Consumul de pește, benefic pentru persoanele cu boli cardiovasculare [studiu]

Două porții de pește pe săptămână scad riscul de deces la persoanele cu boli cardiovasculare, arată rezultatele unui studiu realizat la Universitatea McMaster din Ontario.

Bolile cardiovasculare sunt prima cauză de deces la nivel mondial, iar cunoașterea factorilor de risc este esențială pentru prevenirea lor. Uneori, bolile de inimă pot fi „tăcute”: nu dau simptome și sunt diagnosticate târziu, când persoana face un atac de cord, insuficiență cardiacă sau aritmie.

 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Valorile prea mari ale tensiunii arteriale, colesterolul mărit și fumatul sunt cei mai importanți factori de risc pentru bolile de inimă, sute de milioane de oameni având cel puțin unul dintre acești trei factori. Unele afecțiuni și alegeri de viață pot, de asemenea, să crească riscul cardiovascular și anume diabetul, kilogramele în plus, alimentația dezechilibrată, lipsa de activitate fizică și consumul excesiv de alcool. 

Consumul de pește oferă beneficii cardiacilor

Într-un studiu¹ canadian, echipa de cercetare a efectuat o analiză a patru studii mari, care au inclus 191.558 de participanți din 58 de țări. Savanții au examinat consumul de pește în rândul participanților, precum și decesele și evenimentele cardiovasculare majore, cum ar fi infarctul, accidentul vascular cerebral, insuficiența cardiacă și moartea subită. 

Ceea ce au descoperit aceștia în analiza datelor a fost că la persoanele cu boli cardiovasculare existente, cei care au consumat cel puțin 175 de grame de pește pe săptămână (deci aproximativ două porții) au avut un risc mai mic de deces și boli cardiovasculare majore. Cu toate acestea, în rândul persoanelor fără boli cardiovasculare existente, consumul de pește nu a părut să ofere niciun beneficiu.

În plus, tipul de pește care a avut cel mai mare beneficiu a fost acela care conținea cantități mai mari de acizi grași Omega 3, un tip de grăsimi nesaturate, care includ EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic). Acizii grași Omega 3 pot reduce inflamația organism, scăzând astfel riscul de boli cardiovasculare la persoanele care au deja un risc ridicat, spun oamenii de știință.

Astfel, se poate spune că aportul moderat de pește poate oferi o oarecare protecție pentru cardiaci, iar studiul de față poate avea un impact important asupra liniilor directoare în ceea ce privește consumul de pește, în special al soiurilor de pește gras, bogat în Omega-3.

Deși persoanele care prezintă un risc scăzut de boli cardiovasculare pot beneficia, de asemenea, de consumul de pește de două ori pe săptămână, aceste beneficii au fost mai puțin pronunțate în studiu decât cele obținute de persoanele cu risc mai mare, subliniază cercetătorii. De asemenea, oamenii de știință spun că alimentația echilibrată în general  este importantă pentru a menține sistemul imunitar în stare bună și inima cât mai sănătoasă. Pe lângă peștele gras, gen somon, hering, macrou, sardine, adăugarea în alimentație a cantităților moderate de semințele de in și oleaginoase (nuci, migdale, arahide etc.) este utilă pentru sănătatea inimii.

În ceea ce privește suplimentele cu ulei de pește, care sunt adesea susținute ca fiind o modalitate simplă de a suplimenta aportul de acizi grași Omega 3, este important să fie alese pentru administrare unele certificate, de calitate, cu ulei de pește de mare adâncime.

Cum se previn bolile cardiovasculare?

Pentru a evita dezvoltarea unor boli cardiovasculare, este crucial să se țină cont de alimentație, mișcare și păstrarea unei greutăți sănătoase. Un stil de viață sănătos poate reduce riscul de boală cardiovasculară și poate încetini agravarea în cazul persoanelor care deja sunt bolnave.

O dietă echilibrată este recomandată pentru o inimă sănătoasă. O astfel de alimentație include multe legume, fructe, cereale integrale, niveluri scăzute de grăsimi saturate (care se găsesc în alimente precum carne, untură, smântână, prăjituri și biscuiți din comerț) și un consum moderat de grăsimi nesaturate, cum sunt cele din pește gras, nuci, semințe și ulei de măsline. De asemenea, atenție la consumul de sare, acesta nu trebuie să fie mai mare de o linguriță pe zi și la consumul de zahăr (ideal ar fi cel mult o lingură de zahăr pe zi).

Sportul regulat susține sănătatea inimii. Adulților li se recomandă să facă cel puțin 150 de minute de activitate moderată  pe săptămână, cum ar fi mersul cu bicicleta sau mersul pe jos în pas alert. Durata și intensitatea activității fizice pot diferi de la o persoană la alta, dar se mai pot schimba pe măsură ce starea fizică a unei persoane se îmbunătățește. Se recomandă ca aceia care nu au făcut mișcare niciodată sau care au luat o pauză foarte lungă să ceară sfatul medicului când vor să se apuce de sport, mai ales dacă suferă de anumite boli și fac diverse tratamente.

Menținerea unei greutăți sănătoase este, de asemenea, importantă pentru inimă. E indicat ca o persoană supraponderală sau obeză să ceară ajutorul medicului de familie sau al unui nutriționist acreditat pentru a elabora un plan alimentar și de exerciții fizice care să ajute la reducerea numărului suplimentar de kilograme (indicele de masă corporală e bine să fie sub 25) și apoi la menținerea unei greutăți normale pentru înălțimea, vârsta și stilul de activitate al persoanei.

Reducerea alcoolului contribuie la păstrarea sănătății cardiovasculare. E indicat ca persoanele care obișnuiesc să bea alcool să nu depășească anumite limite. Un bărbat nu trebuie să bea mai mult de două pahare cu vin sau bere pe zi, în timp ce o femeie nu trebuie să depășească un pahar. În cazul în care se preferă băuturi spirtoase, acestea trebuie consumate în cantități foarte mici, respectiv 25 ml.

Renunțarea la fumat este extrem de importantă pentru sănătatea inimii, deoarece, printre alte efecte nocive pe care le are în organism, fumatul crește tensiunea arterială, care este factor de risc pentru bolile cardiovasculare.

În cazul în care medicul detectează la un pacient un risc deosebit de mare de a dezvolta o boală cardiovasculară, iar schimbările asociate cu stilul de viață nu sunt suficiente, acesta poate recomanda unele medicamente pentru a reduce acest risc. De exemplu, statine sunt prescrise pentru scăderea nivelului colesterolului din sânge, dozele mici de aspirină sunt indicate pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge și, de asemenea, medicul poate recomanda pastile pentru reducerea tensiunii arteriale.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
JAMA Network - Associations of Fish Consumption With Risk of Cardiovascular Disease and Mortality Among Individuals With or Without Vascular Disease From 58 Countries
https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2777338
1. Studiul „Associations of Fish Consumption With Risk of Cardiovascular Disease and Mortality Among Individuals With or Without Vascular Disease From 58 Countries”, apărut în JAMA Intern Med. Published online March 8, 2021. doi:10.1001/jamainternmed.2021.0036, autori: Deepa Mohan et al.
CDC - About Heart Disease
https://www.cdc.gov/heartdisease/about.htm
NHS - Cardiovascular disease
https://www.nhs.uk/conditions/cardiovascular-disease/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0