Acizii grasi Omega 3 pot reduce riscul de deces in urma infarctului

Cercetatorii spun ca alimentele care contin cantitati mari de acizi grasi esentiali Omega 3 sunt "secretul" pentru a supravietui unui infarct miocardic.

O analiza publicata in 2016, care a folosit 19 studii din 16 tari si care a inclus 45.637 de participanti, a aratat ca alimentele precum pestele gras, nucile si semintele au fost asociate cu un risc cu aproximativ 10% mai mic de infarct miocardic fatal, potrivit unui articol de la British Heart Foundation.

Medicii nutritionisti spun ca un consum de peste gras, care este bogat in acizi grasi Omega 3 (precum sardinele, somonul si macroul) este recomandat, ca parte dintr-o dieta echilibrata si sanatoasa, pentru ca aportul de Omega 3 ajuta la protejarea sanatatii inimii.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Aceasta meta-analiza mai veche intareste recomandarile cercetatorilor britanici si sugereaza ca ar putea fi vorba de mai multe beneficii pentru inima noastra de pe urma consumului de acizi grasi Omega 3, pe care ii gasim atat in surse de origine animala (vezi pestele gras), cat si in surse de origine vegetala (uleiurile obtinute din semintele de in, semintele de rapita si cel de soia).

Chiar daca in trecut expertii de peste hotare recomandau consumul unei portii de peste gras pe saptamana, ca parte dintr-o dieta sanatoasa si echilibrata, intre timp, specialistii au ajuns la concluzia ca este benefic chiar si daca mancam doua portii de peste gras pe saptamana.

Ce beneficii au acizii grasi Omega 3 si de ce sunt buni pentru inima?

Pestele oceanic contine acizi grasi nesaturati, care, atunci cand inlocuiesc acizii grasi saturati precum cei care se gasesc in carnea rosie, ar putea sa aiba anumite beneficii. Principalul nutrient care are foarte multe plusuri sunt acizii grasi Omega 3 din pestele gras.

Acesti acizi grasi numiti Omega 3 sunt un tip de grasimi nesaturate, care pot reduce inflamatia din interiorul organismului. Inflamatia prezenta in corp poate distruge sau deteriora vasele de sange si poate duce la boli cardiovasculare si la accidente vasculare cerebrale.

Acizii grasi Omega 3, asa cum arata studiile, pot sa scada trigliceridele serice, pot sa scada usor tensiunea arteriala, reduc coagularea sangelui, scad riscul de accident vascular cerebral si riscul de insuficienta cardiaca si reduc bataile neregulate ale inimii.

Expertii mai spun ca, prin faptul ca mancam cel putin o portie sau doua de peste gras, pe saptamana (in special peste care este bogat in Omega 3), am putea sa reducem riscul de boala cardiovasculara, in special moartea subita cardiaca.

Conteaza si ce fel de peste ai in farfurie

Pestele gras, cum ar fi somonul, pastravul, macroul, heringul, sardinele si tonul contin cele mai mari cantitati de acizi grasi Omega 3 si, prin urmare, au cele mai multe beneficii pentru sanatatea noastra, insa exista si multe tipuri de fructe de mare care contin cantitati mici de Omega 3.

Ce spun studiile recente despre suplimentele cu Omega 3?

Studiile au aratat de-a lungul timpului ca persoanele care mananca mai mult peste bogat in aceste grasimi (Omega 3) au o rata mai mica in ceea ce priveste problemele inimii si au un risc mai mic de deces de pe urma bolilor cardiace, in comparatie cu persoanele care mananca prea putin peste gras. Insa oamenii care, din cauza dietei moderne, nu reusesc sa manance una sau doua portii de peste gras pe saptamana au la dispozitie o alta solutie: suplimentele cu Omega 3 din uleiul de peste.

In cadrul unui studiu nou publicat in 2019 in revista "New England Journal of Medicine", cercetatorii au raportat ca o versiune foarte purificata de acizi grasi Omega 3 poate sa reduca riscul unui numar mare de evenimente cardiace, inclusiv riscul de infarct miocardic, riscul de accident vascular cerebral si riscul de angina pectorala. De asemenea, Omega 3 pot reduce si riscul de deces de pe urma unor probleme ale inimii.

Versiunea de Omega 3 folosita in acest studiu este aprobata de autoritatile americane din domeniu (FDA, Food and Drug Administration), pentru a trata valorile extrem de mari ale trigliceridelor serice si se vinde in SUA sub forma de capsule.

Intr-un studiu anterior, cercetatorii din Japonia au descoperit ca pacientii cu valori foarte mari ale colesterolului (hipercolesterolemie) care au luat aceste capsule pentru a-si reduce nivelul trigliceridelor, in combinatie cu o statina pentru scaderea colesterolului, au avut un risc cu 19% mai mic de a suferi un eveniment cardiovascular major, in comparatie cu pacientii care foloseau doar tratamentul cu statine.

In privinta studiului recent din "New England Journal of Medicine", rezultatele observate i-au surprins chiar si pe cercetatori, care au stabilit ca participantii sa primeasca fie capsule cu Omega 3, fie capsule placebo. Studiul a inclus peste 8000 de barbati si femei, care au fost urmariti pe o perioada medie de aproape 5 ani. Dupa aceasta perioada, persoanele care au luat capsulele cu Omega 3 de doua ori pe zi au avut un risc cu 25% mai mic de a suferi un infarct miocardic, un accident vascular cerebral, angina pectorala, de a suferi o interventie pe cord cu stenturi sau de deces de pe urma problemelor cardiace, in comparatie cu persoanele carora li s-au administrat capsule placebo.

In prezent, cercetatorii ne atrag atentia ca aceste descoperiri nu se aplica la suplimentele cu ulei de peste care se gasesc in prezent pe piata. Medicamentul folosit in studiu este o formula speciala, ce contine EPA purificat si care este disponibil doar pe baza de prescriptie, dupa cum scrie presa straina. Asa ca nu trebuie sa extrapolam aceste rezultate la suplimentele cu ulei de peste, in general. Numeroasele efecte descoperite in cadrul acestui studiu pot face aluzie la beneficiile neexplorate ale uleiului de peste asupra organismului uman, asa ca viitoarele cercetari pot scoate la iveala mai multe detalii in aceasta privinta.

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore! Nu-ti pune viata in pericol!

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Cardiovascular Risk Reduction with Icosapent Ethyl for Hypertriglyceridemia", publicat in 2019 The New England Journal of Medicine, autori Deepak L. Bhatt, P. Gabriel Steg, Michael Miller, Eliot A. Brinton, Terry A. Jacobson, Steven B. Ketchum, Ralph T. Doyle, Jr., Rebecca A. Juliano, Lixia Jiao, Craig Granowitz, Jean-Claude Tardif, Christie M. Ballantyne. (https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1812792)
  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/omega-3/art-20045614
  • British Heart Foundation - https://www.bhf.org.uk/what-we-do/news-from-the-bhf/news-archive/2016/june/omega-3-may-cut-chances-of-dying-from-a-heart-attack
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0