Recomandari pentru pacientii cu prostatita: regim, miscare, odihna

Prostatita este afecțiunea care constă în inflamarea prostatei, glanda care face parte din sistemul reproducător al bărbatului. Rolul acestei glande este de a produce fluide ce intră în componența spermei.

Prostatita este o inflamație a prostatei atribuită durerii în și în jurul zonei pelvine, începând cu prostata. Boala poate afecta bărbații de toate vârstele. În practica clinică, termenul de prostatită cuprinde multiple tulburări diverse care provoacă simptome legate de glanda prostatică

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Simptome prostatită

Prostatita acută este de obicei evidentă din motive clinice și este relativ ușor de tratat. În schimb, prostatita cronică, prostatita nebacteriană și prostatodinia sunt dificil de tratat și etiologia nu a fost niciodată clar determinată.

Prostatita poate fi cauzată de o infecție bacteriană și, dacă nu este tratată eficient, poate deveni cronică. Printre manifestările prostatitei se numără durere, usturimi și disconfort la urinare, urinări frecvente, chiar și pe timpul nopții, jet slab al urinei, dureri în partea inferioară a abdomenului, ejaculări dureroase, poate chiar simptome specifice răcelii (frisoane, febră).

Dacă apar asemenea simptome, este recomandat un consult urologic imediat, astfel încât să se stabilească diagnosticul și tratamentul să fie început cât mai rapid.

Prostatita cronică se caracterizează prin durere în timpul urinării, dificultăți la urinare, disfuncție sexuală, anxietate și depresie. Poate fi provocată de un agent infecțios nedetectabil sau de un traumatism fizic care provoacă inflamație sau leziuni ale nervilor în zona genito-urinară. Din păcate, medicii pot identifica bacteriile ca fiind vinovate în doar aproximativ 5% până la 10% din cazuri, ceea ce înseamnă că antibioticele nu sunt un tratament eficient la majoritatea pacienților. În timp ce multe alte tratamente au fost testate, niciunul nu s-a dovedit a avea beneficii semnificative pe termen lung.

După ce se fac analizele și se stabilește cauza prostatitei, medicul va recomanda un tratament care poate fi bazat pe antibiotice, antiinflamatoare și medicamente alfa-blocante.
În paralel cu tratamentul medicamentos însă, se recomandă și câteva modificări ce țin de stilul de viață, care accelerează vindecarea pacientului și totodată ameliorează simptomele resimțite de acesta, precum scăderea în greutate, modificarea dietei, odihna și efectuarea de exerciții fizice.

Recomandări pentru pacienții cu prostatită

Regim alimentar recomandat pacientului diagnosticat cu prostatită

Se recomandă adoptarea unei diete echilibrate, bogată în alimente cu un conținut ridicat de fibre dietetice întrucât acestea previn constipația, care poate deveni foarte dureroasă dacă apare pe fondul inflamației prostatei. Printre alimentele bogate în fibre se numără fructele și legumele.

Printre alimentele care pot ajuta la ameliorarea simptomelor prostatitei se numără:

  • Roșiile: roșiile conțin un antioxidant numit licopen, despre care studiile arată că poate aduce beneficii glandei prostatei. Roșiile se consumă cel mai bine fierte într-o supă sau sos de roșii, pentru ca organismul să beneficieze de efectele benefice ale licopenului.
  • Legumele crucifere: Legumele crucifere precum broccoli, varza și varza de Bruxelles conțin o substanță chimică numită sulforafan. Se crede că sulforafanul susține sănătatea prostatei. Mai mult, broccoli, conține glucorafanină, o substanță fitochimică despre care cercetătorii sugerează că se poate transforma în substanțe care pot viza și preveni creșterea celulelor canceroase. Studiile sugerează că un consum de legume, în special, crucifere poate reduce inflamația, care este legată de riscul de a face cancer de prostată.
  • Citricele: Citricele, cum ar fi lămâia, portocala, lime-ul și grepfrutul sunt bogate în vitamina C, care poate ajuta la protejarea glandei prostatei.
  • Nucile: Nucile sunt bogate în zinc. Există o concentrație mare de zinc care se găsește în mod natural în glanda prostatică. Se crede că zincul ajută la echilibrarea hormonilor precum DHT și testosteronul.
  • Peștele: Peștii precum somonul, sardinele și păstrăvul sunt bogați în acizi grași Omega-3 și alte grăsimi sănătoase. Grăsimile sănătoase pot preveni și reduce inflamația în întregul corp, inclusiv în glanda prostatică. 
  • Fructele de pădure: fructele de pădure precum afinele, căpșunile, murele și zmeura sunt bogate în antioxidanți. Antioxidanții sunt cunoscuți că elimină radicalii liberi din organism. Radicalii liberi pot provoca boli și leziuni diferitelor organe din organism, inclusiv prostata.

Printre alimentele care trebuie evitate de pacienții cu prostatită se numără:

  • Lactate: Produsele lactate precum untul, laptele și brânza au fost legate de accentuarea simptomelor prostatitei.
  • Carnea roșie: Cercetările și studiile au arătat că persoanele care și-au redus consumul de carne roșie și-au îmbunătățit în timp sănătatea prostatei. 
  • Alcool: studiile au arătat că mulți bărbați care au renunțat la alcool nu s-au mai confruntat cu simptomele prostatitei. De asemenea, se știe că alcoolul stimulează producția de urină, ceea ce ar putea duce la un flux de urină divizat și alte simptome ale tractului urinar inferior.
  • Sodiu: un aport ridicat de sodiu sau sare poate crește probabilitatea de infecție a tractului urinar, care este un simptom asociat al prostatitei. Evitarea alimentelor procesate și a alimentelor cu un conținut ridicat de sare poate fi de ajutor pacienților diagnosticați cu prostatită.

Newsletter DOC dedicat
  • Cofeina: Cofeina poate acționa ca un diuretic și poate crește frecvența urinării și alte simptome urinare. Reducerea consumului de băuturi și alimente cu cofeină, cum ar fi cafeaua, ceaiul și ciocolata, poate îmbunătăți sănătatea prostatei la cei cu prostatită. Într-un studiu mai vechi, 1.710 pacienți (cu vârsta cuprinsă între 18 și 83 de ani) și cu prostatită cronică nu au consumat deloc cofeină, alcool și alimente picante. După 12 săptămâni, 87% dintre bărbați au observat o îmbunătățire a stării lor de sănătate.

În schimb, este benefic consumul de ceaiuri din plante precum ceaiul din cozi de cireșe ori cel de sunătoare sau tei.

Activități fizice recomandate pacientului cu prostatită

Întrebându-se dacă exercițiile fizice ar putea atenua simptomele atunci când alte tratamente eșuează, cercetătorii italieni au repartizat aleatoriu 231 de bărbați sedentari cu prostatită cronică la unul dintre cele două programe de exerciții fizice timp de 18 săptămâni: exerciții aerobice, care au inclus exerciții de mers rapid și de întărire, sau exerciții non-aerobe, care includ exerciții precum ridicări și întinderi. Fiecare grup a făcut exerciții de trei ori pe săptămână. 

La începutul studiului și la șase și 18 săptămâni, participanții au răspuns la chestionare despre simptomele lor și calitatea vieții. La sfârșitul cercetării, participanții din ambele grupuri s-au simțit mai bine, dar cei din grupul de exerciții aerobice au experimentat îmbunătățiri semnificativ mai mari în ce privește durerea cauzată de prostatită, anxietate, depresie și calitatea vieții.

Orice tip de activitate fizică, mai puțin mersul pe bicicletă, este benefic în cazul pacientului care suferă de prostatită. Însă este adevărat că exercițiile de tip Kegel sunt mai utile decât oricare altele. Aceste exerciții fortifică musculatura din jurul vezicii urinare, dar și pe cea a penisului.

Poți practica asemenea exerciții astfel: așază-te într-o postură confortabilă, în șezut, apoi încordează-ți musculatura din zona pelvină timp de câteva secunde, după care o vei relaxa complet. Repetă această mișcare de 10-15 ori, fă o pauză de 1-2 minute și reia seria.

Nu există un program specific de exerciții pentru bărbații care se confruntă cu prostatita cronică. Dar un program complet de exerciții care include doar o jumătate de oră de activitate fizică în majoritatea zilelor săptămânii oferă beneficii solide pentru sănătate.

Și nu trebuie să efectuezi această activitate dintr-o dată, o poți împărți în trei segmente de zece minute. Când o activitate devine ușoară, crește durata antrenamentului sau viteza acestuia. Dacă dorești, poți să practici jogging sau să folosești banda de alergare la sală.

Ce mai poți face pentru ameliorarea simptomelor

Alte lucruri pe care le poate face pacientul cu prostatită pentru ameliorarea simptomelor sunt:

  • Băi calde de șezut
  • Exerciții de relaxare
  • Comprese calde în zona rectală și pelviană
  • Evitarea statului pentru perioade îndelungate în șezut, dar și evitarea mersului pe bicicletă

Importanța odihnei pentru pacientul cu prostatită

Prostatita de cauză bacteriană se manifestă adesea și prin oboseală accentuată, mai ales dacă vorbim despre forma cronică a acestei boli. Este extrem de important ca pacientul să se odihnească și să ofere organismului prilejul de a se reface rapid. E indicat ca acesta să doarmă cel puțin 7-8 ore pe noapte și pe timpul zilei să se evite activitățile foarte solicitante, care l-ar putea epuiza.
Întrucât poziția în șezut mărește presiunea pusă pe prostată, e indicat ca pe parcursul zilei, pacientul să se ridice și să se plimbe, dar și să se întindă în pat atunci când simte nevoia.

Prin administrarea tratamentului prescris de medic, respectarea recomandărilor făcute de urolog, precum și prin adoptarea unui stil de viață mai sănătos, pacientul va reuși să se vindece. Prostatita poate fi combătută, important este ca pacientul să se prezinte la medic imediat ce observă simptomele specifice bolilor prostatei, astfel încât să primească tratamentul de care are nevoie.

Mulți bărbați nu merg la medic atunci când observă asemenea simptome pentru că se tem să nu primească un diagnostic mai grav, cum ar fi cancerul de prostată. Însă chiar și în cazul cancerului prostatic prognosticul poate fi favorabil dacă acesta este depistat timpuriu.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Prostate Cancer Foundation - Five Foods to Protect your Prostate
https://www.pcf.org/c/five-foods-to-protect-your-prostate/
Urology Care Foundation - What You Need to Know About Prostatitis
https://www.urologyhealth.org/healthy-living/care-blog/2019/what-you-need-to-know-about-prostatitis

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0