Regimul la pacientii cu afectiuni ale prostatei

Cele mai frecvente afectiuni ale prostatei sunt hiperplazia benigna de prostata, cancerul prostatic si prostatita. Iata ce impact are dieta asupra sanatatii acestei glande, dar si ce regim alimentar este recomandat pentru barbatii care sufera de boli ale prostatei!

Studiile facute de oamenii de stiinta au aratat ca dieta adoptata poate avea un rol protector sau, dimpotriva, daunator asupra acestei glande. De pilda, cercetarile facute de oamenii de stiinta de origine britanica arata ca o dieta bazata pe carne si produse lactate poate creste riscul de boli ale prostatei. Pe de alta parte, alte studii arata ca dieta vegetariana si consumul de legume si fructe are un efect protector asupra prostatei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Specialistii in nutritie recomanda persoanelor cu afectiuni ale prostatei sa adopte o dieta saraca in grasimi, cu cel putin 3-4 portii de legume pe zi, care sa contina alimente bogate in vitamina C si zinc.

Ce alimente sunt recomandate pacientului cu afectiuni ale prostatei

Pestele gras – datorita continutului ridicat de acizi grasi Omega 3, pestele gras precum somonul sau tonul reuseste sa combata procesul inflamator din organism. Asadar, daca suferi de prostatita, care este caracterizata de inflamatie, consumul de peste gras este recomandat.

Rosiile – bogate in licopen, rosiile sunt si ele recomandate pentru glanda prostata. Asta pentru ca acest antioxidant are proprietati benefice asupra celulelor prostatei.

Legumele crucifere – broccoli, conopida sau varza fac parte din familia cruciferelor si sunt recomandate pacientului care sufera de afectiuni ale prostatei. Unele studii sugereaza ca aceste legume pot incetini evolutia cancerului prostatic, insa e nevoie de cercetari suplimentare pentru confirmarea acestei teorii.

Rodia – sucul proaspat de rodie are efecte benefice pentru prostata asa ca poate fi consumat de catre pacientii care sufera de boli ale acesteia.

Fructele citrice – bogate in vitamina C, fructele precum portocalele, grepfrutul sau lamaile pot avea un efect protector asupra prostatei.

Nucile – atat nucile, cat si alte alimente cu un continut ridicat de zinc, sunt recomandate pacientilor cu boli ale prostatei. Asta pentru ca zincul se regaseste in mod natural in aceasta glanda si contribuie la echilibrarea din punct de vedere hormonal a prostatei.

Fructele de padure – bogate in continutul de antioxidanti, aceste fructe reusesc sa combata efectele radicalilor liberi din organism. Astfel, sustin organismul in lupta cu boala.

Ce alimente sunt contraindicate pacientului cu afectiuni ale prostatei

Carnea rosie – consumul de carne rosie, mai ales daca este excesiv, poate agrava afectiunile prostatei. Studiile arata ca renuntarea la acest tip de carne poate imbunatati sanatatea prostatei.

Carnea rosie este daunatoare atat in cazul prostatei marite, cat si in caz de cancer prostatic. Acest lucru este valabil si pentru carnea procesata.

Asadar, pacientul care sufera de boli ale prostatei va elimina din dieta sa:

  • Carnea de vita
  • Carnea de porc
  • Carnea de miel
  • Mezelurile
  • Carnatii

Produsele lactate – nici produsele lactate nu sunt benefice in caz de boli ale prostatei. Un studiu arata ca un consum regulat de lapte poate accelera evolutia cancerului prostatic.

Acestea pot fi inlocuite cu variante vegetale precum laptele de soia, de cocos, de migdale ori cu tofu.

Alimentele bogate in sodiu – preparatele foarte sarate, semi-preparatele si alimentele la conserva contin cantitati mari de sodiu. Un consum mare de sare agraveaza simptomele neplacute ale hiperplaziei benigne de prostata asa ca e indicat sa se limiteze aportul de sodiu.

Cofeina si alcoolul – ambele au efecte diuretice puternice, ceea ce inseamna ca accentueaza nevoia urgenta de a merge la toaleta. Pacientul care sufera de prostata marita sau de prostatita ar trebui sa limiteze consumul pentru ca altfel poate avea de-a face cu o agravare a simptomatologiei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Bibliografie:

  • Studiul “Are strict vegetarians protected against prostate cancer”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Tantamango-Bartley, Knutsen SF, Knutsen R, Jacobsen BK, Beeson WL, Sabate J, Bannet H, Fraser G si Butler T
  • Studiul “Dairy products, calcium and prostate cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Aune D, Navarro Rosenblatt, Chan DS, Vieira AR, Vieira R, Greenwood DC si Vatten LJ
  • Studiul “Whole milk intake is associated with prostate cancer-specific mortality among US male physicians”, publicat pe academic.oup.com, autori: Yan Song, Jorge E. Chavarro, Yin Cao, Howard D. Sesso, Meir J Stampfer, Edward Giovannucci
Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0