Pestele gras si acizii grasi Omega 3: beneficii pentru sanatate

Medicii nutritionisti spun ca pestele este o sursa excelenta de proteine si, spre deosebire de produsele grase din carne, pestele nu este bogat in grasimi saturate. Totodata, pestele este o sursa buna de acizi grasi esentiali Omega 3, despre care poti citi mai multe aici.

Acizii grasi Omega 3, ne mai spun expertii, au beneficii atat pentru inima persoanelor sanatoase, cat si pentru inima pacientilor cu risc mare de a dezvolta (sau care au deja) boli cardiovasculare.

Cercetarile au aratat ca acizii grasi Omega 3 (pe care ii gasesti si in pestele gras de mare adancime) scad riscul de aritmii, ceea ce poate duce la deces subit. In plus, acizii grasi Omega 3 scad valorile trigliceridelor, incetinesc rata de dezvoltare a placii ateromatoase si reduc (in mica masura) tensiunea arteriala.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Expertii recomanda sa mancam peste gras de cel putin doua ori pe saptamana

Asociatia Americana a Inimii recomanda consumul de peste (in special de peste gras, de mare adancime), de cel putin doua ori pe saptamana - adica doua portii. Fiecare portie ar fi bine sa aiba 100 de grame (carnea gatita). Pestele gras (somonul, macroul, heringul, pastravul, sardinele si tonul) este bogat in acizi grasi Omega 3.

Sistemul cardiovascular si inima au de beneficiat

Expertii americani spun ca un consum sporit de Omega 3 din alimente este de preferat, asa ca ne indeamna sa mancam macar doua portii de peste pe saptamana. Chiar si asa, este posibil ca pacientii cu cardiopatie ischemica (numita si boala coronariana) sa nu obtina doar din alimentatie o cantitate suficienta de Omega 3, asa ca acesti pacienti ar trebui sa discute cu medicul lor despre folosirea suplimentelor (doar daca nu exista alte tratamente medicamentoase care ar interactiona cu acesti acizi grasi). Iar pentru pacientii cu hipertrigliceridemie (trigliceridele crescute), dozele de Omega 3 mai mari, stabilite de medic, ar putea fi de ajutor.

Omega 3, doar sub supravegherea medicului

Este extrem de important sa retinem ca pacientii care iau mai mult de 3 grame de acizi grasi Omega 3 din capsule (suplimente) ar trebui sa faca acest lucru doar la recomandarea si sub supravegherea medicului curant, pentru ca se stie ca dozele mari ar putea cauza sangerari excesive la anumiti pacienti (mai ales la pacientii care iau medicamente anticoagulante).

Acizii grasi Omega 3 pot reduce factorii de risc pentru bolile coronariene

Oamenii de stiinta au asociat, in urma a numeroase studii, acizii grasi Omega 3 cu numeroase beneficii pentru sanatatea inimii si a sistemului cardiovascular. Aceste beneficii trebuie intelese foarte bine, pentru a nu exista riscuri pentru anumite grupuri de pacienti.

Trigliceridele - Exista numeroase studii care au aratat ca Omega 3 pot produce o reducere majora in valorile trigliceridelor, de regula, o scadere cu 15-30%.

Tensiunea arteriala (un alt factor de risc) - Omega 3 pot reduce valorile tensiunii arteriale in randul pacientilor care au hipertensiune.

Colesterolul HDL (numit si colesterol "bun") - Omega 3 sunt grasimi care pot creste nivelul de colesterol HDL, mai arata studiile.

Cheagurile de sange - Acizii grasi Omega 3 pot impiedica plachetele sangvine (trombocitele) din sange sa se acumuleze si sa formeze un tromb. Cu alte cuvinte, acest lucru ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange care pot fi periculoase.

In privinta colesterolului "rau" (cum mai este numit colesterolul LDL), dovezile stiintifice sunt mixte. Unele studii arata ca Omega 3 cresc colesterolul LDL, fiind, pana la urma, vorba de niste grasimi, asa ca nu trebuie sa facem exces.

Ideea pe care trebuie sa o retii: este ca este bine sa mancam peste gras, bogat in Omega 3, macar de doua ori pe saptamana. In plus, Omega 3 au efecte benefice asupra factorilor de risc in bolile cardiovasculare, insa aceste grasimi bune nu pot impiedica evenimentele de tipul infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral (AVC).

Alimente bogate in acizi grasi Omega 3 pe care le poti manca mai des: somonul, uleiul din ficat de cod, sardinele, ansoa, semintele de in, semintele de chia, nucile romanesti.

 


Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Omega-3 fatty acids and hypertriglyceridemia in HIV-infected subjects on antiretroviral therapy: systematic review and meta-analysis.", publicat in 2011 in HIV Clinical Trials, autori Oliveira JM, Rondó PH.
  • Studiul "Benefits of fish oil supplementation in hyperlipidemia: a systematic review and meta-analysis.", publicat in 2009 in International Journal of Cardiology, autori Eslick GD, Howe PR, Smith C, Priest R, Bensoussan A.
  • American Heart Association - https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/fish-and-omega-3-fatty-acids

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0