Medicamente pentru prostată: cum se alege tratamentul, în funcție de afecțiune

Prostata este o glandă importantă a sistemului reproducător masculin, situată sub vezica urinară și care înconjoară uretra. Cele mai frecvente afecțiuni ale acesteia sunt: prostatita, mărirea prostatei și cancerul de prostată. Iată ce tratament medicamentos se folosește pentru tratarea bolilor prostatei!

Prostata este o glandă mică, în formă de nucă, care face parte din sistemul reproducător masculin. Aceasta se găsește sub vezica urinară și produce o parte din lichidul seminal, care este eliberat în timpul ejaculării. Prostata este formată din celule glandulare și musculare, care lucrează împreună pentru a produce, stoca și secreta lichidul prostatic.

Te-ar mai putea interesa și

Afecțiunile prostatei sunt foarte comune la bărbați și pot cauza probleme semnificative de sănătate și de calitate a vieții. Astfel, aceste afecțiuni pot avea un impact semnificativ asupra sănătății bărbaților, inclusiv asupra funcției urinare și a fertilității. Există mai multe opțiuni de tratament disponibile pentru afecțiunile prostatei, inclusiv medicamente. În acest articol, vom examina diferitele afecțiuni ale prostatei și medicamentele utilizate pentru a le trata.

Diagnosticul timpuriu și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru gestionarea afecțiunilor prostatei și prevenirea complicațiilor ulterioare. Dacă experimentezi simptome urinare neplăcute sau ai factori de risc pentru cancerul de prostată, discută cu medicul specialist despre evaluarea prostatei și despre cele mai bune opțiuni de tratament disponibile pentru tine.

Ce medicamente sunt folosite pentru tratarea prostatitei

Prostatita este infecția prostatei, care poate fi cauzată de o infecție bacteriană. Această boală poate apărea la orice vârstă și se manifestă prin simptome precum nevoia frecventă de urinare, senzația de goliere incompletă a vezicii urinare chiar și după micțiune, febră, frisoare, usturimi și dureri la urinare.

Diagnosticul prostatitei poate fi dificil, deoarece simptomele pot fi asemănătoare cu cele ale altor afecțiuni ale tractului urinar sau ale prostatei. Medicul specialist este cel în măsură să stabilească diagnosticul de prostatită, dar și tratamentul. Prostatita de cauză bacteriană se va trata cu antibiotice. În cazuri severe, de prostatită acută, poate fi necesară internarea pacientului, astfel încât acesta să primească antibioticele pe cale injectabilă.

În cazul tratamentului cu antibiotice orale, poate fi necesară administrarea pastilelor timp de 4-6 săptămâni, astfel încât infecția să fie vindecată complet. Mai mult decât atât, dacă pacientul are de-a face cu o prostatită bacteriană cronică, poate fi necesară administrarea antibioticelor chiar și câteva luni la rând.

Alfa blocantele sunt și ele folosite în tratarea prostatitei, acestea ameliorând simptomele cauzate de această boală. Disconfortul și durerile la urinare pot fi combătute cu aceste medicamente.

Medicamentele antiinflamatoare sunt, de asemenea, utilizate adesea pentru ameliorarea durerilor și pentru combaterea inflamației. Spre exemplu, antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul. Aceste medicamente pot ajuta la reducerea inflamației și a durerii asociate cu prostatita. AINS-urile pot fi utilizate împreună cu antibioticele pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor prostatitei.

Ce medicamente sunt folosite pentru tratarea hiperplaziei benigne de prostată - HBP (prostată mărită)

Prostata mărită este o problemă cu care mulți bărbați se confruntă odată ce înaintează în vârstă. Cu toate că nu are o cauză cunoscută, medicii bănuiesc că poate apărea ca urmare a modificărilor hormonale ce se petrec în organism pe măsură ce trec anii. Statisticile arată că peste 75% dintre bărbații de peste 60 de ani au această problemă.

Printre simptomele prostatei mărite se numără nevoia frecventă de a merge la toaletă, atât ziua cât și pe parcursul nopții, senzația de golire incompletă a vezicii urinare după micțiune și jet slab al urinei încă de la începutul micțiunii.

Diagnosticul HBP se face prin intermediul examenului fizic, al analizelor de sânge și al testelor urodinamice.

Tratamentul medicamentos pentru această problemă a bărbatului este bazat pe două tipuri de medicamente:

  • Alfa blocantele – relaxează musculatura glandei și permit urinei să circule mai ușor. Aceste medicamente trebuie administrate seara, înainte de culcare, întrucât au reacții adverse precum amețelile și scăderea tensiunii arteriale.
  • Inhibitori alfa-reductază – aceștia opresc creșterea prostatei sau chiar determină scăderea acesteia. De multe ori se recomandă în asociere cu alfa blocantele.

Ce medicamente sunt folosite pentru tratarea cancerului de prostată

Cancerul de prostată este una dintre cele mai comune forme de cancer la bărbați și poate fi periculos în stadiile avansate. În stadiile incipiente, cancerul de prostată poate fi asimptomatic, dar poate cauza simptome similare cu cele ale HBP în stadiile mai avansate. Diagnosticul se face prin intermediul testelor de sânge, a biopsiei prostatei și a scanării corpului pentru a evalua răspândirea cancerului.

Newsletter DOC dedicat

Tratamentul pentru cancerul de prostată este stabilit de medicul oncolog în funcție de stadiul și gradul cancerului, de vârsta pacientului, de afecțiunile asociate și nu numai.

Chimioterapia este folosită uneori în tratarea cancerului de prostată, fie pe cont propriu, fie în paralel cu tratamentul chirurgical ori cu radioterapia. Substanțele medicamentoase sunt administrate pe cale injectabilă.

De regulă, pentru cancerul de prostată se folosește o combinație de medicamente pe bază de docetaxel și steroizi – prednison.

Medicul oncolog este cel în măsură să stabilească tipul de tratament administrat pacientului, în funcție de stadiul în care se află cancerul prostatic, dar și de alți factori.

Când să apelezi la medic

Afecțiunile prostatei sunt tratabile, de aceea e important ca bărbatul să meargă la medic imediat ce observă prezența unor simptome specifice acestor boli, astfel încât diagnosticul să fie stabilit cât mai devreme. După ce este pus diagnosticul, pacientul poate începe tratamentul.

Specialiștii recomandă screeningul anual bărbaților de peste 50 de ani, în vederea depistării timpurii a afecțiunilor prostatei. Controalele amănunțite anuale sunt în special recomandate celor care au în familie bărbați care suferă de afecțiuni ale acestei glande, precum cancerul prostatic. Un medic urolog poate monitoriza an de an starea prostatei bărbatului, astfel încât să observe imediat dacă apar modificări la nivelul acesteia.

În concluzie, afecțiunile prostatei pot avea un impact semnificativ asupra sănătății bărbaților și trebuie diagnosticate și tratate la timp pentru a preveni complicațiile ulterioare. Este important să discuți cu medicul tău specialist despre simptomele și factorii de risc pentru afecțiunile prostatei și să urmezi îndrumările acestuia pentru evaluarea și tratamentul adecvat.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Comparative evaluation of naftopidil and tamsulosin in the treatment of patients with lower urinary tract symptoms with benign prostatic hyperplasia” - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25125888/ 
“Benign prostatic hyperplasia and urinary symptoms: Evaluation and treatment” - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25823641/ 
“Prostate cancer” - https://www.nhs.uk/conditions/prostate-cancer/ 
“Prostate Cancer – Early-Stage” - https://www.urologyhealth.org/urologic-conditions/prostate-cancer 
“Prostatitis” - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15319-prostatitis 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2