Insuficienta cardiaca: informatii complete, cauze si tratament

Despre insuficienta cardiaca
- Ce este insuficienta cardiaca
- Care sunt simptomele insuficientei cardiace
- Care sunt cauzele insuficientei cardiace
- Tipuri de insuficienta cardiaca
- Clasificarea NYHA a insuficientei cardiace
- Tipuri de investigatii pentru diagnosticarea insuficientei cardiace
- Evolutia insuficientei cardiace
- Boli asociate cu insuficienta cardiaca

Tratarea insuficientei cardiace

Preventia insuficientei cardiace

Despre insuficienta cardiaca

Insuficienta cardiaca nu inseamna ca inima a incetat sa functioneze, ci mai degraba inseamna ca puterea de pompare a inimii este mai slaba decat in mod normal. O data ce se instaleaza insuficienta cardiaca, sangele strabate inima si corpul la o viteza mai redusa, iar presiunea sangelui in inima creste. Drept rezultat, inima nu poate pompa o cantitate suficienta de oxigen si de nutriente pentru a intruni nevoile organismului.

Ce este insuficienta cardiaca

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Insuficienta cardiaca, cunoscuta uneori si sub numele de insuficienta cardiaca congestiva, apare atunci cand muschiul inimii nu pompeaza sangele la fel de bine pe cat ar trebui. Anumite afectiuni, in timp, vor slabi inima, iar aceasta nu va mai functiona eficient. Termenul de insuficienta cardiaca poate fi infricosator, dar in realitate inseamna doar ca inima nu pompeaza sangele la fel de bine pe cat ar fi normal. Atunci cand muschiul inimii este slabit, sangele nu poate fi pompat destul de eficient pentru a obtine oxigenul din toate celulele. Uneori, inima se dilata si devine slabita.

Alteori, inima poate fi rigida si muschiul devine ingrosat. In timp, inima nu mai poate tine pasul cu volumul de munca. Atunci cand se intampla acest lucru, nu exista o cantitate suficienta de sange bogat in oxigen care sa ajunga la creier si la muschi, iar lichidele incep sa se acumuleze in plamani si in alte tesuturi. Lipsa de oxigen in sange provoaca principalele simptome ale insuficientei cardiace.

Care sunt simptomele insuficientei cardiace

Principalele simptome ale insuficientei cardiace sunt oboseala, dificultatile de respiratie si dificultati in indeplinirea sarcinilor care necesita efort. O lista ampla a semnelor si simptomelor insuficientei cardiace include:

• dificultati de respiratie

• oboseala

• ameteala, vertij

• intoleranta la efort, la exercitiile fizice solicitante

• pierderea poftei de mancare

• greata

• tuse (sau tuse cronica)

• harait in timpul respiratiei

• inima bate puternic

• oboseala excesiva

• confuzie

• probleme de gandire

• glezne umflate

• abdomenul umflat

• durere in piept (angina).

Simptomele, de obicei, se inrautatesc pe timpul noptii, cand pacientul sta nemiscat, intins. Simptomele sunt foarte similare cu cele din insuficienta cardiaca sistolica si insuficienta cardiaca diastolica.

Care sunt cauzele insuficientei cardiace

Cauza insuficientei cardiace este un muschi cardiac slabit sau ingrosat. De exemplu, oricare dintre urmatorii factori pot afecta sau pot slabi inima si pot cauza o insuficienta cardiaca. Unele dintre aceste afectiuni pot fi prezente fara ca pacientul sa stie acest lucru:

• boala arteriala coronariana (cunoscuta si sub numele de cardiopatie ischemica) si atacul de cord - in timp, in arterele care alimenteaza muschiul inimii cu sange se formeaza depuneri de placi de aterom, care determina un flux sangvin scazut; in urma unui atac de cord (numit si infarct miocardic), daca leziunile provocate sunt semnificative, acesta poate duce la slabirea muschiului inimii.

• hipertensiunea (sau tensiunea arteriala mare) - in acest caz, la cei cu hipertensiune, inima trebuie sa "munceasca" mai mult decat in mod normal pentru a circula sangele prin tot corpul.

• valvele cardiace au defecte - o valva care are malformatii forteaza inima sa pompeze mai mult, pentru a mentine fluxul sangvin la un nivel stabil. In timp, aceasta munca suplimentara slabeste inima.

• defecte si leziuni ale muschiului inimii (cardiomiopatii) - deteriorarea inimii poate avea multe cauze, inclusiv cateva boli, infectii, abuzul de alcool si efectele toxice ale drogurilor precum cocaina si unele medicamente folosite pentru chimioterapie.

• miocardita - este o inflamatie a muschiului inimii (miocardului); cel mai frecvent, este cauzata de un virus.

• malformatii cardiace congenitale - defectele de la nivelul inimii cu care pacientul se naste, daca inima si valvele ei nu s-au format corect, partile sanatoase ale muschiului vor fi nevoite sa munceasca mai mult pentru a pompa sangele in inima, lucru care va duce la insuficienta cardiaca.

• aritmii cardiace (tulburari de ritm cardiac) - ritmul cardiac anormal poate face ca inima sa bata prea repede, factor ce creeaza o sarcina suplimentara pentru muschiul inimii. In timp, inima poate sa devina mai slaba, ducand la insuficienta cardiaca.

• alte boli - de exemplu, bolile cronice precum diabetul, HIV, hipertiroidismul, hipotiroidismul sau o acumulare de fier sau de proteine in organism pot contribui la insuficienta cardiaca.

• alte cauze ale insuficientei cardiace acute sunt virusurile care ataca muschiul inimii, infectiile severe, reactiile alergice, cheagurile de sange formate in plamani, folosirea anumitor medicamente sau orice boala care afecteaza intregul corp.

Tipuri de insuficienta cardiaca

Inima are patru camere prin care sangele este pompat, circula. Sangele proaspat oxigenat este pompat de la plamani pana la atriul stang si ventriculul stang si iese prin aorta, pentru a circula catre restul corpului. Dupa ce oxigenul a fost utilizat, sangele se intoarce prin vene catre atriul drept si ventriculul drept, spre plamani, pentru a fi din nou oxigenat. Astfel, insuficienta cardiaca este clasificata in mai multe tipuri, in functie de: partea afectata, de mecanismul prin care s-a produs, de cat de agresiva este etc.

Insuficienta cardiaca in functie de partea afectata

Insuficienta cardiaca poate sa implice sau sa afecteze partea stanga (ventriculul stang), partea dreapta (ventriculul drept) sau ambele parti ale inimii (insuficienta cardiaca globala). In general, insuficienta cardiaca incepe sa afecteze partea stanga, in special ventriculul stang - cel care e considerat principala "camera de pompare" a inimii.

Insuficienta cardiaca dreapta

Ca descriere, insuficienta cardiaca dreapta inseamna ca lichidele se pot intoarce (acumula) in abdomen, picioare si laba piciorului, provocand umflarea acestor zone (edemul). In insuficienta cardiaca dreapta, examinarea fizica a pacientului va scoate la iveala edemul periferic, ascita (acumularea de lichid in abdomen) si marirea ficatului.

Insuficienta cardiaca stanga

Ca descriere, insuficienta cardiaca stanga inseamna ca lichidele se pot intoarce (acumula) in plamani, provocand dificultati de respiratie. Insuficienta cardiaca pe partea stanga a inimii determina sangele sa fie blocat in plamani, provocand astfel simptome respiratorii si oboseala, din cauza unei cantitati insuficiente de sange oxigenat.

Insuficienta cardiaca globala

Insuficienta cardiaca globala se mai numeste si biventriculara. Are loc atunci cand ambii ventriculi sunt afectati. Daca o persoana cu insuficienta cardiaca la un singur ventricul traieste suficient de mult, boala va avea tendinta sa progreseze intr-o insuficienta cardiaca la ambii ventriculi. De exemplu, insuficienta cardiaca ce implica ventriculul stang inseamna aparitia edemului pulmonar si a hipertensiunii pulmonare, ceea ce creste stresul asupra ventriculului drept.

Insuficienta cardiaca in functie de mecanismul producerii

Exista mai multe tipuri de insuficienta cardiaca, iar una dintre categorii este in functie de mecanismul prin care se produce.

Insuficienta cardiaca sistolica

Insuficienta cardiaca sistolica sau disfunctia sistolica descrie incapacitatea inimii de a pompa in mod eficient, dupa ce s-a umplut cu sange. Adesea, acest lucru apare daca inima este slabita sau marita. Acest lucru se poate intampla pe oricare parte a inimii. In acest caz, ventriculul stang nu se poate contracta suficient de tare, indicand o problema in ceea ce priveste puterea de pompare a inimii.

Insuficienta cardiaca diastolica

Insuficienta cardiaca diastolica se produce atunci cand muschiul inimii este mai rigid (tare) decat in mod normal. Deoarece inima este rigida, nu se umple cu sange in mod corespunzator. Acest lucru este cunoscut sub numele de disfunctie diastolica. Deoarece inima nu se umple cu sange, ea nu poate transporta la fel de mult sange catre corp, pe cat ar fi necesar. Acest lucru se poate intampla pe oricare parte a inimii. Ventriculul stang nu se poate relaxa sau nu se poate umple complet cu sange, indicat astfel o problema de umplere a inimii cu sange.

Insuficienta cardiaca in functie de agresivitatea afectiunii

Insuficienta cardiaca poate fi impartita in mai multe categorii, in functie de cat de agresiva este afectiunea si de timpul in care se dezvolta (pe termen scurt sau pe termen lung).

Insuficienta cardiaca cronica

Insuficienta cardiaca cronica este o afectiune foarte grava. Din pacate, nu exista niciun leac, dar medicul tau te poate ajuta sa tii sub control problemele pe care le poate cauza. Insuficienta cardiaca cronica are loc atunci cand muschiul inimii ajunge sa fie deteriorat, este lezat si devine mai slab si, din aceasta cauza, nu mai pompeaza sangele in mod corespunzator. O data ce inima este afectata, ea nu se mai poate vindeca. Leziunile pot fi cauzate de un atac de cord (numit si infarct miocardic) sau de probleme de sanatate pe termen lung, cum ar fi hipertensiuena arteriala, diabetul sau bolile cardiovasculare.

Insuficienta cardiaca cronica poate face ca activitatile de zi cu zi sa para extenuante pentru pacient, dar daca acesta urmeaza sfatul medicului specialist in cardiologie, isi poate imbunatati calitatea vietii. Insuficienta cardiaca cronica determina acumularea de lichide in exces in corp (retentia de apa), iar pacientul se poate simti foarte slabit si obosit.

Insuficienta cardiaca acuta

Insuficienta cardiaca are loc atunci cand inima nu poate pompa o cantitate suficienta de sange pentru a intruni nevoile organismului. Aceasta poate fi cronica, ceea ce inseamna ca se petrece lent, intr-o perioada mai lunga de timp, sau poate fi acuta, ceea ce inseamna ca se petrece brusc. Dificultatile de respiratie sunt cel mai frecvent simptom al insuficientei cardiace acute. De aici, boala impartaseste multe simptome identice cu cele ale insuficientei cardiace cronice sau severe.

Aceste simptome pot fi mult mai pronuntate, insa, in cazul insuficientei cardiace acute: picioarele si abdomenul se pot umfla brusc, iar pacientul poate sa ia rapid in greutate, din cauza retentiei de lichide. Asta inseamna chiar 1-1,5 kilograme intr-o perioada de 24 de ore sau chiar 2,5 kilograme in decurs de o saptamana. De asemenea, pacientul poate sa simta greata sau ca isi pierde pofta de mancare. Daca este lasata netratata, insuficienta cardiaca poate duce la un atac de cord.

Insuficienta cardiaca congestiva

Insuficienta cardiaca congestiva reprezinta un tip de insuficienta cardiaca ce necesita asistenta medicala la momentul oportun, desi uneori cei doi termeni sunt folositi interschimbabil. Pe masura ce fluxul de sange care iese din inima incetineste, sangele care se intoarce in inima, prin vene, se acumuleaza, provocand congestii in tesuturile din corp. Adesea se produce edemul (umflarea tesuturilor). Cel mai adesea, se umfla picioarele si gleznele, insa edemul se poate produce si in alte parti ale corpului.

Uneori, lichidul se acumuleaza in plamani si afecteaza respiratia, provocand dificultati de respiratie, mai ales cand pacientul este intins, merge la culcare. Acesta se numeste edem pulmonar si, daca este lasat netratat, poate cauza tulburari respiratorii. Insuficienta cardiaca afecteaza, de asemenea, capacitatea rinichilor de a elimina sodiul si apa. Aceasta apa pe care ei o retin creste gradul de umflare a tesuturilor (edemul).

Insuficienta cardiaca decompensata

Insuficienta cardiaca decompensata acuta poate fi definita ca un debut (o instalare) brusc sau treptat al semnelor sau simptomelor insuficientei cardiace, care necesita vizite neplanificate la cabinetul medicului specialist, vizite la urgenta sau chiar spitalizarea pacientului. Insuficienta cardiaca decompensata acuta este o inrautatire brusca a semnelor si simptomelor insuficientei cardiace, care de obicei includ: dificultatile de respiratie (dispnee), umflarea picioarelor si labei piciorului si oboseala.

Insuficienta cardiaca decompensata este cauzata de congestia severa a mai multor organe, care sunt afectate de acumularea de lichid, care nu este circulat asa cum trebuie, din cauza inimii care nu functioneaza asa cum ar trebui. O insuficienta cardiaca decompensata poate fi cauzata de infarctul miocardic, un ritm cardiac anormal, o infectie sau de o boala a tiroidei.

Clasificarea NYHA a insuficientei cardiace

Desi medicii definesc insuficienta cardiaca in etape sau diverse clasificari, ea reprezinta o progresie a slabirii muschiului inimii. Uneori, oamenii se refera la acest proces folosind termenul de "insuficienta cardiaca cronica", dar tehnic vorbind, termenul nu este corect. O asociatie a cardiologilor din New York, Statele Unite ale Americii, clasifica insuficienta cardiaca intr-un mod functional. Astfel, "New York Heart Association" (NYHA) imparte etapele insuficientei cardiace in patru clase:

• Clasa I (insuficienta cardiaca usoara): pacientul nu are limitari in activitatea sa; activitatile normale pot fi efectuate.

• Clasa II (insuficienta cardiaca usoara): pacientul are limitari usoare si simptome usoare o data cu activitatea; nu exista simptome atunci cand este in repaus.

• Clasa III (insuficienta cardiaca moderata): pacientul are limitari vizibile in activitatea sa; se simte confortabil numai cand este in repaus;

• Clasa IV (insuficienta cardiaca severa): simptomele insuficientei cardiace apar la orice nivel de activitate fizica si pacientul se simte inconfortabil chiar si atunci cand este in repaus, cand se odihneste.

Tipuri de investigatii pentru diagnosticarea insuficientei cardiace

Insuficienta cardiaca poate fi diagnosticata prin mai multe tipuri de investigatii, cum examinarea fizica a pacientului, cu ajutorul simptomelor raportate de pacient sau cu ajutorul radiografiei toracice.

Examenul clinic al pacientului

Este important sa mergi la controale regulate, chiar daca nu observi niciun fel de simptom care iese din tipare. Daca insa observi orice semne potentiale ale unei insuficiente cardiace, discuta cu un medic specialist. De exemplu, ar putea fi indicat sa incepi testele pentru a depista insuficienta cardiaca daca tu sau cineva din familia ta prezinta oricare dintre potentialele semne ale unei insuficiente cardiace, cum ar fi:

• respiratia ingreunata;

• tuse persistenta sau daca respiri cu harait in piept;

• acumularea excesului de lichide in tesuturile corpului (edemul);

• oboseala neobisnuita;

• lipsa poftei de mancare sau greata;

• gandirea defectuoasa;

• ritm cardiac crescut.

Dupa o examinare fizica, medicul tau poate decide ca trebuie sa faci anumite teste si sa urmezi anumite proceduri, pentru ca acestea il vor ajuta sa determine natura problemelor posibile legate de ventriculele inimii, care pot fi responsabile de simptomele precum cele enumerate mai sus. Este posibil ca ventriculele sa isi fi pierdut puterea de a pompa sangele prin corp sau, tocmai pentru ca nu mai functioneaza asa cum trebuie, se umplu cu sange.

Cum se face examenul clinic al pacientului:

• medicul iti va pune intrebari despre istoricul tau medical si despre simptomele tale, deoarece are nevoie de aceste informatii pentru un diagnostic corect.

• medicul iti va masura tensiunea arteriala;

• in timpul examenului clinic, vei fi cantarit(a);

• medicul specialist iti va asculta inima si plamanii folosind un stetoscop;

• examenul clinic este, in general, nedureros.

Analize si teste de laborator pentru diagnosticarea insuficientei cardiace

Dupa examenul clinic, medicul tau poate sa recomande unele teste si analize de laborator, care il vor ajuta sa puna diagnosticul corect. Testele de sange sunt extrem de importante. Medicul poate cere o mostra de sange, pentru a verifica in urma analizelor de laborator functia rinichilor, ficatului si a glandei tiroide si pentru a cauta indicii care arata prezenta altor boli ce afecteaza inima pacientului. Un test de sange (din categoria markerilor cardiaci) este indicat pentru a verifica o substanta chimica din categoria peptidelor natriuretice, numita NT-proBNP, poate fi de ajutor in diagnosticarea insuficientei cardiace. Mostra de sange luata din bratul pacientului este apoi analizata pentru a vedea nivelurile unor substante importante, cum ar fi sodiul si potasiul (numiti uneori si electroliti), albumina (un tip de proteina), creatinina (care are legatura cu functia rinichilor) si anumiti biomarkeri (care ajuta la diagnosticarea insuficientei cardiace si prezic efectul acesteia). Poti face si o ecografie cardiaca, daca medicul indica acest lucru.

Un alt test pe care il poate recomanda medicul specialist este electrocardiograma (ECG). Acest test inregistreaza activitatea electrica a inimii pacientului, prin intermediul unor electrozi atasati de pielea persoanei. Impulsurile electrice sunt inregistrate ca niste unde si sunt reprezentate pe un monitor sau tiparite pe hartie. Acest test il ajuta pe doctor sa diagnosticheze problemele de ritm cardiac si identifice leziunile pe care le-a suferit inima in urma unui atac de cord (si care ar putea fi, de fapt, o insuficienta cardiaca). Ecocardiograma este un alt test important, pentru a diagnostica insuficienta cardiaca. O ecocardiograma ajuta medicul sa faca distinctia intre insuficienta cardiaca sistolica si insuficienta cardiaca diastolica.

O ecocardiograma foloseste undele sonore pentru a produce o imagine video a inimii pacientului. Acest test ii ajuta pe doctori sa vada dimensiunea si forma inimii, precum si cat de bine inima pompeaza sangele. Pacientului i se poate recomanda si testul de stres la efort. Aceste teste de stres masoara modul in care inima si vasele de sange raspund la efort. Pacientul poate fi pus sa mearga pe o banda de alergare sau poate fi pus sa pedaleze pe o bicicleta stationara, in timp ce este conectat la un aparat ECG. Electrocardiograma, prescurtata ECG sau EKG, inregistreaza activitatea electrica a inimii in timpul efortului fizic.

Investigatii imagistice pentru diagnosticarea insuficientei cardiace

Radiografia toracica este o investigatie extrem de importanta si este o imagine a pieptului, in care se pot vedea nu doar inima si plamanii, ci si oasele pieptului. Ea se mai numeste si radiografie cord-pulmon. Radiografia aceasta facuta in zona pieptului nu arata interiorul structurilor inimii. O radiografie de acest gen arata localizarea, marimea si forma inimii, plamanilor si a vaselor de sange si este o procedura nedureroasa. Tomografia computerizata (CT) si imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) sunt alte doua teste care pot fi folosite pentru a diagnostica problemele inimii, inclusiv insuficienta cardiaca.

In cadrul unei computer tomografii (CT) cardiace, pacientul sta intins pe o masa, in interiorul unui aparat. Un tub cu raze X, din interiorul acestei masinarii, se roteste in jurul corpului pacientului si colecteaza imagini ale inimii si pieptului. In cadrul unui RMN cardiac, pacientul sta intins pe o masa, in interiorul unui tub lung, iar aceasta masinarie produce un camp magnetic. Acesta aliniaza particulele atomice din unele dintre celulele pacientului, iar semnalele pe care le creeaza aparatul creeaza o imagine a inimii pacientului. https://doc.ro/computer-tomografia-ct-inima-artere-coronare

Evolutia insuficientei cardiace

Multi pacienti se intreaba care este prognosticul si speranta de viata pentru o persoana cu insuficienta cardiaca. Cursul pe care il urmeaza insufienta cardiaca este foarte variabil. Persoanele care se gandesc la factorii lor de risc si ii abordeaza din timp si incep apoi sa faca modificari in stilul de viata s-ar putea sa se considere norocoase, deoarece insuficienta cardiaca este posibil sa nu progreseze niciodata.

Cu toate acestea, daca pacientul nu face unele schimbari, daca nu isi ia medicamentele sau daca nu corecteaza acele cauze care stau la baza insufientei cardiace, atunci ea poate deveni o afectiune progresiva si, in cele din urma, se va dovedi fatala. Asta inseamna ca muschiul inimii va continua sa fie din ce in ce mai slab si inimii ii va fi tot mai greu sa tina pasul cu volumul de munca. Din fericire, exista multe optiuni de tratament pentru insuficienta cardiaca.

Boli asociate cu insuficienta cardiaca

Un singur factor de risc poate fi suficient pentru a cauza insuficienta cardiaca, insa o combinatie de factori de risc, de asemenea, iti creste riscul. Tocmai de aceea, este important sa cunosti acele boli asociate cu insuficienta cardiaca, boli ce sunt considerate factori de risc:

• Hipertensiunea arteriala (sau tensiunea arteriala marita);

• Boala arteriala coronariana;

• Infarctul miocardic (sau atacul de cord);

• Diabetul;

• Sindromul de apnee in somn;

• Malformatiile congenitale de cord;

• Bolile valvulare cardiace, numite si bolile valvelor inimii;

• Virusurile - o infectie virala poate deteriora muschiul inimii;

• Obezitatea - persoanele obeze au un risc mai mare de a dezvolta insuficienta cardiaca;

• Aritmia cardiaca sau bataile neregulate ale inimii - aceste batai anormale, mai ales daca sunt foarte frecvente si foarte rapide, pot sa slabeasca muschiul inimii si pot provoca insuficienta cardiaca.

Tratarea insuficientei cardiace

La unii pacienti, simptomele si functia inimii se vor imbunatati o data cu alegerea tratamentului corespunzator. Cu toate acestea, insuficienta cardiaca poate pune viata in pericol. Persoanele cu insuficienta cardiaca pot sa aiba simptome severe, iar unii pacienti pot avea nevoie de transplant de inima sau de un dispozitiv ventricular care asista muschiul inimii si il ajuta sa functioneze mai bine.

Planul de urmarire si ingrijire pentru insuficienta cardiaca

Daca suferi de insuficienta cardiaca, ai multe optiuni in ceea ce priveste tratamentul. Medicul iti poate sugera sa incepi cu o serie de medicamente si sa faci unele modificari in stilul de viata. El iti va urmari indeaproape evolutia bolii si iti va recomanda si alte masuri prin care poti avea grija de inima ta. Daca boala ta se inrautateste, poti sa iti indrepti atentia catre spitale si institutii medicale specializate in tratarea insuficientei cardiace pentru a descoperi mai multe optiuni de tratament, cum ar fi interventia chirurgicala.

Tratament medicamentos pentru insuficienta cardiaca

Este important sa respecti tratamentul medicamentos recomandat si sa iei medicamentele exact asa cum ti-a spus medicul sa le iei. Cele mai cunoscute tipuri de medicamente care trateaza insuficienta cardiaca sunt:

• inhibitori sau medicamente care inhiba aldosteronul, un component important din sistemul renina-angiotensina-aldosteron.

• inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (cunoscuti si sub numele de inhibitori ECA);

• blocantele receptorilor angiotensinei II;

• inhibitori ai receptorilor angiotensinei;

• medicamentele beta-blocante;

• medicamentele vasodilatatoare;

• blocante ale canalelor de calciu (doar daca nu ai insuficienta cardiaca sistolica);

• digoxina;

• diureticele.

Tratament initial pentru insuficienta cardiaca in stadii incipiente

Insuficienta cardiaca este, adeseori, o boala progresiva, care se poate inrautati in timp. Stadiile bolii te vor ajuta sa intelegi de ce un nou medicament a fost adaugat in planul tau de tratament si de ce ai nevoie de modificari in ceea ce priveste stilul de viata si alte tratamente. Persoanele care au un risc ridicat de a dezvolta insuficienta cardiaca (sau au o "pre-insuficienta cardiaca"), inclusiv cei care sufera de diabet, hipertensiune arteriala si boala arteriala coronariana ar trebui:

• sa faca exercitii fizice in mod regulat;

• sa renunte la fumat;

• sa trateze hipertensiunea arteriala;

• sa trateze colesterolul marit;

• sa nu mai consume alcool si sa renunte la drogurile ilegale;

• medicul le poate prescrie acestor persoane un inhibitor ACE (inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei II) sau un blocant al receptorilor al angiotensinei II (ARB); acestea sunt prescrise mai ales daca pacientul a avut un atac de cord in trecut sau daca are diabet, hipertensiune arteriala sau alte afectiuni cardiace sau vasculare;

• medicul poate prescrie medicamente beta-blocante, daca pacientul a avut in trecut un atac de cord sau sufera de hipertensiune arteriala.

In stadiile incipiente ale insuficientei cardiace, tratamentul poate ajuta pacientul in ceea ce priveste simptomel bolii. De asemenea, este de dorit ca prin tratament sa se previna leziunile si mai mari la nivelul inimii. Tratamentul poate include administrarea unor medicamente, precum diureticele si inhibitorii ACE, cat si includerea unor modificari in ceea ce priveste stilul de viata al pacientului, cum ar fi o dieta cu un continut redus de sare si mai multa activitate fizica.

Tratament de intretinere in insuficenta cardiaca cu cauze ireversibile

Obiectivele tratamentului pentru pacientii cu insuficienta cardiaca cronica sunt prelungirea vietii, prevenirea decompensarii acute si reducerea simptomelor, permitandu-i astfel pacientului o paleta mai larga de activitati fizice. Insuficienta cardiaca poate sa rezulte din mai multe afectiuni. Atunci cand medicul ia in considerare optiunile terapeutice, este important ca mai intai sa excluda cauzele reversibile ale insuficientei cardiace, cum ar fi afectiunile tiroidei, anemia, tahicardia cronica, abuzul de alcool, hipertensiunea arteriala si disfunctia uneia sau a mai multor valve ale inimii. Tratamentul cauzei care este substratul bolii este, de obicei, prima abordare in ceea ce priveste tratamentul insuficientei cardiace.

Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor, fie nu este descoperita o cauza principala, fie tratamentul cauzei primare nu restabileste functia cardiaca normala a pacientului. In aceste cazuri, exista strategii comportamentale, medicale si dispozitive speciale care pot oferi o imbunatatire semnificativa a prognosticului, inclusiv o ameliorare a simptomelor, o toleranta la exercitiile fizice si o reducere a riscului de spitalizare sau de deces.

Daca pacientul nu are simptome de insuficienta cardiaca, dar a fost diagnosticat cu disfunctie sistolica ventriculara stanga (ceea ce inseamna ca partea stanga a inimii nu pompeaza bine sangele), tratamentul include, in functie de starea pacientului: medicamente precum beta-blocantele, inhibitorii ACE sau blocantii receptorilor de angiotensina II, interventii chirurgicale pentru repararea arterelor coronare si pentru repararea sau inlocuirea valvelor inimii, un implant de defibrilator cardiac.

Tratament pentru stadiile avansate ale insuficientei cardiace

Cand insuficienta cardiaca progreseaza si ajunge intr-un stadiu avansat, pacientul trebuie sa ia o serie de decizii dificile, fie ca isi doreste sa primeasca un tratament agresiv, fie ca se gandeste la calitatea vietii sale, care este mai importanta decat perioada pe care o mai are de trait. Insuficienta cardiaca este considerata avansata atunci cand terapiile conventionale aplicate la nivelul inimii si strategiile prin care se tin sub control simptomele nu mai functioneaza.

Pacientul are dificultati de respiratie si alte simptome chiar si atunci cand se afla in repaus, cand nu face niciun efort. Astfel, pe masura ce boala progreseaza si inima devine tot mai slabita, tratamentele devin din ce in ce mai compleze. Acesta este momentul in care pacientul trebuie sa aiba niste conversatii importante, dar dificile, cu familia si cu doctorul sau, despre ingrijirea pe care vrea sa o primeasca. Atunci cand insuficienta cardiaca ajunge intr-un stadiu foarte avansat, in ciuda terapiilor medicale acordate, atunci cand prognosticul este rezervat si cand nu mai exista nicio alternativa terapeutica viabila, criteriul standard pentru terapie a fost transplantul de inima.

Cu toate acestea, dispozitivele mecanice care ajuta circulatia sangelui, cum ar fi dispozitivele pentru asistarea ventriculelor si inimile artificiale pot crea un "pod" pentru pacient, spre calea catre transplantul de cord. In plus, dispozitivele de asistenta ventriculara sunt folosite din ce in ce mai mult ca terapie permanenta.

Tratament chirurgical pentru insuficienta cardiaca

Pacientii cu cele mai severe tipuri de insuficienta cardiaca pot fi candidatii pentru instalarea unor dispozitive pentru asistarea ventriculelor. Acestea au fost folosite in mod frecvent ca un "pod" pentru urmatoarea etapa, transplantul de inima, insa au fost folosite mai recent ca tratament pentru insuficienta cardiaca avansata. In unele conditii, transplantul de inima poate fi luat in considerare, la capitolul chirurgie. Desi acesta poate rezolva problemele asociate cu insuficienta cardiaca, persoana trebuie, in general, sa ramana pe un tratament cu imunosupresoare, pentru a preveni respingerea inimii. O limitare majora a acestei optiuni de tratament este lipsa inimilor disponibile pentru transplant. In unele cazuri, medicii recomanda interventia chirurgicala pentru a trata o cauza ce sta la baza problemei care a dus la instalarea insuficientei cardiace.

Unele dintre tratamentele chirurgicale care au fost folosite pe anumiti pacienti cu insuficienta cardiaca sunt:

• operatia de bypass coronarian, numita si operatie pe cord deschis - in aceasta procedura, vasele de sange de la picior, brat sau piept sunt folosite pentru a ajuta o artera blocata din inima sa permita sangelui sa circule prin inima mai bine.

• operatia de inlocuire sau reparatie a valvelor inimii - daca o valva afectata cauzeaza insuficienta cardiaca, medicul poate recomanda repararea sau inlocuirea ei. Medicul chirurg poate modifica valva originala (valvuloplastia cardiaca) pentru a elimina problema. Chirurgul poate si sa repare valva, fie indepartand excesul de tesut, fie reconectand anumite zone ale valvei.

Tratament interventional pentru insuficienta cardiaca

Noile tehnologii ce au la baza dispozitive minim-invazive pot sa ofere noi optiuni de tratament pentru pacientii cu insuficienta cardiaca. Aceste tehnologii minim-invazive sunt disponibile in multe forme, pentru a aborda diferite aspecte ale insuficientei cardiace, cum ar fi dispozitive care schimba structura unei inimi marite, dispozitive care amelioreaza presiunea intra-cardiaca sau pacemakere care controleaza implicarea sistemului nervos simpatic.

Pe langa noile tehnologii, medicii pot recomanda variante clasice de dispozitive medicale care ajuta pacientii cu insuficienta cardiaca:

• implantul de defibrilator cardiac - este un dispozitiv implantat sub piele, in piept, cu fire care duc la venele si la inima pacientului. Acesta monitorizeaza ritmul cardiaca. Daca inima incepe sa bata la un ritm periculos sau daca inima se opreste, defibrilatorul incearca sa o aduca la un ritm normal. Acesta poate functiona si ca un pacemaker si poate accelera bataile inimii daca aceasta bate prea incet.

• terapia de resincronizare cardiaca, o metoda la care se apeleaza in stadiile avansate ale insuficientei cardiace; un pacemaker biventricular trimite impulsuri electrice catre ambele camere inferioare ale inimii (ventriculul stang si ventriculul drept), astfel incat acestia sa poata pompa sangele intr-o maniera mai eficienta si mai coordonata.

• pompe pentru circulatia extracorporala - sunt dispozitive mecanice (cum sunt dispozitivele de asistare ventriculara) implantate in abdomen sau in piept, care sunt legate de o inima slabita pentru a o ajuta sa pompeze sangele catre restul corpului. Dispozitivele de asistare a ventriculelor sunt cel mai adesea folosite in cazul ventriculului stang al inimii, insa pot fi folosite si in cazul celui drept, cat si in ambii ventriculi.

Tratament naturist pentru insuficienta cardiaca

Este important ca pacientul sa discute cu medicul specialist inainte de a lua orice tip de suplimente sau remedii din plante. In cazul insuficientei cardiace, exista anumite suplimente pe care pacientii le pot lua, cum ar fi:

• suplimente care au o formula cu multe vitamine si minerale, precum vitamina D3, uleiul de peste;

• vitamina B1 - pentru ca se stie ca o carenta de vitamina B1 este comuna la pacientii cu insuficienta cardiaca congestiva, iar aceasta deficienta poate duce la retentia de sodiu, la dilatarea vaselor de sange si la agravarea insuficientei cardiace.

• magneziul - pentru ca este cunoscut ca o carenta de magneziu este, de asemenea, des intalnita la persoanele cu insuficienta cardiaca congestiva. Nivelul de magneziu din sange este corelat cu capacitatea muschiului inimii de a produce suficienta energie pentru a bate in mod corespunzator.

• coenzima Q10 - joaca un rol esential in producerea de energie in interiorul muschiului inimii. Numeroase studii au aratat ca aceasta coenzima (din suplimente alimentare) este extrem de eficienta in tratamentul insuficientei cardiace.

• carnitina este un compus asemanator vitaminelor care stimuleaza descompunerea grasimilor de mitocondrii, acele unitati din celule care produc energie. Mai multe studii clinice au aratat ca aceasta imbunatateste functia inimii in cazul pacientilor cu insuficienta cardiaca.

• s-a demonstrat ca preparatele naturiste din paducel (Crataegus monogyna) sunt foarte eficiente in stadiile incipiente ale insuficientei cardiage congestive si in cazul aritmiilor minore. Cere sfatul unui medic specialist, care iti va explica in ce doze se administreaza remediile din paducel.

Dieta in insuficienta cardiaca

Multi pacienti se intreaba ce factori ce tin de dieta sau alimentatie sunt importanti cand vine vorba de insuficienta cardiaca congestiva. De vreme ce insuficienta cardiaca congestiva este cel mai adesea datorata hipertensiunii arteriale cronice, aceeasi factori alimentari importanti in cazul hipertensiunii se aplica si aici. Cel mai important este ca pacientul sa elimine sarea din dieta lui, sa urmeze o dieta cu alimente bogate in potasiu si cu alimente bogate in fibre si carbohidrati complecsi; de asemenea, pacientul trebuie sa creasca consumul de telina, usturoi si ceapa si sa reduca sau sa elimine consumul de grasimi saturate, care sunt daunatoare.

Modificari in stilul de viata recomandate pacientilor diagnosticati cu insuficienta cardiaca

Multi factori legati de stilul de viata si de adoptarea unei diete sanatoase pot imbunatati sau pot agrava insuficienta cardiaca congestiva. Specialistii pot invata pacientii cum sa faca modificari in stilul de viata, mai ales ca unii dintre acesti factori pot face diferenta. Astfel, pacientii cu insuficienta cardiaca trebuie:

• sa tina stresul sub control, alegand practici si tehnici de relaxare precum Tai Chi, yoga si meditatie;

• sa renunte la fumat;

• sa elimine alcoolul din viata lor;

• sa adopte o dieta sanatoasa, precum dieta mediteraneana, cea vegetariana sau vegana;

• sa fie activi din punct de vedere fizic si sa devina mai puternici;

• sa doarma suficient, sa se odihneasca suficient;

• sa trateze si sa tina sub control sindromul de apnee in somn;

• sa ia suplimente alimentare, inclusiv coenzima Q10 si remedii pe baza de paducel, suplimente cu magneziu si ulei de peste;

• sa evite sarea si consumul excesiv de lichide.

Riscurile insuficientei cardiace netratate pentru sanatate

Daca suferi de insuficienta cardiaca, prognosticul tau depinde de cauza si de severitatea bolii, de starea generala de sanatate, precum si de alti factori, cum ar fi varsta. Lasata netratata, insuficienta poate avea numeroase complicatii. Iata bolile cu care este asociata insuficienta cardiaca, boli ce pot fi numite si complicatii:

• Rinichii sunt afectati sau apare insuficienta renala - insuficienta cardiaca poate reduce fluxul de sange catre rinichi, ceea ce poate provoca, in cele din urma, insuficienta renala, daca boala este lasata netratata. Insuficienta renala datorata insuficientei cardiace poate necesita, ca tratament, dializa.

• Apar probleme ale valvelor inimii - valvele inimii tale, care ajuta sangele sa circule in directia buna in interiorul inimii tale, pot sa nu mai functioneze cum trebuie daca inima ta este marita sau daca presiunea din inima ta (tensiunea arteriala) este foarte mare, din cauza insuficientei cardiace.

• Apar tulburari ale ritmului cardiac (aritmii) - aceste tulburari ale ritmului inimii pot fi o potentiala complicatie a insuficientei cardiace.

• Ficatul este afectat - insuficienta cardiaca poate duce la acumularea de lichid, lucru care pune prea multa presiune asupra ficatului tau. Aceasta rezerva sau acumulare de lichid poate duce la cicatrizare, ceea ce face ca functionarea corecta a ficatului sa fie din ce in ce mai dificila. 

Preventia insuficientei cardiace

Cel mai bun mod de a preveni insuficienta cardiaca este sa nu suferi niciodata un infarct miocardic (atac de cord), dar chiar daca se intampla acest lucru, exista unele tratamente care pot fi de ajutor, cat si unele diete sanatoase, care contribuie la mentinerea sanatatii inimii. De exemplu, un studiu amplu (Lyon Heart) a demonstrat ca o dieta mediteraneana poate preveni insuficienta cardiaca in randul persoanelor care au avut deja un infarct miocardic.

Controale regulate pentru prevenirea insuficientei cardiace si depistarea in stadii incipiente

Pentru a-ti mentine sanatatea inimii, este important sa iti programezi controale regulate la medicul specialist. In timpul vizitelor la cabinet, medicul tau se va asigura ca iti mentii sanatatea inimii si ca insuficienta cardiaca nu se agraveaza in cazul tau. Medicul iti va cere sa verifici constant greutatea corpului si lista de medicamente. Daca ai intrebari, noteaza-le si ia lista cu tine la cabinet, in ziua in care ai controlul programat. Suna-ti medicul daca ai intrebari urgente.

Daca ai mai multi medici specialisti, anunta-i pe toti despre insuficienta ta cardiaca (daca ti s-a pus deja acest diagnostic), despre medicamentele pe care le iei si despre orice fel de restrictii. De asemenea, consulta-te cu medicul cardiolog si verificati impreuna orice medicamente noi care ti-au fost prescrise de un alt medic specialist. Pastreaza o evidenta cat mai buna, pastreaza retetele si rezultatele analizelor si vino cu ele la fiecare control medical regulat, deoarece depistarea insuficientei cardiace in stadii incipiente este esentiala.

Stil de viata adecvat pentru preintampinarea insuficientei cardiace

Pentru a preintampina instalarea insuficientei cardiace, este important sa urmezi si alte recomandari in ceea ce priveste adoptarea unui stil de viata sanatos, cum ar fi: sa nu fumezi, sa nu consumi alcool in exces, sa adopti o dieta bazata pe legume si fructe, sa ai o alimentatie bogata in antioxidanti, sa alegi sa tii o dieta antiinflamatoare, precum dieta mediteraneana, si sa ai activitate fizica regulata, sa faci miscare in fiecare zi. Toate acestea te vor ajuta sa previi insuficienta cardiaca.

Dieta adecvata

Un sfat important pe care medicul tau ti-l va da este sa ai o dieta sanatoasa. Incearca sa ai o dieta care include fructe si legume, cereale integrale, produse lactate degresate ori cu un continut redus de grasimi si alimente care sunt surse de proteine slabe. De asemenea, este extrem de important sa reduci sau sa restrictionezi consumul de sare in dieta. Prea mult sodiu in dieta contribuie la retentia de apa, ceea ce va face ca inima ta sa munceasca mai mult (si mai greu) si totodata va provoca dificultati de respiratie, iar picioarele, gleznele si laba piciorului ti se vor umfla. Pe langa evitarea alimentelor care contin multa sare (sodiu), medicul iti va recomanda sa eviti produsele cu adaos de zahar, cele care contin grasimi solide si cereale procesate (faina rafinata).

Eliminarea tutunului

O alta modificare importanta pe care trebuie sa o faci in stilul tau de viata este sa renunti la fumat sau la consumul de produse pe baza de tutun. Nu uita ca factorii de risc in insuficienta cardiaca includ hipertensiunea arteriala, un atac de cord anterior, obezitatea, fumatul, consumul excesiv de alcool etc. Asa ca medicul iti va recomanda sa te lasi de fumat cat mai curand posibil. Daca totusi fumezi si nu ai reusit sa te lasi de acest viciu, roaga-ti medicul sa iti recomande noi produse si servicii care te pot ajuta sa renunti la tigari. Si fumatul pasiv reprezinta un pericol pentru sanatatea ta. Daca locuiesti in casa cu un fumator, roaga-l sa fumeze afara. De retinut: fumatul iti afecteaza vasele de sange, iti creste tensiunea arteriala, reduce cantitatea de oxigen din sange si iti face inima sa bata mai repede.

Reducerea consumului de alcool

Pentru a preintampina insuficienta cardiaca, medicul iti va recomanda sa fii atent cand vine vorba de consumul de alcool. Bea alcool in moderatie sau renunta complet la bauturile alcoolice si stai departe de drogurile si substantele ilegale. Atunci cand iei medicamentele prescrise de medicul tau, urmeaza cu atentie instructiunile si nu creste niciodata doza medicamentelor fara sa ai acordul medicului.

Sport si o viata activa

Pentru preintampinarea insuficientei cardiace, este important sa ai un stil de viata activ si sa faci sport. Activitatea fizica moderata te ajuta sa iti mentii corpul sanatos si intr-o conditie fizica buna, avand beneficii chiar si la nivelul muschiului inimii. Insa inainte de a incepe sa faci exercitii, discuta cu medicul tau despre un program de exercitii fizice care este potrivit pentru tine. Medicul tau, de exemplu, iti poate sugera mersul pe jos. El iti va reaminti cat de important este sa ramai o persoana activa din punct de vedere fizic, chiar daca esti predispus la insuficienta cardiaca. Activitatea fizica te va ajuta sa iti mentii o greutate normala (sau sanatoasa), intrucat si kilogramele in plus iti pot afecta functionarea inimii.

Alimentatia corecta

Pe langa faptul ca trebuie sa mananci cat mai putine alimente sarate (sau sa le eviti complet), si sa alegi o dieta care include fructe, legume, cereale integrale, produse lactate degresate sau cu un procent mic de grasimi, plus proteine slabe, nu uita sa limitezi consumul de grasimi si de alimente bogate in colesterol. Medicul iti va spune sa limitezi consumul de grasimi saturate, grasimi trans si de alimente cu un procent ridicat de colesterol si sa respecti o alimentatie corecta, care iti va mentine inima sanatoasa. Nu uita: o dieta bogata in grasimi si colesterol este un factor de risc pentru boala arteriala coronariana, care cel mai adesea are un substrat de insuficienta cardiaca sau contribuie la instalarea insuficientei cardiace.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0