Legatura dintre varsta barbatului si afectiunile prostatei: ce spun studiile

In prima jumatate a vietii, barbatii au rareori probleme cu prostata, aceasta functionand asa cum trebuie. Pe masura ce inainteaza in varsta insa, acesta glanda poate incepe sa cauzeze tot felul de simptome neplacute, ce tradeaza afectiuni precum prostata marita, prostatita sau chiar cancerul prostatic.

Prostata este o glanda de dimensiunile unei castane, care insa odata cu inaintarea in varsta, din cauze necunoscute, poate incepe sa isi mareasca volumul – aceasta conditie se numeste hieperplazie benigna de prostata sau, in termeni populari, prostata marita.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In general, in jurul varstei de 50 de ani apar simptomele specifice prostatei marite – nevoia frecventa de a merge la toaleta, senzatia de golire insuficienta a vezicii urinare sau jetul slab al urinei. Simptomele apar pentru ca prostata inconjoara uretra, prin intermediul careia urina calatoreste din vezica inspre penis. Atunci cand prostata se mareste, poate obstructiona fluxul urinei punand presiune pe uretra.

Hiperplazia benigna de prostata nu este o afectiune care pune in pericol viata barbatului, insa poate afecta calitatea vietii acestuia considerabil. Fiind o boala progresiva, aceasta evolueaza odata cu trecerea anilor.

Un studiu facut de catre cercetatorii chinezi a analizat legatura dintre varsta si marirea prostatei. Pentru acest studiu, s-a folosit un esantion de 762 barbati, impartiti in 3 grupuri, in functie de varsta: grupul de 40-49 de ani, cel de 50-59 de ani si grupul de 60-70 de ani. La finalul studiului, oamenii de stiinta au concluzionat ca exista o legatura clara intre inaintarea in varsta si marirea prostatei. Cresterea cea mai mare se observa dupa implinirea varstei de 60 de ani.

Si cancerul de prostata apare in general la pacientii mai in varsta. In medie, din 3 barbati diagnosticati cu cancer de prostata, 2 au varsta de peste 65 de ani. Un studiu facut de catre cercetatorii americani arata ca doar 1% dintre pacientii diagnosticati cu cancer prostatic sunt mai tineri de 50 de ani.

Dupa cancerul de piele, cel de prostata este cel mai des tip de cancer intalnit la barbati, la nivel mondial.

Prostatita nu este neaparat asociata cu inaintarea in varsta, aceasta fiind mai des intalnita la barbatii de 30-50 de ani.

Importanta controalelor urologice anuale, mai ales dupa 50 de ani

Oricare dintre afectiunile prostatei ar trebui diagnosticata timpuriu si tratata cum se cuvine, insa in cazul cancerului prostatic, diagnosticarea timpurie poate face diferenta dintre supravietuire si deces. Asadar, avand in vedere ca inaintarea in varsta este un factor de risc pentru bolile glandei prostate, barbatul ar trebui sa isi faca un control urologic anual, mai ales dupa implinirea varstei de 50 de ani. In acest fel, acesta are posibilitatea de a depista bolile prostatei in stadii incipiente, deci sansele de vindecare sunt mai mari.

Screeningul pentru cancerul de prostata este si mai important pentru barbatii care intra in categoria celor cu risc crescut de cancer prostatic – barbatii care au in familie o ruda care a fost diagnosticata cu aceasta afectiune, in special frate sau tata, sunt predispusi cancerului prostatic. Asadar, acestia trebuie neaparat sa actioneze din timp.

Stilul de viata sanatos, alimentatia echilibrata si lipsa exceselor protejeaza prostata si sunt metode prin care barbatul poate mentine sistemul reproducator, dar si pe cel urinar, sanatoase.                                                                                

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul “Relationship between age and prostate size”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Shi-Jun Zhang, Hai-Ning Qian, Yan Zhao, Hui-Qing Wang, Zheng Li
  • Studiul “BPH and prostate cancer risk”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Saiful Miah si James Catto
  • Studiul “Prostate cancer in men age 50 years or younger: a review of the Department of Defense Center for Prostate Disease Research multicenter prostate cancer database”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Smith CV, Bauer JJ, Connelly RR, Seay T, Kane C, Foley J, Tharsher JB, Kusuda L si Moul JW
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0