Vinul rosu incetineste procesul de imbatranire neuronala

Potrivit unui studiu realizat recent, ingredientele active care se regasesc in vinul rosu (mai ales resveratrolul) pot proteja neuronii de efectele procesului natural de imbatranire.  Mai mult decat atat, cercetatorii care au facut acest studiu sugereaza ca efectul pe care il are vinul rosu din acest punct de vedere este echivalent cu cel obtinut prin dieta restrictiva si sport. Vinul rosu ramane insa un subiect controversat in atentia cercetatorilor iar de cele mai multe ori medicii afirma ca nu putem extrapola beneficiile acestuia pentru sanatate, multi dintre longevivii sanatosi care il consuma avand in general un stil alimentar divers si echilibrat, de tipul celui mediteranean, de exemplu.

Resveratrolul este ingredientul-minune, care poate preveni imbatranirea neuronala. Acesta face parte din categoria polifenolilor si are proprietati antioxidante, combatand efectul radicalilor liberi, care accelereaza procesul de imbatranire la nivelul creierului si nu numai.

Resveratrolul se mai regaseste in concentratii mari in alimente precum strugurii rosii si alunele.

Un studiu facut de cercetatorii de peste Ocean a aratat ca resveratrolul din vinul rosu, dar si din alte surse poate incetini modul in care imbatranirea afecteaza creierul. Neuronii sunt conectati intre ei prin sinapse – in medie, un neuron are peste 1000 de legaturi sinaptice cu alti neuroni. Aceste sinapse sunt esentiale, mai ales pentru miscarile voluntare (n.r. junctiuni neuromusculare), care nu pot fi efectuate altfel. Insa, pe masura ce inaintam in varsta, junctiunile neuromusculare se degradeaza.

In cadrul studiului, au fost monitorizate animale de laborator, varstnice. Acestora li s-a oferit resveratrol timp de 1 an si apoi s-au analizat efectele acestuia asupra creierului. S-a constatat la final ca resveratrolul a avut un efect protector asupra neuronilor si sinapselor neuronale, protejandu-le de efectele radicalilor liberi si ai stresului oxidativ.

Ceea ce vor oamenii de stiinta sa faca este sa identifice mecanismul prin care resveratrolul ofera protectie neuronala. In acest fel, acesta poate fi modificat astfel incat sa se dezvolte molecule care sunt si mai eficiente in protejarea sinapselor, pentru un efect mult mai puternic.

Bineinteles, este contraindicat sa consumam vin rosu in cantitati foarte mari cu scopul de a oferi protectie neuronala impotriva imbatranirii, intrucat alcoolul in cantitati mari are efecte devastatoare asupra creierului , ficatului si a intregului organism. Consumul de alcool favorizeaza stresul oxidativ si problemele ce apar odata cu acesta, mai ales imbatranirea prematura si riscul crescut de afectiuni cronice. 

Se pare că există o curbă în forma literei " J "care explică relația dintre consumul de vin și riscul de boli de inimă. Persoanele care beau un maximum de 150 ml  de vin roșu pe zi par să aibă un risc cu aproximativ 32% mai mic decât cei care nu beau. Cu toate acestea, un aport mai mare crește în mod dramatic riscul de boli de inimă, asadar, masura este cheia in ceea ce priveste  aceasta bautura atat de populara de mii de ani.

Alte efecte benefice ale resveratrolului, pe care studiile le-au confirmat:

  • Combate inflamatia si reduce astfel riscul de cancer, precum si de afectiuni neurodegenerative.
  • Contribuie la reducerea tensiunii arteriale la pacientii hipertensivi.
  • Combate rezistenta la insulina, prevenind astfel instalarea obezitatii, a sindromului metabolic si, bineinteles, a diabetului de tip 2.
  • Contribuie la ameliorarea durerilor articulare.
  • Reduce riscul de Alzheimer – efectul neuroprotector al resveratrolului poate contribui la reducerea riscului de Alzheimer si alte tipuri de dementa.
  • Contribuie la reducerea nivelului de colesterol “rau”, reducand astfel riscurile cardiovasculare asociate.

 

 

Cum (mai) poti consuma resveratrol

Resveratrolul se regaseste si in unele alimente, precum si sub forma de supliment alimentar.

Alimentele care contin resveratrol in cantitati semnificative sunt:

  • Unt de arahide
  • Ciocolata neagra
  • Coacaze
  • Arahide
  • Fistic
  • Pudra de cacao
  • Capsune
  • Merisoare

Contraindicatii resveratrol sub forma de supliment alimentar

Nu exista riscuri majore in ceea ce priveste administrarea resveratrolului, insa exista situatii in care e indicat ca acesta sa fie evitat sub forma concentrata, adica de supliment alimentar. De pilda, suplimentele cu resveratrol nu ar trebui asociate cu medicamente anticoagulante precum heparina sau warfarina, intrucat creste riscul de hemoragii si de invinetire a pielii.

Imunosupresoarele si anxioliticele, precum si medicamentele pentru reglarea tensiunii arteriale nu ar trebui nici ele asociate cu resveratrolul in doze mari pentru ca pot aparea probleme. Concret, resveratrolul poate bloca enzimele care elimina substantele medicamentoase din organism, determinand acumularea acestora.

Beneficii vin roșu

Exista o serie de beneficii ale vinului rosu, daca este consumat in cantitati mici si in cadrul unei diete echilibrate, de tip mediateranean, adica bogat in legume, zarzavaturi, verdeturi, uleiuri sanatoase, peste si carne slaba.

Promoveaza  sănătatea intestinală

Un studiu din 2018 raportează că polifenolii din vinul roșu și strugurii pot îmbunătăți microbiota intestinală, contribuind la un intestin sănătos.Conform cercetării din 2012, compușii vinului roșu pot acționa și ca prebiotice, care sunt compuși care stimulează bacteriile intestinale sănătoase.

 În 2016, cercetătorii au sugerat că vinul roșu ar putea reduce riscul de boli de inimă prin efectele sale asupra microbiomului intestinal. Cu toate acestea, cercetarea este limitată, iar medicii au nevoie de mai multe dovezi înainte de a înțelege adevăratele efecte ale vinului roșu asupra sănătății intestinale.

Diabetul zaharat de tip 2

Un studiu din 2015 a arătat că consumul unui pahar de vin roșu la cină „scade modest riscul cardiometabolic” la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și că un aport moderat de vin roșu este de obicei sigur. Oamenii de știință cred că etanolul din vin joacă un rol crucial în metabolizarea glucozei și că și ingredientele nealcoolice pot contribui. Ei solicită mai multe cercetări pentru a confirma concluziile. Oricine are diabet ar trebui să se consulte cu medicul înainte de a consuma alcool.

Tensiunea arterială

Conform Asociației Americane a Inimii (AHA), resveratrolul – un antioxidant din vinul roșu – poate reduce tensiunea arterială și crește nivelul de colesterol HDL (bun). În 2006, oamenii de știință au raportat că compușii vinului roșu numiți procianidine ajută la menținerea sănătoasă a vaselor de sânge. Mulți oameni consideră că o băutură alcoolică îi relaxează, dar rezultatele publicate în 2012, indică faptul că și vinul roșu fără alcool poate reduce tensiunea arterială. Aceasta ar putea fi o opțiune mai sănătoasă.  Este important, totuși, să rețineți că consumul prea mult de alcool poate provoca hipertensiune arterială și aritmie sau un ritm neregulat al inimii.

Leziuni cerebrale după accident vascular cerebral

O recenzie din 2015 raportează că resveratrolul poate ajuta la protejarea împotriva leziunilor secundare ale creierului după un accident vascular cerebral sau o leziune a sistemului nervos central. Acest lucru se datorează efectelor sale pozitive asupra inflamației, stresului oxidativ și morții celulare. Cu toate acestea, aceste studii arată mai degrabă efectele resveratrolului decât vinul roșu în sine.

Sustinerea sanatatii vederii

Resveratrolul poate ajuta, de asemenea, la prevenirea pierderii vederii prin reducerea inflamației și a stresului oxidativ, conform cercetării din 2016.

Multe forme de afecțiuni oculare legate de vârstă care provoacă pierderea vederii implică acești factori, inclusiv:

  • glaucom
  • cataracta
  • retinopatie diabetică
  • degenerescenta maculara


Cancerul

Unele cercetări spun că consumul moderat de vin roșu ar putea reduce riscul apariției anumitor tipuri de cancer. Cu toate acestea, Institutul Național American al Cancerului afirmă că există dovezi puternice că consumul de alcool poate provoca anumite tipuri de cancer, în special consumul excesiv de alcool în timp.

Acest lucru se datorează parțial pentru că creează toxine în organism, dăunează țesuturilor corpului și creează oxidare. Aceasta înseamnă că potențialele efecte adverse ale alcoolului pot depăși orice beneficiu din resveratrol. Institutul Național al Cancerului leagă consumul de alcool cu ​​o serie de tipuri de cancer, inclusiv cancerul de gură, gât, ficat, sân și colon.

Pentru majoritatea oamenilor, savurarea vinului roșu cu moderație este sigură, dar este important să rețineți că consumul de alcool în exces este dăunător.

Cu toate acestea, unele studii leagă consumul moderat de vin roșu cu risc redus sau rezultate mai bune în cancer. 

Cancer mamar

Alcoolul crește nivelul estrogenului din organism, o substanță chimică care încurajează creșterea celulelor canceroase la nivelul sanului sau ovarelor.

Cu toate acestea, un studiu din 2012 spune că inhibitorii de aromatază (AI) din vinul roșu - și, într-o măsură mai mică, vinul alb - pot reduce nivelul de estrogen și pot crește testosteronul la femeile care se apropie de menopauză.

Cercetătorii spun că acesta poate fi motivul pentru care vinul roșu este mai puțin asociat cu un risc crescut de cancer de sân decât alte tipuri de alcool.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul “Resveratrol effects on neuronal connectivity during aging”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Gonzalo Flores, Ruben Antonio Vasquez-Roque si Alfonso Diaz
  • Studiul “Resveratrol inhibits the proliferation of neuronal progenitor cells and hippocampal neurogenesis”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Hee Ra Park, Kyoung Hye Kong, Byung Pal Yu, Mark P Mattson si Jaewon Lee
  • The effects of grape and red wine polyphenols on gut microbiota - A systematic review , 2018, Victoria Nash , C Senaka Ranadheera , Ekavi N Georgousopoulos
  • Dealcoholized Red Wine Decreases Systolic and Diastolic Blood Pressure and Increases Plasma Nitric Oxide Gemma Chiva-Blanch  Mireia Urpi-Sarda Emilio Ros
  • Resveratrol and Ophthalmic Diseases, 2016, Khaled K. Abu-Amero, Altaf A. Kondkar and  Kakarla V. Chalam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1