Ce riscuri reduci daca mananci peste gras de doua ori pe saptamana

Potrivit expertilor de peste hotare, consumand peste gras de doua ori pe saptamana, scade riscul de boli cardiovasculare.

Pestele gras este un aliat important pentru sanatatea noastra si poate ca stiai deja acest lucru, insa cercetarile in ceea ce priveste beneficiile acizilor grasi Omega 3 din fructe de mare si peste de mare adancime reconfirma valoarea pe care consumul de peste o are asupra starii noastre de sanatate, in special cand vine vorba despre pestele gras. Astfel, daca mancam doua portii de peste gras (peste oceanic) pe saptamana, ne protejam de bolile cardiovasculare, potrivit recomandarilor facute de Asociatia Americana a Inimii (AHA).

Dovezile stiintifice in legatura cu beneficiile consumului de peste sunt numeroase, iar Asociatia Americana a Inimii revine acum cu noi sfaturi in aceasta privinta, recomandandu-ne una sau doua mese pe saptamana la care sa avem peste gras (neprajit) sau alte fructe de mare (crustacee), pentru o mai buna sanatate a sistemului cardiovascular. Este o recomandare extrem de pretioasa, mai ales cand cu o portie de peste gras poti inlocui alimente mai putin sanatoase.
 
NEWSLETTER DEDICAT DOC

Volumul de cercetari si dovezi stiintifice a crescut atat de mult in ultimele decenii, spun expertii americani, amintind populatiei ca efectele benefice ale pestelui oceanic si fructelor de mare se extind asupra prevenirii bolilor cardiace, accidentului vascular cerebral, insuficientei cardiace, mortii subite cardiace si insuficientei cardiace congestive.

Pentru beneficiile complete ale consumului de peste, AHA recomanda sa mancam doua portii a cate 100 grame de peste (neprajit), in fiecare saptamana. Chiar daca reusim sa consumam macar o portie de peste gras in fiecare saptamana, si aceasta cantitate este benefica pentru sanatatea cardiovasculara, in comparatie cu absenta pestelui din alimentatia noastra, mai ales daca pestele gras, bogat in Omega 3, inlocuieste alimentele cu un continut mare de grasimi saturate, bogate in sare si in zaharuri.

Continutul de Omega 3 variaza, in functie de tipul de peste

Exista mai multe tipuri de acizi grasi esentiali Omega 3 cu lant lung, iar continutul acestora variaza, in functie de aliment. Pestele gras oceanic, precum somonul, ansoa, heringul, macroul, tonul si sardinele au cele mai mari niveluri de acizi grasi Omega 3. Iata cateva concluzii la care au ajuns reprezentantii Asociatiei Americane a Inimii, in urma studiilor:

  • Omega 3 derivati din pestele gras au efecte multiple asociate cu un risc mai scazut de a dezvolta aritmii ventriculare si moarte subita cardiaca.
  • Aportul mai mare de Omega 3 cu lant lung din alimentatie sporeste elasticitatea arteriala;
  • O corelatie intre aportul de acizi grasi Omega 3 cu lant lung si reducerea placilor ateromatoase si reducerea rigiditatii arterelor a fost observata in multiple studii de cohorta.
  • S-a demonstrat ca acizii grasi Omega 3 din surse alimentare (adica din pestele oceanic) reduc concentratiile trigliceridelor serice in cazul indivizilor care sufera de hipertrigliceridemie.
  • Studiile au raportat ca aportul de peste gras a crescut dimensiunile particulelor lipoproteinelor cu densitate mare (HDL) in cazul pacientilor cu boala arteriala coronariana (numita si cardiopatie ischemica sau, simplu, boala coronariana).
  • Putine studii de cohorta au examinat asocierea dintre aportul de peste gras, de mare adancime, si riscul de insuficienta cardiaca congestiva. Cercetatorii au raportat un risc mai scazut de insuficienta cardiaca aparut o data cu aporturile mai mari de acizi grasi polinesaturati Omega 3 cu lant lung.
  • In cadrul unui studiu (Cardiovascular Health Study), consumul de ton sau de alt peste preparat la cuptor sau pe gratar, la o temperatura mare, a fost asociat cu un risc cu 40% mai mic de AVC ischemic in cazul adultilor varstnici; cu toate acestea, aportul de peste prajit sau consumul de sandvisuri cu peste a fost asociat cu un risc mai mare de AVC ischemic.

Ce fel de peste este bine sa mancam (cel mai sanatos peste de mancat)

Acizii grasi Omega 3 patrund in membranele celulare, lucru care este important pentru semnalizarea celulara (atat in interiorul, cat si in exteriorul celulelor). Expertii spun ca aceasta comunicare celulara este foarte importanta pentru ca inima sa functioneze corespunzator.

Expertii americani ne sfatuiesc sa incercam sa mancam peste cu concentratii mari de acizi grasi Omega 3, inclusiv anumite tipuri de somon, macrou, hering, pastrav, sardine si ton. Alte tipuri de peste sau fructe de mare (printre care si codul sau crevetii) contin Omega 3, insa nu in cantitati atat de mari. Secretul este sa mancam mai multe tipuri de peste gras si sa mancam carne de peste cu regularitate.

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore! Nu-ti pune viata in pericol!

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • American Heart Association - https://www.heart.org/en/news/2018/05/25/eating-fish-twice-a-week-reduces-heart-stroke-risk
  • Studiul "Seafood Long-Chain n-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Disease: A Science Advisory From the American Heart Association", publicat in 2018 in jurnalul Circulation, autori Eric B. Rimm, Lawrence J. Appel, Stephanie E. Chiuve, Luc Djoussé, Mary B. Engler, Penny M. Kris-Etherton, Dariush Mozaffarian, David S. Siscovick, Alice H. Lichtenstein.
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0