Alimente recomandate daca suferi de gonartroza

Deoarece în gonartroză sunt afectate calitatea și cantitatea lichidului sinovial, precum și cartilajul articulației genunchiului, este necesară o abordare nutrițională adecvată pentru a putea combate în mod natural durerea de la nivelul genunchiului.

Durerea și rigiditatea articulațiilor sunt simptome cu care se confruntă constant persoanele cu gonartroză, însă alimentația poate ajuta la reducerea acestor neplăceri. Iată ce alimente ar trebui să includă pacienții cu gonartroză în dieta lor obișnuită și ce alimente ar trebui să evite.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Alimente indicate persoanelor cu gonartroză

Peștele și uleiul de pește

Somonul, macroul, sardinele, tonul și păstrăvul sunt alimente bogate în grăsimi Omega 3, care au efecte antiinflamatoare. Multe persoane cu gonartroză care consumă pește frecvent sau iau suplimente cu ulei de pește de mare adâncime, bogat în EPA și DHA, raportează că li se reduc astfel simptomele bolii.

Fructele de pădure

Fructele de pădure sunt bogate în vitamina C, element cheie în sinteza colagenului, care este o componentă importantă din cartilajul articular. De asemenea, fructele de pădure conțin și bioflavonoide care ajută la inhibarea enzimelor care distrug cartilajul. Aceste fructe pot fi incluse ușor în dietă, mai ales la micul dejun (peste un bol cu cereale și lapte animal sau vegetal, de exemplu).

Cerealele integrale și iaurtul

Cerealele integrale sunt o sursă importantă de magneziu, necesar pentru producția acidului hialuronic. Acidul hialuronic are rol de lubrifiere în articulația genunchiului. În plus, conțin fibre care asigură o bună parte din susținerea sănătății aparatului intestinal. În loc de produsele din făină albă, pacienții cu gonartroză ar trebui să ia în calcul pâinea integrală, pastele integrale și cerealele integrale pentru micul dejun.

Iaurtul este bogat în calciu, element deosebit de important pentru sănătatea oaselor și susținerea proceselor de osteogeneză. Alege o porție de iaurt, chefir sau sana ca gustare sau pe post de sos peste carne sau legume, deoarece aceste lactate sunt bogate în probiotice, care stimulează și sănătatea aparatului digestiv intestinal, cheia sistemului imunitar. O porție înseamnă cam 150 ml.

Alte surse de acizi grași Omega-3

Cele mai sănătoase grăsimi recomandate pentru persoanele cu o formă de artroză (cum este și gonartroza) sau cu alte boli inflamatorii sunt acizii grași Omega-3. În vreme ce unele alimente cresc nivelul inflamației din corp, acizii grași Omega-3 funcționează pentru a reduce inflamația, suprimând producția de citokine și de enzime care distrug cartilajul.

Pe lângă pește și fructe de mare, alte alimentele care conțin acizi grași Omega-3 sunt semințele de in măcinate și uleiul din semințe de in, precum și nucile.

Surse de vitamina C

Vitamina C (un antioxidant important) este necesară pentru dezvoltarea cartilajului. O carență de vitamina C poate duce la slăbirea cartilajului și la înrăutățirea simptomelor gonartrozei.

Așadar, dacă te confrunți cu gonartroza, data viitoare când mergi la cumpărături, nu uita să pui în coș următoarele alimente:

  • fructe tropicale, cum ar fi papaya, guava sau ananas
  • fructe citrice, precum portocalele și grepfrutul
  • pepene galben
  • căpșuni
  • kiwi
  • zmeură
  • legume crucifere, cum ar fi conopidă, broccoli și varză
  • ardei grași
  • roșii

Surse de vitamina D

Concluziile cercetărilor sunt mixte când vine vorba de vitamina D, dar unele studii arată că vitamina D poate ajuta la prevenirea distrugerii cartilajului și la scăderea riscului de îngustare a spațiului articular. Cea mai bună sursă de vitamina D de care te poți bucura este lumina soarelui (stai cam 15 minute pe zi în soare, de preferință dimineața, înainte de a aplică o cremă cu SPF). Însă, în sezonul rece, când soarele apare mai rar, alege alimente cu un conținut bogat de vitamina D, utile și în gonartroză:

  • fructe de mare și peste, precum somonul sălbatic, codul, sardinele și creveții
  • ouă
  • ciuperci.

Caută în magazinele alimentare și alte alimente care sunt îmbogățite cu vitamina D sau cu calciu, cum ar fi: cerealele de la micul dejun, tofu, iaurtul.

Surse de betacaroten

Betacarotenul este un alt antioxidant puternic care ajută la neutralizarea radicalilor liberi înainte ca aceștia să cauzeze distrugeri excesive la nivelul articulațiilor. Substanța este ușor de identificat, fiind cea care le dă fructelor și legumelor acea culoare portocalie puternică (morcovi, pepene galben, caise, cartofi dulci). Alte surse excelente de betacaroten sunt:

  • legumele crucifere, precum varza de Bruxelles și sfecla elvețiană (mangold)
  • salata Romaine și spanacul
  • pătrunjelul
  • frunzele de mentă
  • roșiile
  • sparanghelul

Surse de flavonoide

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Flavonoidele, cum ar fi quercetina și antocianidinele, sunt forme de antioxidanți. Efectele antiinflamatoare ale quercetinei, subliniate și de o recenzie¹ din 2021, pot fi similare cu cele ale medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, cum e cazul aspirinei și ibuprofenului. Surse bune de quercetină sunt:

  • ceapa roșie, galbenă și albă
  • varza kale
  • prazul
  • roșiile cherry
  • broccoli-ul
  • afinele
  • coacăzele negre
  • merișoarele
  • pudra de cacao
  • ceaiul verde
  • caisele
  • merele cu coajă

Alimente neindicate persoanelor cu gonartroză

În gonartroză, corpul se află permanent într-o stare inflamatorie. În timp ce alimentele de mai sus, cu proprietăți antiinflamatorii, pot reduce simptomele bolii, alte alimente conțin substanțe care contribuie activ la această inflamație. De aceea trebuie evitate sau limitate cât mai mult.

Zahărul

Produsele cu zahăr adăugat (prăjituri, fursecuri, băuturi acidulate dulci, ceaiuri gata preparate la sticlă, din comerț) pot stimula eliberarea de citokine, care acționează ca mesageri inflamatori în organism. 

Grăsimile saturate

Alimentele bogate în grăsimi saturate, carnea grasă și brânzeturile grase, untul, smântâna etc. tind să provoace inflamație în țesutul adipos.

Carbohidrații rafinați

Carbohidrații rafinați, cum ar fi pâinea albă, orezul alb și chipsurile de cartofi, alimentează producția unor oxidanți care pot stimula inflamația în organism.

Alte recomandări nutriționale și de stil de viață pentru pacienții cu artroză

Campanie DOC-Time RMN
  • Încearcă să ajungi la un indice de masă corporală optim, între 18,5 și 25 kg/m2 (ți-l poate calcula medicul de familie sau îl poți calcula chiar tu după o formulă).
  • Dacă ești o persoană supraponderală sau obeză, cere sfatul medicului pentru a-ți reduce greutatea corpului cu 10%.
  • Exercițiile fizice simple te pot ajuta cu reducerea simptomelor gonartrozei, menținând rezistența musculară.
  • Ia măsuri pentru a-ți reduce valorile colesterolului, dacă acestea sunt prea mari.
  • În sezonul cald, mai ales în lunile de vară, încearcă să te expui zilnic la razele soarelui, pentru a crește aportul de vitamina D.
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
British Dietetic Association – Osteoarthritis and diet: Food Fact Sheet
https://www.bda.uk.com/resource/osteoarthritis-diet.html
Pubs RSC - Anti-rheumatic effect of quercetin and recent developments in nano formulation
https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2021/ra/d0ra08817j
1. Studiul „Anti-rheumatic effect of quercetin and recent developments in nano formulation”, apărut în RSC Advances, 2021, 11, 7280-7293, DOI: https://doi.org/10.1039/D0RA08817J, autori: Feng Guan et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0