Reguli generale de preparare si consum a alimentelor in colecistita cronica

Cerealele si fainoasele se recomanda utilizate sub forma de supe mucilaginoase, in combinatie  cu lapte sau branza slaba sub forma de budinci de orez sau gris. Nu se recomanda consumul de paine calda, proaspata, de cereale cu continut crescut de zahar, cacao si grasimi, si nici produse de patiserie si cofetarie din comert, cu unt, untura, margarina, etc.

Lactatele se consuma sub formă de lapte dulce simplu degresat sau asociat cu ceai, fainoase cu lapte, lapte de pasare.

Carnea si derivatele. Se prefera carnea alba de curcan, pui, peste sau fructe de mare, fripta la gratar, inabusita la cuptor sau fiarta rasol, ori tocata (data prin masina de tocat de doaă ori, dar fara ceapa, fara condimente si neprajita). Nu se recomanda consumarea carnii sub forma prajita, fezandata, afumata, piftie sau de animal batran. Carnea slaba se poate consuma de asemenea sub forma de supa de carne, fara grasimi, cu lamaie sau bors in cantitate moderata. Condimentarea carnii se va face de preferat cu diverse verdeturi proaspat tocate. Se recomanda adaugarea de bucati de carne sau branza moale tocate cat mai marunt in diverse salate, sosuri, supe.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ouale se recomanda a se consuma fierte moi, sub forma de ochiuri in apa, prin adaugare la diverse mancaruri (ciorbe, supe), in budinci, sufleuri, mai ales albusul. Galbenusul se recomanda in cantitate cat mai mica, maxim 2-3/saptamana.

Legumele sunt recomandate  fierte, pregatite ca supe, soteuri, sufleuri, budinci, pireuri, salate, peste care se poate adauga lapte, iaurt degresat, branza rasa, carne slaba maruntita, etc. 

Nu se recomanaă folosirea sau prepararea legumelor cu adaos de grasimi, sub forma de rantasuri, si nici a legumelor celuloza dura in stare cruda (ridichi, ceapa, usturoi, varza, conopida, castraveti, gulii, etc), si nici sub forma de supe creme cu smantana sau branzeturi grase.

Fructele se pot consuma bine coapte, in compoturi moderate indulcite, sub forma de piure sau smoothie, inghetata de fructe cu iaurt degresat, gem fara semite, spuma de fructe.

Grasimile se folosesc sub forma de uleiuri crude la salate, unt proaspat in cantitate limitata (maxim 10 gr/zi), sosuri cu continut redus de grasimi si putin condimentat, de preferat din iaurturi degresate. Nu se vor consuma sosuri grase si nici condimentate, prajeli, rantasuri, maioneze.

Deserturile se prepara sub forma de prajituri de casa cu fructe, branza degresata sau orez, cu aluat uscat sau fiert, pandispan, biscuiti ori clatite cu continut redus de grasimi. Nu se recomanda pregatirea deserturilor cu grasimi, untura, galbenusuri, cacao in exces si nici prin prajit (gogosi)

Combinaţii de alimente recomandate in colecistita cronica

Carnea fiarta, inabusita sau sub forma de perisoare dietetice se serveste cu o garnitura de legume sub forma de pireuri, soteuri, la abur sau inabusite la cuptor.

Legumele pot fi servite sub forma de soteuri, pireuri la care se poate adauga inainte de consum ulei sau putin unt, branza rasa, ou (albus), alaturi de budinci sau sufleuri preparate in baia de apa.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Zarzavaturile vor fi bine fierte, zeama se poate ingrosa cu gris sau orez. Se pot folosi chiar zarzavaturi  crude in funcţie de toleranţa fiecarui individ. Sosurile se prepara cu ulei crud, niciodată incins,  iar fainoasele de asociaza foarte bine cu lapte sau cu legume.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0