Metode de diagnostic ale accidentului vascular cerebral

In ciuda faptului ca accidentul vascular cerebral (AVC) afecteaza foarte multi oameni, noi progrese in tratamentul acestei afectiuni sunt facute in fiecare an.

Din 2008, accidentul vascular cerebral a ajuns pe locul patru al cauzelor de deces in SUA, dupa ce foarte multi ani a fost pe locul trei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Lantul de evenimente care duce la recuperarea rapida dupa un accident vascular cerebral incepe cu recunoasterea precoce a unui astfel de episod. S-a aratat ca oamenii nu recunosc aceste semne si simptome in timp util. Multe studii au demonstrat ca educarea precoce, temeinica si sustinuta a pacientilor pentru a recunoaste momentul producerii unui AVC imbunatateste supravietuirea.

S-a aratat ca peste 80% din accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite, iar daca exista istoric familial de AVC, riscul de aparitie al acestuia este mai mare.

Simptomele tranzitorii ale accidentului vascular cerebral poarta numele de accident ischemic tranzitor, reprezentand semne de avertizare inainte de producerea unui posibil AVC si trebuie recunoscute si luate in serios. Accidentul ischemic tranzitor nu este insa intotdeauna urmat de un AVC si reprezinta o patologie de sine statatoare.

Diagnosticul unui AVC cuprinde mai multe etape:

• Medicul incearca, intai, sa afle detalii despre producerea evenimentului (este recomandat ca la dialog sa ia parte si persoana carea a insotit pacientul in acel moment, dupa caz).

• Urmeaza apoi examinarea pacientului, moment in care medicul evalueaza eventualele modificari produse de AVC (forta musculara, sensibilitatea, vederea etc.). Medicul, dupa ce se va informa in legatura cu istoricul medical al pacientului, va efectua un examen fizic si o examinare neurologica, va cere sa se faca anumite analize, pentru a putea stabili un diagnostic corect.

Totodata, dupa ce evalueaza simptomele pacientului, medicul va masura tensiunea arteriala, va asculta inima pacientului cu un stetoscop, va asculta sunetul arterelor din alcatuirea gatului si va folosi un instrument special pentru a verifica starea in care se afla vasele de sange din structura ochilor.

Analizele de sange (de exemplu: coagulograma, ionograma serica, glicemia etc.). Analizele de sange facute in spital vor arata viteza de coagulare a sangelui, care este concentratia de glucoza (zahar) din sange sau daca exista sau nu vreo infectie in corp sau unele dezechilibre importante.

• Investigatii imagistice: RMN-ul cerebral sau CT-ul cerebral – care identifica zona de creier afectata, o eventuala tumora, sangerare locala etc. Pentru a afla ce tip de accident vascular cerebral a avut loc, medicul va trebui sa faca mai multe investigatii imagistice.

Computer tomografia (CT-ul) ofera imagini detaliate ale creierului pacientului, evidentiind posibilele hemoragii intracerebrala, tumori sau natura accidentului vascular cerebral.

Totodata, imagistica prin rezonanta magnetica nucleara (RMN-ul) poate fi folosita pentru a detecta tesuturile care au fost afectate de accidentul vascular ischemic sau o eventuala hemoragie intracerebrala.

• Ecografia Doppler de artere carotide - este folosita pentru a examina fluxul de sange la nivelul arterelor carotide si pentru a evidentia posibile placi de colesterol (depozite de grasime) de pe acestea.

• Angiografia CT - angio-computer tomografia, numita si angio-CT, este o alta investigatie folosita in diagnosticarea accidentului vascular cerebral. In cazul ei, o substanta de contrast este injectata printr-o vena, iar astfel sunt obtinute imagini detaliate ale arterelor si vaselor de sange, pentru ca medicul sa poata observa daca exista anomalii. Angiografia foloseste radiatiile X ("razele X") pentru a arata interiorul arterelor.

• Ecografia de cord - examinarea ecografica a inimii (numita si ecocardiografie) e folosita pentru a avidentia posibile cheaguri locale. Ecocardiografia creeaza imagini detaliate ale inimii pacientului si ajuta la depistarea sursei cheagului de sange, daca in cazul pacientului respectiv este vorba de un cheag care s-a format in inima si care a pornit, apoi, catre creier.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Accidentul vascular cerebral se poate produce oricand, oricui. El reprezinta o urgenta medicala si, in consecinta, sunt necesare evaluarea, diagnosticul precoce si tratamentul rapid instituit.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0