Cat de sigur este sa calatoresti cu avionul dupa un AVC?

Un accident vascular cerebral (AVC) iti poate limita capacitatea de a face unele activitati pe care erai obisnuit(a) sa le faci inainte de acest eveniment cardiovascular major. Daca vrei sa stii cat de sigur este sa calatoresti cu avionul, vei afla din acest material informatiile care te intereseaza.

Multe persoane care au supravietuit unui AVC si familiile acestor pacienti se ingrijoreaza in legatura cu siguranta unei calatorii indelungate, mai ales daca pacientul este pasager intr-un avion, dupa ce a suferit un accident vascular cerebral.

Poate zborul cu avionul sa cauzeze un accident vascular cerebral?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Antecedentele medicale personale in ceea ce priveste un AVC nu prezinta pericole pentru creier in timpul unui zbor cu avionul si, prin urmare, un accident vascular anterior nu este o contraindicatie pentru calatoria cu avionul a unui pasager. In mod similar, zborul cu avionul nu induce un AVC in cazul unei persoane care nu a avut niciodata un accident vascular cerebral.

Datele arata ca urgentele medicale de toate formele sunt relativ rare in timpul calatoriilor cu avionul, iar incidenta unui atac cerebral in timpul unui zbor este, de fapt, destul de scazuta.

Publicatia "New England Journal of Medicine" scrie ca o urgenta medicala are loc aproximativ o data la fiecare 604 zboruri. Cea mai intalnita problema de sanatate intr-un avion este ameteala, care poate fi unul dintre semnele accidentului vascular cerebral sau ale unui accident ischemic tranzitoriu. Chiar si asa, incidenta adevarata a accidentelor vasculare cerebrale care au loc in timpul unui zbor cu avionul este mult mai scazuta decat numarul de episoade ale pacientilor care raporteaza ameteala.

Este sigur sa calatoresti cu avionul dupa un accident ischemic tranzitor?

Un accident ischemic tranzitor este un mini-AVC care se rezolva fara a cauza deteriorari/afectari permanente la nivelul creierului. Un accident vascular cerebral ischemic tranzitoriu este foarte similar cu un AVC si reprezinta un semnal de alarma pentru riscul de AVC.

Mare parte din problemele de sanatate descoperite in timpul evaluarii medicale a accidentului vascular cerebral ischemic tranzitoriu nu se limiteaza la calatoriile cu avionul. Chiar si asa, este important sa retinem ca un numar mic de afectiuni medicale care duc la AVC ischemic tranzitoriu ar putea sa prezinte un risc foarte mic in ceea ce priveste zborurile cu avionul. Printre aceste afectiuni se numara:

•    o "gaura" in inima sau o malformatie cardiaca congenitala (cand exista un mic orificiu intre atriul stang si cel drept), 
•    embolia paradoxala,
•    hipercoagulabilitatea sangelui (tendinta de a se forma cheaguri de sange).

Daca ai fost diagnosticat(a) cu oricare dintre aceste afectiuni, poti sa calatoresti cu avionul odata ce ai obtinut tratamentul medical corespunzator de la medicul tau.

In ce situatii nu este sigur sa zbori?

Hipercoagulabilitatea este o boala care creste tendinta de a se forma cheaguri de sange in organism. Mai multe sindroame care au legatura cu gradul de coagulare a sangelui provoaca hipercoagulabilitatea. Unele dintre aceste afectiuni sunt ereditare, iar altele nu.

Cele mai multe accidente vasculare cerebrale sunt cauzate de intreruperea circulatiei sangelui din cauza unui cheag sangvin din creier. Zborul pe distante lungi a fost asociat cu o crestere a coagularii sangelui in cazul persoanelor care erau deja predispuse la acest lucru. Daca ai o afectiune care te predispune la situatiile cand sangele se coaguleaza excesiv, cel mai bine este sa discuti cu medicul tau specialist despre calatoriile cu avionul si sa il intrebi daca trebuie sa iei masuri speciale de precautie inainte de zbor.

Ce spun studiile despre riscul de AVC si calatoria cu avionul?

Un studiu din 2016 a inclus 44 de participanti (dintre care 32 cu AVC ischemic si 12 cu accident ischemic tranzitoriu). Ei au fost inclusi in aceasta cercetare pe o perioada de 76 de luni. Incidenta estimata de AVC a fost de 1 eveniment de acest gen la 35.000 de zboruri. Prognosticul general al pacientilor a fost bun. Oamenii de stiinta au descoperit o incidenta redusa in ce priveste accidentul vascular cerebral in timpul calatoriilor cu avionul. Cel mai frecvent motiv pentru care pacientii nu au fost tratati (cei care au avut un AVC care a debutat in mijlocul zborului) a fost intarzierea cu care s-a ajuns la spital.

Cat de curand poti calatori cu avionul?

Multi pacienti isi intreaba medicii cand este sigur sa calatoreasca cu avionul dupa un accident vascular cerebral. Cel mai bine este sa eviti zborurile in primele doua saptamani dupa un AVC. Aceasta este perioada in care problemele pacientului au o probabilitate mare sa fie mai severe si tot in acest interval de timp pot sa aiba loc alte probleme/afectiuni asociate cu accidentul vascular cerebral. Dupa aceasta perioada, nu exista vreun motiv pentru care nu ar trebui sa calatoresti cu avionul, insa cel mai bun sfat este sa iti intrebi intotdeauna medicul inainte de a zbura.

In timpul unui zbor mai lung (de peste 6 ore), cel mai probabil vei fi inactiv pe o perioada mai lunga. Acest lucru iti va incetini circulatia sangelui, facand ca sangele fie mai predispus sa se coaguleze, iar acest factor poate cauza tromboza venoasa profunda. Este vorba de un cheag sangvin format intr-o vena, de obicei, la picior. Aceasta afectiune poate fi periculoasa, mai ales daca un cheag mic de sange se desprinde si circula pana la plamani ori pana la creier.

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!

Nu-ti pune viata in pericol! si poti beneficia de un consult de specialitate gratuit!

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Stroke in Commercial Flights.", publicat in Stroke, autori: Álvarez-Velasco R, Masjuan J, DeFelipe A, Corral I, Estévez-Fraga C, Crespo L, Alonso-Cánovas A. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26892280)
  • Stroke Association - https://www.stroke.org.uk/sites/default/files/holidays_after_stroke.pdf

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0