Legatura dintre episoadele depresive si valorile crescute ale colesterolului LDL [studiu]

Un studiu recent aduce in discutie legatura dintre colesterolul LDL mare, depresie si severitatea depresiei.

Tulburarea depresiva majora este de o importanta majora si este o tulburare mintala ce ii impovareaza pe pacienti. Statisticile ne arata ca aproximativ 30% dintre episoadele depresive majore sunt clasificate ca fiind rezistente la terapie, iar oamenii de stiinta subliniaza ca sunt necesari biomarkeri predictivi, cat si mecanisme mai bune pentru intelegerea depresiei pentru a imbunatati optiunile de tratament.

Un studiu de la inceputul anului 2019 scoate la iveala faptul ca pacientii cu episoade depresive majore prezinta valori mari ale colesterolului LDL, numit si colesterol "rau". Tot expertii spun ca severitatea depresiei este corelata in mod pozitiv cu valoarea colesterolului LDL.

Metodele de cercetare folosite de specialisti au fost pe baza lipidelor din sange. Cercetatorii au comparat lipidele serice ale pacientilor cu episoade depresive majore curente cu lipidele serice ale pacientilor cu tulburare depresiva majora diminuata si cu lipidele din sange ale subiectilor sanatosi, din grupul de control.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Acestea au fost comparate in asociere cu severitatea depresiei conform unei scale special concepute (scala de evaluare a depresiei Hamilton sau HAMD) si in raport cu evolutia prospectiva a depresiei (pacientii au fost urmariti direct, la o perioada de 20 de zile dupa ce au fost inclusi in studiu).

 

Cercetatorii au descoperit valori mai mari ale colesterolului LDL si un raport intre LDL si HDL in cazul pacientilor care aveau la momentul acela un episod depresiv major, in comparatie cu subiectii sanatosi din grupul de control.

La pacientii cu un episod depresiv major actual, scorurile depresiei au fost corelate si cu valori mai mari ale trigliceridelor, ale colesterolului total si ale colesterolului LDL, precum si un raport LDL/HDL mai mare.

In plus, oamenii de stiinta au observat ca valorile mai mari ale colesterolului seric total, ale colesterolului LDL si ale raportului LDL/HDL au fost asociate cu un declin puternic in ceea ce priveste scorul pe scala HAMD, intre perioada de includere in studiu si perioada directa de urmarire a pacientilor (follow-up).

Acest studiu are, din pacate, unele limitari, spun cercetatorii, una dintre ele fiind faptul ca a fost efectuat doar un follow-up pe termen scurt. Totodata, studiul a fost unul bazat pe asocieri.

Concluziile trase de oamenii de stiinta au fost ca nivelurile lipidelor din sange sunt asociate cu depresia in sine, cu severitatea depresiei si cu o evolutie a depresiei pe o perioada de 3 saptamani. Sunt necesare, insa, studii suplimentare in viitor, asupra metabolismului lipidelor si in ceea ce priveste strategiile de tratament in cazul pacientilor cu depresie.

Ce complicatii poate avea colesterolul mare

Daca este lasata netratata, hipercolesterolemia (cresterea valorilor colesterolului total din sange) poate cauza acumularea de placi ateromatoase in artere. In timp, placile de aterom pot ingusta arterele, care devin rigide (afectiunea se numeste ateroscleroza). Depozitele sau depunerile de placi de aterom pot avea loc in vasele de sange din tot corpul. In timp, hipercolesterolemia cronica sau netratata poate cauza complicatii grave, cum ar fi:

  • boala arteriala carotidiana
  • boala arteriala coronariana (numita si cardiopatie ischemica), inclusiv angina pectorala ori infarct miocardic
  • boala arteriala periferica (numita si arteriopatia obliteranta a membrelor inferioare)
  • accident vascular cerebral.

De ce colesterolul mare poate cauza aceste complicatii?

Celulele noastre nu pot distruge colesterolul, asa ca ele transfera excesul de colesterol catre lipoproteinele cu densitate mare (HDL-colesterolul), pentru ca acestea sa il transporte inapoi catre ficat, pentru a fi eliminat.

In acest fel, colesterolul HDL ne protejeaza inima de ateroscleroza. Pe de alta parte, lipoproteinele cu densitate mica (LDL-colesterolul) sunt cele care transporta 75% din colesterolul din sange catre tesuturile periferice. LDL-colesterolul este indepartat din sange, de catre ficat, pentru a fi eliminat sau refolosit.

Cand, insa, cantitatea de colesterol LDL este prea mare, ficatul nu mai poate sa elimine toata cantitatea de colesterol "rau", iar acesta este depozitat in vasele de sange, contribuind la dezvoltarea aterosclerozei.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • National Heart, Lung, and Blood Institute - https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/high-blood-cholesterol
  • Studiul "LDL cholesterol relates to depression, its severity, and the prospective course", publicat in 2019, in Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry, autori: Claudia Johanna Wagner, Cornelia Musenbichler, Lea Böhm, Katharina Färber, Anna-Isabell Fischer, Felicitas von Nippold, Merle Winkelmann, Tanja Richter-Schmidinger, Christiane Mühle, Johannes, Kornhuber, Bernd Lenz.

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0