Vinul rosu incetineste procesul de imbatranire neuronala

Potrivit unui studiu realizat recent, ingredientele active care se regasesc in vinul rosu (mai ales resveratrolul) pot proteja neuronii de efectele procesului natural de imbatranire.  Mai mult decat atat, cercetatorii care au facut acest studiu sugereaza ca efectul pe care il are vinul rosu din acest punct de vedere este echivalent cu cel obtinut prin dieta restrictiva si sport.

Resveratrolul este ingredientul-minune, care poate preveni imbatranirea neuronala. Acesta face parte din categoria polifenolilor si are proprietati antioxidante, combatand efectul radicalilor liberi, care accelereaza procesul de imbatranire la nivelul creierului si nu numai.

Resveratrolul se mai regaseste in concentratii mari in alimente precum strugurii rosii si alunele.

Un studiu facut de cercetatorii de peste Ocean, pe soareci, a aratat ca resveratrolul din vinul rosu, dar si din alte surse poate incetini modul in care imbatranirea afecteaza creierul. Neuronii sunt conectati intre ei prin sinapse – in medie, un neuron are peste 1000 de legaturi sinaptice cu alti neuroni. Aceste sinapse sunt esentiale, mai ales pentru miscarile voluntare (n.r. junctiuni neuromusculare), care nu pot fi efectuate altfel. Insa, pe masura ce inaintam in varsta, junctiunile neuromusculare se degradeaza.

In cadrul studiului, au fost monitorizati soreci varstnici. Acestora li s-a oferit resveratrol timp de 1 an si apoi s-au analizat efectele acestuia asupra creierului. S-a constatat la final ca resveratrolul a avut un efect protector asupra neuronilor si sinapselor neuronale, protejandu-le de efectele radicalilor liberi si ai stresului oxidativ.

Ceea ce vor oamenii de stiinta sa faca este sa identifice mecanismul prin care resveratrolul ofera protectie neuronala. In acest fel, acesta poate fi modificat astfel incat sa se dezvolte molecule care sunt si mai eficiente in protejarea sinapselor, pentru un efect mult mai puternic.

Bineinteles, este contraindicat sa consumam vin rosu in cantitati foarte mari cu scopul de a oferi protectie neuronala impotriva imbatranirii, intrucat alcoolul in cantitati mari are efecte devastatoare asupra creierului si a intregului organism. Consumul de alcool favorizeaza stresul oxidativ si problemele ce apar odata cu acesta, mai ales imbatranirea prematura si riscul crescut de afectiuni cronice.

Alte efecte benefice ale resveratrolului, pe care studiile le-au confirmat:

  • Combate inflmatia si reduce astfel riscul de cancer, precum si de afectiuni neurodegenerative.
  • Contribuie la reducerea tensiunii arteriale la pacientii hipertensivi.
  • Combate rezistenta la insulina, prevenind astfel instalarea obezitatii, a sindromului metabolic si, bineinteles, a diabetului de tip 2.
  • Contribuie la ameliorarea durerilor articulare.
  • Reduce riscul de Alzheimer – efectul neuroprotector al resveratrolului poate contribui la reducerea riscului de Alzheimer si alte tipuri de dementa.
  • Contribuie la reducerea nivelului de colesterol “rau”, reducand astfel riscurile cardiovasculare asociate.

 

Cum (mai) poti consuma resveratrol

Resveratrolul se regaseste si in unele alimente, precum si sub forma de supliment alimentar.

Alimentele care contin resveratrol in cantitati semnificative sunt:

  • Unt de arahide
  • Ciocolata neagra
  • Coacaze
  • Arahide
  • Fistic
  • Pudra de cacao
  • Capsune
  • Merisoare

Contraindicatii resveratrol sub forma de supliment alimentar

Nu exista riscuri majore in ceea ce priveste administrarea resveratrolului, insa exista situatii in care e indicat ca acesta sa fie evitat sub forma concentrata, adica de supliment alimentar. De pilda, suplimentele cu resveratrol nu ar trebui asociate cu medicamente anticoagulante precum heparina sau warfarina, intrucat creste riscul de hemoragii si de invinetire a pielii.

Imunosupresoarele si anxioliticele, precum si medicamentele pentru reglarea tensiunii arteriale nu ar trebui nici ele asociate cu resveratrolul in doze mari pentru ca pot aparea probleme. Concret, resveratrolul poate bloca enzimele care elimina substantele medicamentoase din organism, determinand acumularea acestora.

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul “Resveratrol effects on neuronal connectivity during aging”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Gonzalo Flores, Ruben Antonio Vasquez-Roque si Alfonso Diaz
  • Studiul “Resveratrol inhibits the proliferation of neuronal progenitor cells and hippocampal neurogenesis”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Hee Ra Park, Kyoung Hye Kong, Byung Pal Yu, Mark P Mattson si Jaewon Lee
Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 1