat procedura chirurgicala de indepartare a colecistului in urmatoarele 30 de zile, nu au recurs la operatie in urmatorii patru ani.

Nu este clar de ce unii pacienti care initial nu si-au indepartat colecistul, au dezvoltat pancreatita, in timp ce ceilalti nu. Potrivit autorilor studiului, este nevoie de mai multe cercetari pentru a raspunde la aceste intrebari.

 

 
 

 

„Aceste constatari ne sugereaza ca ar exista o alta modalitate de evitare a operatiei de indepartare a colecistului” a declarat liderul echipei de cercetare, Susan Huftless, profesor asistent de medicina la Scoala de Medicina a Universitatii Johns Hopkins din Baltimore. „Acest studiu a aratat ca medicina evolueaza, este important sa reflectam asupra oportunitatilor de perfectionare a ingrijirilor medicale”, a spus aceasta intr-un comunicat al universitatii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cu toate acestea, autorii studiului nu garanteaza pentru schimbarea in practica. „Personalizarea momentului potrivit pentru indepartarea colecistului este inca o ipoteza si trebuie testata in cadrul unor studii riguroase. Deocamdata, exista dovezi clare potrivit carora recomandarile respective sunt benefice pacientilor si trebuie urmate” a conchis Hutfless.

Tratamentul de dizolvare si prevenirea formarii pietrelor biliare

Acizii biliari orali

  • Acidul ursodeoxicolic sau ursodiolul este utilizat pentru a dizolva calculii biliari la persoanele care nu doresc o intervenție chirurgicală sau nu pot avea o intervenție chirurgicală pentru a elimina litiaza biliară. În timpul tratamentului cu ursodiol pentru dizolvarea calculilor biliari, simptomele de suferință biliară au început să se amelioreze după trei până la șase săptămâni. Ursodiolul este, de asemenea, utilizat pentru a preveni formarea de calculi biliari la persoanele supraponderale care slăbesc foarte repede pot fi utilizați pentru a dizolva pietrele mici și fragmentele de calcul. Cu toate acestea, aceștia funcționează doar într-un mic procent din cazuri și, de obicei, pietrele reapar după întreruperea tratamentului.
  •  Acidul chenodeoxicolic Chenodiolul este utilizat pentru tratarea calculilor biliari la anumiți pacienți care vor fi operați la vezica biliară. Chenodiolul este un acid biliar care se găsește în mod natural în organism.Acidul chenodeoxicolic (chenodiol) este un acid biliar primar, sintetizat în ficat și prezent în concentrații mari în bilă, care este utilizat terapeutic pentru dizolvarea calculilor biliari de colesterol. Terapia cronică este asociată cu creșteri tranzitorii ale nivelurilor serice de aminotransferaze la până la 30% dintre pacienți, dar chenodiolul a fost asociat doar cu cazuri rare de leziuni hepatice aparente clinic cu icter.

Rowachol capsule, de doua sau trei ori pe zi, timp de numai 48 de ore, Rowachol poate scadea solubilitatea colesterolului la nivelul vezicii biliare.

Utilizarea pe termen lung a statinei a fost asociată cu un risc redus de apariție a calculilor biliari

 

Sursa foto: Shutterstock

Nutrition, Dietary Fibers, and CholelithiasisR. Sharma, R.K. Tandon, in Bioactive Food as Dietary Interventions for Liver and Gastrointestinal Disease, 2013

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0