Ce schimbari in stilul de viata sunt obligatorii dupa un infarct miocardic

Mai jos ti-am pregatit o lista cu cateva modificari pe care le poti face in viata ta de zi cu zi, pentru a-ti mentine inima sanatoasa.

Alimentatia va trece la un alt nivel

O dieta sanatoasa este una dintre cele mai bune modalitati pentru a combate bolile cardiovasculare. Poti incepe prin a monitoriza cat de multe calorii consumi in fiecare zi, folosind o aplicatie de smartphone. Determina de cate calorii ai nevoie pentru a pierde in greutate sau pentru a-ti mentine greutatea actuala si incearca sa ramai in acele limite, in fiecare zi.

Renunta la alimentele care au putini nutrienti si care au multe calorii. In schimb, mananca mai multe fructe si legume, cereale integrale, produse lactate degresate, proteine slabe si uleiuri sanatoase.

Vei face mai multa miscare

Exercitiile pentru sanatatea sistemului cardiovascular par a fi o "potiune" miraculoasa. Ele iti intaresc inima si iti reduc tensiunea arteriala si nivelurile colesterolului.

Asociatia Americana a Inimii recomanda cel putin 150 de minute pe saptamana de exercitii de intensitate moderata, cel putin 75 de minute de exercitii fizice de intensitate mai mare (viguroase) pe saptamana sau o combinatie intre cele doua. Asigura-te ca primesti acordul medicului tau inainte de a face mai multa miscare de genul exercitiilor cardio.

Vei acorda mai multa importanta legaturii dintre minte si corp

Daca iti vei mentine o atitudine pozitiva, chiar si dupa un infarct miocardic, sanatatea ta va avea de beneficiat in multe feluri de pe urma acestui lucru. Daca ai o abordare pozitiva in legatura cu tratamentul tau dupa un atac de cord, inclusiv cand este vorba de orice schimbari in stilul de viata, aceasta abordare iti va reduce riscul de a avea probleme cu inima.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Dupa un infarct miocardic, este posibil sa te confrunti cu depresia si anxietatea. Aceste emotii iti pot ingreuna recuperarea, mai ales daca vrei sa implementezi si sa mentii o serie de obiceiuri sanatoase. Tocmai de aceea este important sa discuti problemele de la nivel mental cu un medic specialist, insa nu uita nici de problemele de natura fizica.

Vei renunta la fumat

Fumatul are un impact negativ asupra sistemului tau cardiovascular, iar asta in mai multe moduri. Fumatul poate deteriora functia inimii si pe cea a vaselor de sange, poate sa impiedice sangele bogat in oxigen sa ajunga la organele tale si la alte parti ale corpului. Nu uita ca fumatul este un factor de risc major pentru bolile cardiace, ceea ce poate duce la un infarct miocardic.

Iti vei mentine greutatea la un nivel considerat sanatos

Cand corpul tau poarta o greutate excesiva, asta inseamna ca inima ta este nevoita sa munceasca mai mult pentru a pompa sangele, iar astfel iti va creste riscul de boli cardiovasculare. Daca suferi de hipertensiune arteriala, ai colesterolul marit sau ai hiperglicemie, acesti factori iti pot creste riscul si mai mult. Cere sfatul medicului, introdu o rutina de exercitii fizice in programul tau, fa modificarile necesare in dieta ta pentru a elimina kilogramele in plus si pentru a-ti reduce factorii de risc asociati cu bolile cardiovasculare.

Nu in ultimul rand, monitorizeaza valorile tensiunii arteriale si valorile colesterolului seric. Medicul tau iti poate recomanda medicamente beta-blocante pentru a te ajuta sa tii sub control tensiunea arteriala, iar pentru colesterolul "rau" (LDL), iti poate prescrie statine.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0