Analizele pentru prostata - ghid si recomandari

Prostata poate fi afectată de mai multe boli, printre care prostatita, prostata marită (hiperplazia benignă de prostată), dar și cancerul de prostată. Dacă apar simptome specifice acestor boli, se recomandă o serie de analize și teste. Aceste analize pot fi recomandate și fară să existe simptomatologie, în cazul în care pacientul are istoric familial de cancer de prostată. 

Iată ce analize recomandă medicul pentru verificarea funcțiilor prostatei:

Analiza de sânge PSA (antigenul prostatic specific) 

Primul test pentru detectarea problemelor de prostată este un test de sânge pentru măsurarea antigenului prostatic specific (PSA). Antigenul prostatic specific este o substanță produsă de celulele prostatei și se regăsește în spermă, dar și în sânge. Este normal să ai o cantitate mică de PSA în sânge, iar cantitatea acestui antigen crește ușor pe măsură ce îmbătrânești și prostata se mărește.  

Newsletter DOC dedicat

Organizațiile medicale recomandă să se facă un test de sânge PSA începând cu vârsta de 40 de ani pentru bărbații cu antecedente familiale de cancer de prostată. Dacă sunt prezente probleme urinare sau dacă un test de sânge PSA indică o problemă, pot fi recomandate teste suplimentare. Aceste teste pot necesita ca pacientul să-și schimbe dieta sau aportul de lichide sau să nu mai ia medicamente. Dacă testele implică introducerea instrumentelor în uretră sau rect, se pot administra antibiotice înainte și după test pentru a preveni infecția.

Dacă nivelul de PSA din sânge depășește limitele normale, este posibil să fie vorba despre cancer de prostată, ceea ce înseamnă că medicul va recomanda în primă fază repetarea testului, iar apoi analize suplimentare, printre care și biopsia. 

Ce poate determina creșterea nivelului PSA

Problemele de prostată, cum ar fi o prostată mărită, prostatita sau cancerul de prostată pot determina creșterea nivelului PSA - dar sunt și alte lucruri care pot afecta nivelul PSA. Printre acestea se numără:

  • O infecție urinară -  în acest caz, ți se va administra tratament. Va trebui să aștepți până când infecția a dispărut - aproximativ șase săptămâni - înainte de a face un nou test PSA.
  • Exercițiu fizic intens – S-ar putea să ți se ceară să nu faci niciun exercițiu intens în cele 48 de ore dinaintea unui test PSA.
  • Ejaculare – medicul îți poate cere să eviți orice activitate sexuală care duce la ejaculare în cele 48 de ore dinaintea unui test PSA.
  • Sexul anal și stimularea prostatei – sexul anal sau stimularea prostatei în timpul actului sexual ar putea crește nivelul PSA pentru o perioadă.  
  • Biopsie de prostată - dacă ai făcut o biopsie în cele șase săptămâni înainte de un test PSA, acest lucru ar putea crește nivelul PSA.
  • Medicamente –  anunță medicul de familie dacă iei medicamente pe bază de rețetă sau fără prescripție medicală, deoarece unele dintre acestea pot afecta nivelul PSA. De exemplu, unele medicamente utilizate pentru a trata o prostată mărită, cunoscute sub numele de inhibitori de 5-alfa-reductază pot reduce nivelul PSA și pot da un rezultat fals.
  • Alte teste sau intervenții chirurgicale – Dacă ai efectuat teste sau intervenții chirurgicale la vezica urinară sau la prostată, poate fi necesar să aștepți până la șase săptămâni înainte de a face un test PSA.
  • Cateterele urinare – Dacă ai un cateter pentru a drena urina din vezica urinară, poate fi necesar să aștepți până la șase săptămâni după ce acesta a fost introdus înainte de a face un test PSA.

Examinarea digitală rectală

Această examinare presupune introducerea unui deget prin rectul pacientului, astfel încât să se observe dacă există anomalii la nivelul prostatei. Pentru această examinare, medicul va ruga pacientul să se așeze pe masă, cu fața în jos și genunchii aduși la piept. Medicul va introduce degetul acoperit de mănușă și gel lubrifiant și va pune presiune pe prostată, astfel încât să îi verifice forma și textura.

Cu toate că este o procedură care provoacă disconfort, nu este dureroasă și, din fericire, nu durează mai mult de câteva minute. Această investigație arată dacă prostata are anomalii care necesită mai multe teste. Dacă se suspectează o infecție, medicul poate masa prostata în timpul examinării digitale rectale pentru a obține lichid de examinat cu un microscop. 

Unii medici efectuează o astfel de procedură ca parte a unui examen fizic de rutină pentru bărbații în vârstă de 50 de ani sau mai mult, unii chiar la vârsta de 40 de ani, indiferent dacă bărbatul are sau nu probleme urinare.

Urocultura 

Această analiză de urină permite identificarea infecțiilor la nivelul tractului urinar. Urocultura poate depista o infecție localizată la nivelul prostatei.

Testele urodinamice 

Sunt teste care permit observarea modului în care vezica urinară și uretra depozitează și eliberează urina. Cele mai multe teste urodinamice se concentrează pe capacitatea vezicii urinare de a reține urina și de a o goli în mod constant și complet. 

Dacă problema prostatei pare să fie legată de un blocaj al urinei, medicul poate recomanda teste care măsoară presiunea vezicii urinare și debitul de urină. Un astfel de test implică urinarea într-un dispozitiv special care măsoară cât de repede curge urina și înregistrează câte secunde este nevoie pentru ca debitul maxim să fie atins. 

Un alt test măsoară reziduul postmicțional, cantitatea de urină rămasă în vezică atunci când urinarea se oprește. Un flux de urină slab și retenția urinară pot fi semne ale blocării urinei cauzate de o prostată mărită care „stoarce” uretra. 

Cistoscopia

Este procedura care permite identificarea blocajelor în partea inferioară a tractului urinar. Un instrument denumit cistoscop este introdus în uretră și vezica urinară, însă prin penis, astfel încât să depisteze locul în care urina se blochează. Privind prin cistoscop, medicul poate determina locația și gradul blocării urinei.  Această procedură se realizează cu anestezie locală sau generală, în funcție de preferințele medicului și/ sau pacientului.

Procedura este de obicei efectuată de un urolog, un medic specializat în tratarea problemelor tractului urinar și ale sistemului reproducător masculin.

Ecografia abdominală

Ecografia este o metodă de diagnosticare nedureroasă, care nu prezintă niciun risc pentru pacient. Întreg tractul urinar poate fi observat cu ajutorul ecografiei – în acest fel, se pot identifica anomalii la nivelul tractului urinar, cauzate de un blocaj al urinei din cauza prostatei. 

Ecografia prostatică transrectală

Spre deosebire de ecografia abdominală, cea transrectală permite observarea în detaliu a prostatei. Asta înseamnă că această ecografie poate scoate la iveală leziuni minore, excrescențe și alte anomalii de la nivelul acestei glande.

Ecografia transrectală nu poate identifica cancerul de prostată. Pentru a determina dacă o tumoare este canceroasă, medicul folosește traductorul și imaginile cu ultrasunete pentru a ghida un ac către tumoare. Acul este apoi folosit pentru a îndepărta câteva bucăți de țesut de prostată în vederea analizării cu un microscop. Acest proces, numit biopsie, poate dezvălui dacă este prezent cancerul de prostată. 

RMN și CT (tomografia computerizată) 

Un RMN este un test care oferă imagini ale organelor interne și ale țesuturilor moi ale corpului fără a utiliza raze X. Aparatele RMN folosesc unde radio și magneți pentru a produce imagini detaliate. Un RMN poate implica, de asemenea, necesitatea unei substanțe de contrast.

O scanare CT folosește o combinație de raze X și tehnologie computerizată pentru a crea imagini tridimensionale (3-D). O scanare CT poate implica, de asemenea, necesitatea unei substanțe de contrast.

Imaginile RMN și CT pot ajuta la identificarea structurilor anormale din tractul urinar, dar nu pot face distincția între tumorile canceroase și mărirea necanceroasă a prostatei. Odată ce o biopsie a confirmat cancerul, aceste tehnici imagistice vor arăta cât de departe s-a răspândit cancerul. 

Biopsia de prostată

Pentru unii bărbați, efectuarea unei biopsii de prostată ar putea fi cea mai bună opțiune, mai ales dacă nivelul PSA este ridicat. O biopsie este o procedură prin care se prelevează mici mostre de prostată și apoi se examinează la microscop. 

Acest test este singura modalitate de a afla cu siguranță dacă un bărbat are cancer de prostată. Dacă maladia este identificată în urma biopsiei, acest test poate ajuta, de asemenea, să ofere informații despre cât de probabil este ca boala să se răspândească rapid.

Ce se întâmplă după testele de prostată?

Testele urodinamice și cistoscopia pot provoca disconfort ușor timp de câteva ore după proceduri. Bea un pahar de apă la fiecare jumătate de oră timp de două ore pentru reducerea disconfortului. Medicul îți poate recomanda totodată să faci o baie caldă sau să ții un prosop cald și umed deasupra orificiului uretral pentru a ameliora disconfortul. O biopsie de prostată poate produce durere în zona rectului și a perineului, care se află între rect și scrot. O biopsie de prostată poate produce, de asemenea, sânge în urină și spermă.

Un antibiotic poate fi prescris timp de o zi sau două pentru a preveni infecția. Analizele și testele de mai sus sunt recomandate pentru diagnosticarea bolilor prostatei. Medicul de familie, dar și cel urolog sunt în măsură să recomande asemenea analize și teste. Dacă medicul de familie bănuiește că bărbatul suferă de o afecțiune a prostatei, acesta îi va da o trimitere către un  specialist. Urologul este cel mai în măsură să stabilească despre ce boala este vorba, dar și care este cel mai adecvat tratament.

Bărbații de peste 50 de ani ar trebui să meargă anual la medicul urolog, pentru un consult de urină. După aceasta vârstă, riscul de boli ale prostatei este mai mare, așa că screeningul este esențial.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Prostate Cancer UK - The PSA blood test
https://prostatecanceruk.org/prostate-information/prostate-tests/psa-blood-test
American Cancer Society - Screening Tests for Prostate Cancer
https://www.cancer.org/cancer/prostate-cancer/detection-diagnosis-staging/tests.html
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases - Prostate Tests
https://www.niddk.nih.gov/health-information/diagnostic-tests/prostate
Centers for Disease Control and Prevention - What Is Screening for Prostate Cancer?
https://www.cdc.gov/cancer/prostate/basic_info/screening.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0